Carles Martínez: El mal gust s’instal·la a la plaça del Palau

Carles Martínez

Recuperar la plaça del Palau ha estat un èxit. El projecte d’urbanització d’aquesta plaça ha tingut bona acollida, hi ha gent jove que l’anomena Central Park. Recentment el govern municipal ha presentat amb bombo i platerets un estudi fet per la Diputació de Barcelona per rehabilitar la façana de les restes de l’antic Palau dels Requesens.  Mentrestant, la legítima reconversió d’una antiga indústria inicia la seva singladura i instal·la un establiment de restauració amb una retolació de bar de platja i una façana emblanquinada, amb un acoloriment  molt llunyà de l’escala dels tons terrossos propis de l’indret.

Fa dies que en un debat de Ràdio Molins de Rei en el qual participo els dimecres, vaig comentar que em semblava que al govern socioconvergent se li veia el llautó tal com havia enfocat el tractament de les llicències per autoritzar locals comercials a la zona del Palau de Requesens. En aquell moment ja vaig dir que l’Ajuntament podia haver negociat i acordat amb la propietat que es fes visible la part que queda amagada de la façana del Palau (edifici de màxim nivell de protecció patrimonial) i per donar major rellevància. Per un altra banda, també vaig plantejar la meva preocupació a que tot el passadís lateral quedés ocupat per terrasses de bars o restaurants, privant l’ús públic del parc per les persones que van amb criatures o simplement que gaudeixen de la plaça. També limitant possibles activitats públiques.

Aspecte actual de la plaça del Palau // Carles Martínez

Aspecte actual de la plaça del Palau // Carles Martínez

Al meu entendre, és una incoherència flagrant que es faci un estudi per poder fer el projecte de rehabilitació de la façana del Palau i que no es conservi l’espai adjunt enderrocant l’últim local comercial a tocar de la façana.

Els ajuntaments han de tenir eines normatives per poder regular usos de locals i d’edificis i també per acomplir criteris estètics en matèria de façanes. Encara que no ens podem encotillar només en qüestions de regulació. Per sort, l’administració local disposa de capacitat de gestió. La gestió pot facilitar acords i contribuir que els diferents agents econòmics i socials sentin estima per l’entorn i emprenguin iniciatives que facin créixer la vila en qualitat i benestar.

La capacitat directiva, la coordinació, l’establiment de criteris i de procediments ha de ser fruit d’una voluntat política que no estigui pendent del repartiment de carteres i de quotes de poder dintre l’organització municipal. El pacte sociovergent és un “matrimoni de conveniència” que porta vides paral·leles: només es retraten junts, per allò del què diran. Vull entendre que el procediment d’atorgament de llicències d’obres i activitats per als locals de la plaça del Palau s’haurà fet d’acord amb la normativa, però sense cap valor afegit de control de qualitat i de diàleg amb els emprenedors. Això em fa afirmar que el govern municipal només està pendent de “vendre” la seva acció pública: mai s’havia gastat tant en comunicació propagandística, però se li escapa la gestió de la quotidianitat, no s’aterra a les coses concretes.

Que lluny queda quan hi havia un govern municipal que negociava, per exemple, per conservar la façana de l’antiga Clínica de Molins de Rei. Algú pensa que va ser fàcil? Exigia gestió i tenir clar l’objectiu.

Des de l‘església, el Palau, la plaça del Palau, el carrer Rubió i Ors, el passeig del Terraplè i el carrer Foment, hi ha la perspectiva d’un espai urbà amb personalitat pròpia. En aquests indrets de la vila encara hi ha importants vestigis patrimonials de valor històric. Avui són espais ferits. L’enderrocada torre de la cantonada del Foment/Terraplè i amb la construcció aturada; una mal aconseguida rehabilitació d’una indústria de la plaça del Palau; l’anunci dels milers d’euros que ens caldrà aconseguir  per rehabilitar la façana del Palau…

Massa despropòsits, molta propaganda i pocs fets!

Carles Martínez Riba és membre d’ICV, exregidor i catedràtic d’història jubilat

 • molinenc

  Simplement desesperant que es dediqui tant de temps a consultes, propostes, debats, promeses, projectes de rehabilitació, d'”empoderament” de la ciutadania, de recuperar el patrimoni cultural i històric, de crear espais de lleure, esbarjo i de qualitat per als ciutadans/es de la vila i després…quan 3 anys d’èxit de la plaça, de lloc de trobada, de lloc de referència PER A FAMÍLIES I NENS..d’orgull de plaça que mostrar a qualsevol visitant..veus lo senzill que és carregar-s’ho tot..amb el model Barcelona, terrasses fins esgotar l’espai, mal gust decoratiu amb un rètol que FA MAL ALS ULLS, en definitiva, un lloc de la gent o s’esta a gust que passa a ser un lloc de consum A EVITAR.

