El Papiol celebra la festa de la cirera

Contingut patrocinat

Els dies 3 i 4 de juny el Papiol tornarà a retre homenatge a la cirera. Si l’any passat la publicitat de la festa pivotava sobre una metàfora (“Al Papiol traiem suc de la terra”), enguany posa l’accent en una realitat: el suc de cirera que l’empresa Eladiet, instal·lada al municipi, ha elaborat especialment per a la 35a edició de l’esdeveniment a través d’una modalitat de patrocini actiu i participatiu que persegueix un retorn social. És el resultat d’una voluntat d’establir complicitats entre administració pública i món privat.

A banda de tastar aquest suc de cirera exclusiu, elaborat al Papiol i de producció limitada, el públic de la festa també podrà gaudir d’un programa variat d’activitats, relacionades amb la gastronomia o la cultura popular. Aquest és, a més, un dels moments de l’any en què es pot visitar la planta baixa del castell papiolenc.

Arrels i innovació, passat i futur

El primer cap de setmana de juny, el Papiol tornarà a celebrar una festa al voltant d’una fruita integrada a la identitat del poble, ja que durant dècades ha estat molt important per a l’economia local, però que cada cop és més escassa.

Tot i que la producció de cireres ha anat disminuint els darrers temps a causa dels canvis de l’agricultura, els organitzadors de la Festa de la Cirera del Papiol, Ajuntament i pagesos locals, no volen que la que la festa perdi la seva essència. En aquest sentit, treballen per mantenir les arrels alhora que cerquen alternatives que garanteixin la continuïtat de la celebració.

Així, els plans per al futur són que cada cop vagi prenent més caire de fira, sense que perdi, però els seus orígens festius; que a banda de la cirera, també es promocionin altres productes de la terra, sobretot gastronòmics, de qualitat, autòctons, de quilòmetre zero i d’elaboració pròpia; impulsar altres activitats econòmiques locals, com la restauració i el comerç; o aconseguir la implicació de nous agents, com les grans empreses del municipi (i afegir-la a la actual col·laboració d’empreses més petites i entitats locals).

Tot plegat, amb el convenciment que de la cirera, se’n pot treure encara molt de suc. El 2016, un taller culinari al voltant de la cirera com a ingredient principal exemplificava metafòricament aquesta idea. La proposta es repeteix enguany.

Imatges de la Festa de la Cirera // Ajuntament del Papiol

Suc de cirera papiolenc elaborat per Eladiet

“Aquest any hem aconseguit anar més enllà de la metàfora com a reclam —explica Joan Borràs, alcalde del Papiol—. Gràcies a Eladiet, el cartell d’aquest convidarà a tastar el suc que l’empresa ha elaborat especialment per a la 35a edició de l’esdeveniment. Eladiet ens ha aportat aquest any un valor afegit”.

Es tracta d’un producte exclusiu i de producció limitada i és fruit de la col·laboració d’Eladiet —que ha fet un patrocini actiu— i l’Ajuntament. Per a l’alcalde, “l’objectiu d’aquesta col·laboració va encara més enllà del de promocionar el poble a través de la festa o del de fer publicitat dels valors de retorn social de l’empresa: es presenta com a exemple del que es pot arribar a aconseguir quan s’uneixen esforços per explorar conjuntament nous camins i noves relacions en busca de noves oportunitats i beneficis col·lectius”. Al darrere hi ha una voluntat d’establir complicitats entre administració pública i món privat.

Buscar la complicitat d’empreses compromeses i integrades al territori

Eladiet és una empresa catalana amb projecció internacional especialitzada en la fabricació de productes naturals relacionats amb la salut i l’alimentació. Compta amb diverses distincions oficials que tenen a veure amb els valors que determinen la seva manera de fer: qualitat, garantia i innovació. Està compromesa en la preservació del medi ambient i la lluita contra l’exclusió social; i aposta per la incorporació de treballadors del municipi per contribuir a fomentar l’ocupació local. Col·labora també en altres esdeveniments de la localitat, com les curses de muntanya Mitja del Castell.

Eladiet no es dedica a la fabricació de sucs. En aquest cas, però, ha volgut crear aquest producte exclusivament promocional per col·laborar amb la Festa de la Cirera. L’elaboració especial d’aquest producte ha comportat tot un procés complet de creació, des de la investigació per a la fabricació del suc fins a l’envasat. Es podrà tastar durant la festa fins que s’acabin les existències.

Contingut de la festa papiolenca

Pel que fa al plantejament de la festa, manté el rumb iniciat l’anterior edició: ampliar el recinte firal (emplaçat al centre urbà), augmentar el nombre de parades i oferir un programa d’activitats divers i atractiu per al públic familiar local i d’altres indrets de la comarca i la zona metropolitana. Algunes de les activitats programades giraran al voltant de la cuina amb cirera; del tast de vins ecològics (el vi és un producte que també forma part del passat econòmic del municipi); o de la cultura popular catalana (sardanes i castellers). Està prevista també la visita de la mascota turística del Baix Llobregat, la puput Punxetes, i altres activitats infantils. També hi haurà exhibició de vehicles antics.

La singularitat d’entre les festes dedicades a la cirera és que amb motiu de la celebració, el castell mil·lenari del Papiol obre durant aquest cap de setmana les seves portes al públic i acull a la planta baixa una exposició de cireres i productes de la terra.

Promoció local

L’objectiu de la reimpulsar la Festa de la Cirera i que esdevingui un referent a la comarca no és un projecte aïllat, sinó que és una de les moltes iniciatives en què està treballant el govern de la localitat per posicionar el Papiol en el mapa i promocionar-lo en tot el seu conjunt.

Pa, vi, oli… i cireres (els orígens de la festa)

Al Papiol, fa cent anys, no hi havia cireres. Hi havia vinyes, bàsicament, i també oliveres. El raïm i l’oliva van ser dos cultius rellevants al Papiol abans que la cirera. A causa de la plaga de fil·loxera que va afectar Catalunya, els pagesos d’aquell moment van haver de canviar de cultiu. Això va passar al Papiol i a molts altres camps del Baix Llobregat i del Barcelonès. Ara farà 35 anys, El Papiol, per celebrar una collita boníssima, va començar a organitzar anualment la Festa de la Cirera, en agraïment a la prosperitat que aportava aquesta fruita. El poble, fins i tot, pot presumir d’una varietat de cirera local, que amb un nom inspirat en el topònim del municipi, la Papiola, s’ha comercialitzat arreu.

Recomanacions personalitzades