El carrer Doctor Barraquer serà de plataforma única però mantindrà els aparcaments

La calçada del carrer Doctor Barraquer es posarà al nivell de la vorera però no s’eliminaran aparcaments. Està dissenyat com a via d’accés a l’aparcament del Mercat si el carrer de Baix es talla al trànsit. El retard en les obres farà que s’ajuntin amb les de la plaça de la Creu.

El carrer Doctor Barraquer té l'asfalt i la vorera molt malmesos // Jordi JuliàEl carrer Doctor Barraquer té l'asfalt i la vorera molt malmesos // Jordi Julià

El carrer Doctor Barraquer té l’asfalt i la vorera molt malmesos // Jordi Julià

Un cop completada la reconversió a plataforma única de l’anomenada ‘ametlla comercial’ -que dibuixen els carrers Major i Rafael Casanova-, la pacificació del trànsit se segueix ampliant als carrers del voltant. El carrer escollit per l’Ajuntament és el del Doctor Barraquer, al tram més proper al centre: entre la plaça del Mercat i el Terraplè. Són al mateix temps obres d’urgència, perquè el carrer està molt malmès. L’asfalt està ple de bonys, i el que és pitjor: moltes rajoles de la vorera estan aixecades.

L’actuació, no obstant, serà diferent de la resta de carrers de Molins de Rei on la calçada s’ha posat al mateix nivell que la vorera. Mentre que en les altres obres semblants s’han eliminat els aparcaments -com va ser el cas, per exemple, del carrer Rafael Casanova-, aquesta serà la primera on la pacificació no implica treure els aparcaments. A més, es posarà asfalt -i no les habituals llambordes- a la zona de pas dels cotxes, igual com a la plaça de l’Estació. El disseny de la zona per a vianants sí que tindrà llambordes i serà com el reformat carrer de Rafael Casanova.

Dissenyat per permetre tancar el carrer de Baix al trànsit

Tot plegat es fa pensant en el futur. “Aquest és un carrer que sempre haurà de tenir circulació per l’existència de l’aparcament del Mercat”, explica a Viu Molins de Rei el regidor d’Espai Públic i de Mobilitat, Miquel Zaragoza (PSC). Per ara, està pensat perquè segueixi funcionant com a carrer de sortida cap al passeig del Terraplè. Però s’ha fet amb la idea que “si en un futur es decidís fer peatonal el carrer Rafael Casanova”, el carrer Doctor Barraquer pogués funcionar com a via de comunicació entre l’aparcament soterrat i el passeig del Terraplè.

Per això, està dissenyat perquè es pugui convertir en un carrer de doble sentit eliminant les places d’aparcament. D’aquesta manera, el trànsit podrà quedar totalment tancat al carrer de Rafael Casanova mentre que els cotxes i camions podran seguir accedint a l’aparcament.

La vorera està aixecada i l'asfalt té bonys // Jordi Julià

La vorera està aixecada i l’asfalt té bonys // Jordi Julià

Canvi d’arbres, llums LED i doble sistema de recollida d’aigües

Al mateix temps, es canviaran els arbres, que donen problemes per plagues. “Posarem alguna espècie que funcioni bé en llocs foscos, ja que el carrer té molt poc sol directe”, explica Miguel Zaragoza. També es posaran nous llums de tipus LED, el sistema de baix consum que es posa en totes les noves obres.

Alguns veïns s’havien queixat del nou disseny del carrer perquè temien possibles inundacions, ja que hi ha molts edificis que estan per sota del nivell del carrer. Zaragoza apunta que no hi ha risc perquè “la calçada estarà inclinada en forma de ‘V’ cap al centre” per recollir l’aigua de pluja, i a més, “la recollida d’aigües serà en dos nivells”, de manera que es redueix el risc d’inundacions.

Retard per renúncia de l’adjudicatària

Les obres estaven planificades per a principis de maig, però no començaran, com a mínim, fins a mitjans de juny. S’intentava evitar que coincidissin amb les obres que hi ha planificades per al juny per posar plataforma única des de la plaça de la Creu fins al carrer Carril.

No serà possible evitar-ho i, tot i que, segons fonts municipals, no suposarà un problema greu perquè al mes de juny hi ha menys trànsit, l’Ajuntament ja té coll avall que hauran de coincidir les dues obres. El motiu és la renúncia de l’empresa a qui s’havia adjudicat (Noves Oportunitats d’Inversió i Serveis, NOIS). El passat dijous 25 es va adjudicar a la següent de la llista, Covan. Això farà esperar un mínim de dues setmanes per començar. Les obres de la plaça de la Creu començaran gairebé al mateix moment, a finals de juny.

Recomanacions personalitzades