Aprovada una moció de Molins Camina per recuperar un impost a les companyies de llum i gas

L’Ajuntament de Molins de Rei tornarà a cobrar un impost per l’ús de l’espai públic a les empreses que subministren llum, gas i altres serveis. Tots els partits hi han votat a favor.

Red Eléctrica Española haurà de pagar per les torres elèctriques que posi en el terme municipal de Molins de Rei // Arxiu -- Pixabay

Red Eléctrica Española haurà de pagar per les torres elèctriques que posi en el terme municipal de Molins de Rei // Arxiu — Pixabay

La taxa per a l’aprofitament especial de domini públic local, que cobra les empreses de subministraments per fer servir l’espai públic, es reintroduirà a les ordenances fiscals del 2018. Així ho va acordar el ple municipal d’abril amb el vot a favor de tots els partits polítics excepte el regidor no adscrit. L’acció surt d’una moció impulsada pel grup de Molins Camina (Podemos, Equo i altres formacions) que proposa reformular aquesta taxa perquè sigui legal.

La taxa en qüestió va quedar anul·lada per una sentència del Tribunal Suprem del 2014 que afectava Molins de Rei i molts altres municipis. L’anul·lació no afectava la taxa en si, sinó la manera com es calculava el preu que havien de pagar les companyies per col·locar una torre d’alta tensió a l’espai públic, fer passar uns cables o una canonada.

Reformular la taxa per fer-la legal

El que proposa la moció de Molins Camina és reformular la taxa perquè s’adequï a la llei, seguint la jurisprudència que han marcat sentències posteriors, i així poder-la tornar a aplicar. Si abans es calculava com a base els ingressos de l’empresa, la nova fórmula té en compte el valor cadastral de les propietat i diversos factors multiplicadors.

La moció ha tingut aportacions d’Iniciativa-MES, i també del govern municipal, format per CDC i PSC. La sociovergència va afegir al redactat que es demani l’assessorament de la Diputació de Barcelona.

Un dels punts de la moció era “destinar preferentment els ingressos a fons d’ajut social per donar resposta a la pobresa energètica i la precarietat econòmica en general”. Un punt en el qual el govern discrepava: “es demanen coses que ja estem fent”, va afirmar durant el ple del mes d’abril el regidor de CDC Ramon Sánchez. Això no va impedir que votés a favor.

Des de la CUP, Carles Ros va recordar l’aposta del seu partit per “xarxes d’energia que no surtin de grans torres com les que volem taxar”, amb l’autoproducció com a referent. Sílvia Guillén, d’ERC, va demanar que s’informi altres ajuntaments perquè facin el mateix.

El regidor no adscrit, Francsico García, que va abondonar Ciutadans però no ha deixat el seient de regidor, va acusar Ana Aroca, regidora de Molins Camina, d’haver fet “una jugada perfecta per les arques de Podemos”. Segons el seu argumentari, si la moció prosperava, “com sempre, les administracions tindran més diners per seguir alimentant la nomenclatura de la que vostè forma part”, va dir, textualment, García a Aroca. Precisament la resta de partits de l’oposició solen acusar García de mantenir-se al càrrec només per la cadira, ja que no representa a cap partit.

Recomanacions personalitzades