Aprovada una moció de Molins Camina per recuperar un impost a les companyies de llum i gas

L’Ajuntament de Molins de Rei tornarà a cobrar un impost per l’ús de l’espai públic a les empreses que subministren llum, gas i altres serveis. Tots els partits hi han votat a favor.

Red Eléctrica Española haurà de pagar per les torres elèctriques que posi en el terme municipal de Molins de Rei // Arxiu -- Pixabay

Red Eléctrica Española haurà de pagar per les torres elèctriques que posi en el terme municipal de Molins de Rei // Arxiu — Pixabay

La taxa per a l’aprofitament especial de domini públic local, que cobra les empreses de subministraments per fer servir l’espai públic, es reintroduirà a les ordenances fiscals del 2018. Així ho va acordar el ple municipal d’abril amb el vot a favor de tots els partits polítics excepte el regidor no adscrit. L’acció surt d’una moció impulsada pel grup de Molins Camina (Podemos, Equo i altres formacions) que proposa reformular aquesta taxa perquè sigui legal.

La taxa en qüestió va quedar anul·lada per una sentència del Tribunal Suprem del 2014 que afectava Molins de Rei i molts altres municipis. L’anul·lació no afectava la taxa en si, sinó la manera com es calculava el preu que havien de pagar les companyies per col·locar una torre d’alta tensió a l’espai públic, fer passar uns cables o una canonada.

Reformular la taxa per fer-la legal

El que proposa la moció de Molins Camina és reformular la taxa perquè s’adequï a la llei, seguint la jurisprudència que han marcat sentències posteriors, i així poder-la tornar a aplicar. Si abans es calculava com a base els ingressos de l’empresa, la nova fórmula té en compte el valor cadastral de les propietat i diversos factors multiplicadors.

La moció ha tingut aportacions d’Iniciativa-MES, i també del govern municipal, format per CDC i PSC. La sociovergència va afegir al redactat que es demani l’assessorament de la Diputació de Barcelona.

Un dels punts de la moció era “destinar preferentment els ingressos a fons d’ajut social per donar resposta a la pobresa energètica i la precarietat econòmica en general”. Un punt en el qual el govern discrepava: “es demanen coses que ja estem fent”, va afirmar durant el ple del mes d’abril el regidor de CDC Ramon Sánchez. Això no va impedir que votés a favor.

Des de la CUP, Carles Ros va recordar l’aposta del seu partit per “xarxes d’energia que no surtin de grans torres com les que volem taxar”, amb l’autoproducció com a referent. Sílvia Guillén, d’ERC, va demanar que s’informi altres ajuntaments perquè facin el mateix.

El regidor no adscrit, Francsico García, que va abondonar Ciutadans però no ha deixat el seient de regidor, va acusar Ana Aroca, regidora de Molins Camina, d’haver fet “una jugada perfecta per les arques de Podemos”. Segons el seu argumentari, si la moció prosperava, “com sempre, les administracions tindran més diners per seguir alimentant la nomenclatura de la que vostè forma part”, va dir, textualment, García a Aroca. Precisament la resta de partits de l’oposició solen acusar García de mantenir-se al càrrec només per la cadira, ja que no representa a cap partit.

 • dclosa

  L’Ajuntament de Molins de Rei tornarà a cobrar un impost per l’ús de l’espai públic a les empreses que subministren llum, gas i altres serveis? , ¿Es que dejó de hacerlo, quizás? . Todos los politicos locales , mientras no les toquen sus sueldos, están de acuerdo en eso de los con brindis al sol y tots els partits hi han votat a favor….
  Ingénuos los que se crean que la Red Eléctrica Española 100% del Gobierno de España, pagará algo per les torres elèctriques que posi en el terme municipal de Molins de Rei, por el simple hecho de que en un pleno lo hayan votado como un brindis al sol, por mucho que metan una taxa per a l’aprofitament especial de domini públic local, a cobrar a les empreses de subministraments per fer servir l’espai públic, i és reintroduirà a les ordenances fiscals del 2018, aún que la taxa en qüestió está anul•lada per una sentència del Tribunal Suprem del 2014. R que R
  De la misma manera que los ciudadanos tienen que pagar una licencia de obras para unos arreglos en su domicilio, , no veo el por que no tienen que pagar les companyies per col•locar una torre d’alta tensió, o unos cables por la fachada de las calles (de dudoso derecho, ya que la fachada és de propiedad privada) o a l’espai públic, fer passar uns cables o una canonada pel carrer, pero , ¿ Cómo se atrevieron, los servicios juridicos del Ajuntament, a formular una taxa que es calculava com a base els ingressos de l’empresa, si todas estan en paraisos fiscales? , ¿ La nova fórmula supondrá una reducción del valor cadastral de les propietat i diversos factors multiplicadors por estropear urbanisticamente las fachadas i estética, con los cables de BT , en las viviendas de propiedad privada? , Vamos bien si se pide al lobo guardar el rebaño , con todo eso de que ahora, CIU i PSC, quieran pedir l’assessorament de la Diputació de Barcelona.
  Los ingressos, si alguna vez lo consiguiesen , de debe destinar a mejorar las fachadas y el pavimentos de las calles y no a la caridad cristiana de CARITAS d’ajut social per donar resposta a la pobresa energètica i la precarietat econòmica en general”. ¿Cómo se atreve ese regidor apalancado a dedicació plena, sin oficio ni beneficio de CiU , Ramon Sánchez , de que que “ a CIU ja ho estem fent”
  No és de extrañar la diarrea constante y falta del sentido común de las cosas de la vida, de la CUP-Molins, ese Carles Ros, sabelotodo, que no sabe de electrotécnia , ni de como funciona el transporte de los electrones, ya que todas les xarxes d’energia eléctrica surten, en agradi o no, de les grans torres que volen taxar, Penoso que se mencione eso de l’autoproducció com a referent, vergüenza de los governantes y politicos locales, de antes y los de ahora, que tienen muertos desde hace 7 años, los paneles solares del Moli. Y aún queremos, de de esta desgracia de gestión, s’informi altres ajuntaments perquè facin el mateix. A los de Podemos, más les valdria reinvindicar un impuesto a los ocupas, en especial de su Director General en La Casona del carrer Boters.
  En el circo politico local de Molins, no falta lo que confirma la regla cirquense, el regidor no adscrit, Francsico García, que pensando sólo en su bolsillo, mas que en su bodega, va abandonar C’s y el desvergonzado, no ha deixat d’escalfar el seient de regidor (380 €/pleno) , sólo nos faltaba oir su diarrea sin fundamento, en acusar de que todo eso se ingresará de más irá a parar a les arques de Podemos, ja que les administracions tindran més diners. per seguir alimentant al circ politic de Molins, que com ell, volen mantenir-se al càrrec només per la cadira dels 380 €/ple

 • Pingback: L'Ajuntament gravarà les grans companyies de llum i gas per l'ús de l'espai públic | Viu Molins de Rei()