  Crea negoci, crea llocs de treball, dinamitza l’economia, estas en contra d’això? ni molt menys, ni tan sols de que s’obrin 3 locals..però hi ha maneres de fer-ho, no cal que tots tinguin terrassa, ni que la tinguin tan extensa i sobretot..cal cuidar un estil de la plaça, de retolar, de donar una certa imatge…i la que dona ara mateix aquesta plaça és de cutrerio, ara mateix “central park” o el parc del palau, es can pizza.

  can pizza neng.

 • Plou

  De veritat que no era possible aturar aquest despropòsit? Quin mal gust. No hi ha cap normativa que reguli els rètols a les façanes? S’havia de pintar de blanc la façana i el rètol en vermell i tant gran? La via pública no més ha de servir per fer negoci? Els vilatans i les vilatanes no tenim dret a usar l’espai públic? On celebrarem la fira del llibre de Sant Jordi? I les activitats que es fan per la fira i en altres moments a la plaça del Palau? Cal que aquest govern faci menys publicitat i més bona gestió del que és de tots. Que es posin les piles i facin quecom més que fer-se fotos de cara a la galeria.

  • Sandra Cabrera Moreno

   Xiringuito??? Valoreu més l’ inversió feta! Que era millor una.fàbrica en runes???

 • buh

  +1 can pizza neng !

 • dclosa

  Todos hablan de las exceléncias del Pati del Palau, supongo que si lo hacen, és por la escasez de espacios de éste tipo de titularidad y financiación municipal que hay en Molins, excepto la plaça Mariona que és de la AMB , ésta de el Palau ha estat un èxit, cuando en realidad, el no haber reventado la plaza y al no haber previsto debajo del ajardinamiento un parking subterráneo gratuito de 2 niveles como en el Mercadona hubieres sido lo correcto, y lo que más necesita el Centre Vila , pero, se acogieron a lo gratuito, a contentar a los de la CUP, ICV, y ERC que nos querrian ver a todos los de Molins en bicicleta , como los chinos, y de que lo pagaba la AMB , Se dieron prisa para echarse la foto, y las prisas en estos casos y las fotos ostentosas, siempre son malas. “A falta de pan buenas son tortas “ y algunos dicen, que la plaça ha tingut bona acollida, que hi ha gent jove, con muchisisma imaginacion y de no haber estado nunca en NY, que l’anomena Central Park. Los de ERC y ahora por lo visto los de ICV ( Martinez) , como que no tienen temas en cartera, en vez de reinvindicar y pelearse para que a la ciudadania nos rebajen en el IBI, cómo és legal y como lo ha aprobado la Hacienda de Madrid, se rasgan las vestiduras de que l’ antiga indústria de corseteria se cambie por la única industria rentable que hay en Molins (pagos en B) , i se instal•la un establiment de restauració , y como no tienen nada más que hacer, se meten con la retolació del bar , de que és un bar de platja, de que si la façana emblanquinada, amb un acoloriment molt llunyà de l’escala dels tons terrossos propis de l’indret, etc .etc, e incluso en el debat polític, en plena jornada laboral i mal exemple per alguns tertulians jovenets, Maymo (CUP) , Ferrer (Podemos) , Catellana(PSC) , Pradell (CIU) als matins a la Ràdio Molins de Rei , els dimecres, El govern socioconvergent se li veu el llautó ja que ha donat a dojo les llicències per autoritzar locals comercials a la zona del Palau de Requesens. Recorde’m que els ajuntaments no ho poden negociar tot amb la propietat privada, i no poden acordar amb la propietat que es fes visible la part de muralla que queda amagada de la façana del Palau (edifici de màxim nivell de protecció patrimonial) per donar major rellevància. Els ajuntaments no tenen que ser plenipotenciaris, Si a l’actualitat rengnès ICV (Arcas) hauria fet la mateixa xapussa com la que ha fet CIU , com per exemple, va fer en “els panels solars” , Ara per lo vist el passadís lateral del Requesens es tindrà que ampliar per que ho puguin ocupat les terrasses de bars i restaurants d’us privant, traient l’ús públic del parc per les persones que van amb criatures i les que s’esverallen per els quatre bancs que hi han , i que no gaudeixen de la plaça, i es limiten les activitats públiques, i aixó és una incoherència flagrant.
  Els ajuntaments no ho han de controlar tot , “Zapatero a tus zapatos” i no han de tenir totes les eines normatives per poder regular usos de locals i d’edificis i també per acomplir criteris estètics en matèria de façanes, ni encotillar-se només en qüestions de regulació. L’administració local disposa de capacitat de gestió però no te de ser omnipresent en tot. Gestió si, però submisió e la privada, no, sols en bones paraules, sense contraprestacions, no es pot facilitar acords i contribuir que els diferents agents econòmics i socials sentin estima pels ajuntaments i per l’entorn, ni qu’emprenguin iniciatives que facin créixer la vila en qualitat i benestar. bla , bla , bla …
  Sembla que l’actual ICV está en contra de la capacitat de gestó de la directiva actual de CIU , i afirma de que el DIPEl i SIT no es parlen , creuen que hi ha manca de coordinació, l’establiment de criteris i de procediments , fruit d’una voluntat política que no estigui pendent del repartiment de carteres, ni de quotes de poder i de repartiment de poltrones i sous, dintre l’organització municipal, com van fer ells, abans amb el tripartit : ICV (Arcas) + ERC(Puntas) + CIU ( Casals). Ara l’exigua i quasi desepareguda ICV-Molins creu que el pacte sociovergent és un “matrimoni de conveniència” que porta vides paral•leles, de que només es retraten junts, per allò del què diran. Vull entendre que el procediment d’atorgament de llicències d’obres i activitats per als locals de la plaça del Palau s’ha fet d’acord amb la normativa, sense cap 3 % i sense cap valor afegit de control de qualitat i de diàleg amb els emprenedors de l’hosteleria. El govern municipal només està pendent de “vendre” la seva acció pública, ja que mai s’havien gastat tants diners públics en comunicació propagandística, El Balcó, TV-Molins , RMdR , el B de gust, el Museu historia inacabable …
  ICV-Molins és de poc exemple de gestió, encara que diuen que van ser ells els que van negociar conservar la façana de l’antiga Clínica de Molins de Rei, amb una estètica deplorable.. i el bodrio dels panels solars , Deplorable també del paviment desgastat i amb solts del voltant de l‘església, la manca de un parking subterrani a la plaça del Palau, els arbres reventa del carrer Rubió i Ors, les plaques esquerdades del paviment del passeig del Terraplè, la vergönya dels panels solars encara sense conectar, etc son massa despropòsits, del la gestió dels actuals i dels darres governs municipals , siguin del color que siguin , de molta propaganda i de pocs fets

