El ciberatac mundial paralitza l’activitat de l’Ajuntament de Molins de Rei

Tots els serveis municipals han funcionat aquest dilluns sota mínims perquè s’ha hagut d’aturar tota la xarxa informàtica de l’Ajuntament per evitar la propagació del virus Wannacry. Almenys tres ordinadors han estat infectats tot i que no s’han compromès arxius.

A Ràdio Molins de Rei s'ha detectat el virus en un ordinador i el servidor d'àudio, tot i que no s'han compromès arxius // Jordi Julià

A Ràdio Molins de Rei s’ha detectat el virus en un ordinador i el servidor d’àudio, tot i que no s’han compromès arxius // Jordi Julià

Tots els treballadors de l’Ajuntament de Molins de Rei han hagut de treballar aquest dilluns sense ordinadors per culpa del ciberatac Wannacry, que ha afectat més de 200.000 persones i empreses en 150 països. Almenys tres ordinadors municipals han estat infectats amb el virus i, per prevenció, s’ha decidit aturar tots els ordinadors de l’Ajuntament per evitar que es propagui, ja que tots estan connectats a la mateixa xarxa interna. Això ha inclòs l’aturada dels servidors de correu electrònic. Els telèfons també han quedat afectats.

L’aturada ha fet que els serveis municipals funcionessin sota mínims aquest dilluns, ja que molts serveis depenen de la utilització dels ordinadors per funcionar correctament. Segons han informat fonts municipals a Viu Molins de Rei, caldrà esperar unes hores fins que s’hagin acabat de revisar tots els ordinadors per poder restablir l’activitat. Aquest dilluns al matí els quatre tècnics dels serveis informàtics han començat a revisar un per un cadascun dels 200 ordinadors de l’Ajuntament.

“Hem prioritzat en primer lloc els ordinadors de la Guàrdia Urbana, i a continuació Atenció Ciutadana i Serveis Socials”, indica l’Ajuntament. Després s’ha seguit amb la resta d’àrees. Tot i això, fins que no s’hagi revisat l’últim ordinador no es podran connectar tots els altres, perquè això podria fer que es propagués entre els que no estan afectats.

Tres ordinadors infectats

A l’hora de fer la revisió, s’ha detectat que estava afectat amb el ‘ransomware’ Wannacry un ordinador del departament de personal. A més, també s’ha trobat que hi era de forma latent en un ordinador de la redacció de Ràdio Molins de Rei i al servidor d’àudio. En els casos de la ràdio, s’ha detectat que hi havia l’arxiu que permet fer l’atac tot i que no s’havia arribat a activar el virus, que encripta les dades i demana diners per retornar-les. En els tres casos detectats, s’enviaran els ordinadors a formatejar (és a dir, esborrar-ne totes les dades) per eliminar el virus. Tot i això, no es perdran dades importants perquè els arxius de treball estan guardats de forma externa en una altra ubicació. Malgrat tot, l’emissora municipal ha pogut seguir amb la programació habitual.

L’aturada ha començat el cap de setmana. “Quan vam conèixer el cas, vam prendre mesures preventives”, explica l’Ajuntament. En primer lloc es va aturar el correu electrònic i es van revisar els servidors, informant a tothom que no engegués els ordinadors quan anés a treballar dilluns. Des de primera hora del matí de dilluns s’ha començat a fer la revisió dels ordinadors un a un; un procés que es preveu que acabi durant el dia d’avui. Dimarts hauria d’estar tot a ple rendiment, tret dels tres ordinadors infectats, que hauran d’esperar a estar completament nets.

Talls intermitents a l’ambulatori

L’afectació ha coincidit amb una aturada dels aplicatius informàtics a l’ambulatori de Molins de Rei. En aquest cas, però, no estaria relacionat amb el virus sinó amb una avaria elèctrica que ha afectat tot l’Institut Català de la Salut. Al llarg del matí de dilluns hi ha hagut moments que algunes funcions dels ordinadors que depenen d’internet no funcionaven, tot i que a la tarda semblava haver-se solucionat.

Recomanacions personalitzades