L’alcalde assumeix la responsabilitat d’acusar l’oposició de no anar a les reunions

Joan Ramon Casals reconeix que l’oposició “té raó” en la “interpretació” que ha fet del comunicat que els acusava de no anar a les reunions. El govern admet que hauria pogut informar l’oposició abans d’enviar a l’AMB una proposta de pujada de tarifes d’aigua però era un “document de treball”.

L'oposició va portar el cas de les tarifes de l'aigua al ple del mes de maig // Jordi Julià

L’oposició va portar el cas de les tarifes de l’aigua al ple del mes de maig // Jordi Julià

L’Ajuntament rectifica. La nota de premsa que va convertir el debat sobre l’augment frustrat de les tarifes de l’aigua en un seguit d’acusacions creuades sobre qui va o no va a les reunions ha acabat eliminant les referències a l’assistència a les reunions.

Primer l’oposició (CUP, ERC, Molins Camina i ICV-MES) va denunciar que el govern sociovergent havia portat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) un augment de les tarifes de l’aigua (frustrat) sense informar-los, i que per això no anirien a les comissions informatives com a protesta. Després, l’Ajuntament va enviar un comunicat en nom del govern on deia que aquests partits no assistien a “les reunions convocades a tal efecte”. I la següent resposta de l’oposició va ser que no havien faltat a les comissions informatives, cosa que certifiquen les actes, i que allà el govern sempre havia dit que s’estava estudiant.

Tot plegat va esclatar al ple municipal del mes de maig. CUP, ERC, Molins Camina i ICV-MES van portar-hi el tema conjuntament i van entregar una còpia de les actes de les reunions, per mostrar que hi han anat i que no s’ha parlat del tema més enllà de dir que s’ha d’estudiar. A més, demanaven una rectificació de la nota de premsa on deien que no anaven a les reunions.

Finalment l’alcalde, Joan Ramon Casals, va acabar demanant disculpes per la nota de premsa: “Assumeixo jo la responsabilitat exclusivament, perquè els temes de comunicació són meus”, va dir al final del debat. Per Casals, la referència a les reunions, que al comunicat era molt poc clara, volia dir que el govern volia explicar-ho a les comissions informatives a les quals l’oposició no va anar com a mesura de protesta per no haver estat informats. Tot i això, va dir als partits: “interpretant-ho tal com ho esteu fent teniu raó, farem la rectificació pertinent”. Els punts sobre l’assistència han estat eliminats de la nota de premsa, també al web.

El govern admet que hauria pogut informar abans

Deixant de banda la polèmica per l’assistència a les reunions -el regidor socialista Miguel Zaragoza va posar pau dient que “el debat se’ns ha anat de mare”– el ple també va servir per contraposar arguments sobre el cas de les tarifes de l’aigua. Zaragoza, regidor de Serveis Generals (PSC), va admetre que haurien pogut fer les coses millor: “És veritat, no ho vam explicar a l’oposició abans d’enviar-lo i ho podríem haver fet. Però no ho vam fer perquè era un document de treball”.

Segons va explicar, els altres cops que s’havien pujat les tarifes, el document que s’enviava era un punt de partida per negociar, però ara l’Àrea Metropolitana “ha canviat les regles del joc sense avisar” i l’han rebutjat “sense ni tan sols debatre”“Ens han pres el pèl”, va exclamar. L’alcalde afegia: “Hi ha hagut una deslleialtat institucional molt alta. Si canvien els criteris ens ho havien d’explicar”.

No ho veu així el regidor de la CUP Josep Raventós. “El document deixa de ser una proposta de treball quan s’envia a l’AMB perquè sigui aprovada”, va afirmar. Alhora, va recordar que fa dos anys, durant el debat del PAM el govern de CDC i PSC es va comprometre a “no enviar cap pujada de tarifa a l’AMB sense haver-la passat per ple”.

Zaragoza va dir que el 20 d’abril es va enviar un document on se n’informava, i el dia abans van tenir una “conversa informal”. En canvi, Raventós va lamentar que el van enviar “dos mesos tard”, ja que datava del 28 de febrer. El van enviar el dia després que Raventós fes un tuit perquè se n’havia assabentat per un membre de la CUP a l’AMB. “Si és del febrer, devien començar a negociar a l’octubre o novembre”, va dir el cupaire, assegurant que no s’havia explicat en cap comissió informativa.

Reunió anul·lada

D’altra banda, el President de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori, Ramon Sánchez (CDC) va lamentar les acusacions de falta de transparència: “És faltar a la veritat dir que estem buidant de contingut les comissions informatives”, va assegurar. Va dir que el dia 20 havia convocat una reunió per explicar-ho. Sílvia Guillén (ERC) el va tallar per dir-li: “Vostè la va anul·lar”. Sánchez ho va admetre, argumentant que quan ho va fer no sabia que després “farien vaga” no anant a les comissions informatives. Zaragoza va afegir que es va anul·lar perquè “no hi havia cap novetat i s’anava a explicar a la propera comissió informativa”, que no es va fer per la protesta de l’oposició.

Malgrat tot, Zaragoza es va mostrar plenament convençut que calia pujar les tarifes. L’increment es volia fer per compensar el sobrecost que hi ha hagut per la contaminació de l’aigua amb l’herbicida Diuron, que ha implicat comprar aigua externa i fer obres a les instal·lacions. “No tenim cap ganes de pujar el preu de l’aigua. Però sí que crec que el sobrecost s’ha de repercutir en els consumidors”, va dir, descartant alternatives per finançar-ho.

Recomanacions personalitzades