 • Molinenca

  A quien no le gusten las pizzas que se vaya al frankfurt. Que aburrida esta la gente en Molins y que mala es la envidia. Pues yo iré al chiringuito de la Plaza del Palau cuando no pueda ir a la playa y después me tomaré un helado italiano mientras tomo el sol en la terraza. Feliz verano a todos, a los envidiosos también.

  • dclosa

   A qué frankfurt te refieres ?, Mejor que no te confundas y vayas a la Volta , que te vas a arruinar…

 • Sandra Cabrera Moreno

  Sembla mes una qüestió personal que de gust… menysprear l’il.lusió d’uns emprenedors, desqüalificar-los abans de començar i causar mala imatge… no ho trobo just. És molt fàcil parlar sense tenir cap mirament de que aquestes persones busquen guanyar-se la vida.

  Crec que hi ha moltes coses i més importants a parlar d’ aquesta plaça que d’ un rètol.

 • Julià Carax

  Carles, el GUST mai és “bo” o “dolent”! Digues que a tu no t’agrada, que l’hauries fet d’una altra manera, però mal gust? Per què mal gust, per què no coincideix amb el teu gust? Hi ha qui troba de mal gust que dos homes o dues dones es facin petons al carrer! Per a gust, els colors! Has estat regidor molts anys i saps que governar no sempre és fàcil! Vivim a Molins de Rei, no a Cuba ni a Vietnam o Corea del Nord….! L’Ajuntament ha de ser tan intervencionista com per a marcar el “color” de les parets o els rètols de les botigues? Deixem que els altres treballin.

  • Julia Carax

   Carles, dir que els “teus” governs sí que negociaven i els actuals no, és senzillament demagògia, i ho saps! Tots els “exs” us hauríeu de retirar a Caldes de Malavella a gaudir de la jubilació. Salutacions.

   • dclosa

    Totalmente de acuerdo con usted, y además en el descriptivo debería aparecer ” exsindicalista liberado” y tertuliano moralista , los miércoles por la radio. ,, Ciertamente todos esos “ex” que van de moralistas en las tertulias de la radio tendrian que irse a Malavella, ¿No era de mal gusto la cocina y el comedor que se montaron los de ICV en la actual barbería del Moli, en el reinado del Arcas y el expolicía y cocinero Carrasco, pagada con nuestros dineros, directamente en vena de nuestros impuestos municipales? , o los paneles solares de la “missing” Cateura, aún sin conectar, … eso si que és mal gusto.