Adjudicat el nou contracte de neteja a l’única empresa que es va presentar

La unió de les empreses ASCAN i General de Asfaltos y Servicios ha estat l’única que s’ha presentat al concurs per al nou contracte de neteja, que inclou el canvi de vehicles i contenidors. La falta de competidors aixeca recels entre l’oposició.

Com a part del nou contracte, es canviaran els contenidors // Jordi Julià

Com a part del nou contracte, es canviaran els contenidors però mantenint el model de Residu mínim // Jordi Julià

Un dels serveis públics externalitzats a una empresa privada que suposen més diners a les arques municipals és el contracte de la neteja. Inclou els contenidors i la seva recollida, la neteja dels carrers o les papereres, per exemple. L’Ajuntament ha tret a concurs un nou contracte i l’adjudicatari ha estat la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per ASCAN Empresa Constructora y de Gestión, SA i General de Asfaltos y Servicios, SL, que va ser l’única empresa que s’hi va presentar.

El contracte és de 8,4 milions d’euros i durarà només quatre anys, per “no allargar massa la concessió en el temps”, segons el President de l’Àrea d’Economia i Serveis Generals, Miguel Zaragoza (PSC). Els rònecs camions actuals es substituiran per uns que compleixin la normativa de contaminació, es canviaran els contenidors i s’ampliarà la plantilla, que es subrogarà.

El fet que només s’hi presentés aquesta empresa i ni tan sols l’actual concessionària (Cespa, de la multinacional Ferrovial) ha aixecat recels entre l’oposició. La CUP troba “curiós” que ni aquesta ni les altres grans empreses que s’hi dediquen s’hagin presentat, i denuncia que aquestes empreses “han fet arribar als treballadors que el preu és massa baix, no surten els números i el conflicte laboral està servit”, va dir el cupaire Carles Ros al ple de març, on es va aprovar l’adjudicació amb l’únic suport del govern (CDC i PSC). En canvi, CUP, Molins Camina i ICV van votar en contra mentre que ERC i el regidor no adscrit es van abstenir.

Des de Molins Camina (Podemos i altres formacions), Ana Aroca recordava que ASCAN “no té experiència a Catalunya i a més té sancions per incompliments contractuals a Santander i Torrelavega”. Per això demanen un protocol de fiscalització perquè els partits puguin seguir contractes com aquest, cosa que el govern ja ha dit que estudiarà.

Seguiment “estricte”

El President de l'Àrea d'Economia i Serveis Generals, Miguel Zaragoza va assegurar que la fiscalització serà "estricta" // Jose Polo

El President de l’Àrea d’Economia i Serveis Generals, Miguel Zaragoza va assegurar que la fiscalització serà “estricta” // Jose Polo

La CUP també va qüestionar el control municipal amb “un treballador per fiscalitzar-ne 44 que treballen 24 hores al dia”. Però Miguel Zaragoza es mostrava contundent: “Farem un seguiment estricte. Si hi ha algun indici d’incompliment aplicarem els mecanismes que faci falta”, va afirmar al ple, després de defensar que les sancions entren en la normalitat: “totes les empreses tenen contenciosos”, va dir el responsable d’Espai Públic.

En canvi, Iniciativa va apuntar el fons del contracte perquè “manté la visió simplista de netejar la vila i recollir la brossa, aplicant solucions desfasades”. Pels ecosocialistes, que van elaborar l’anterior contracte, aquest “no planteja millores ambientals més enllà de la renovació tecnològica i de maquinària i l’increment d’unitats de servei”. Per contra, Zaragoza va respondre-li recordant l’aposta per mantenir el model de residu mínim (amb contenidor verd d’inorgànica en lloc de groc d’envasos) i les campanyes de sensibilització recents i futures.

ERC va ser crítica però benevolent. “La cosa pinta malament abans de començar, però si estiguessim al seu lloc hauríem fet el mateix”, deia Eduard Suàrez, lamentant que no hagi funcionat “el capitalisme i el lliure mercat”, com també va fer la CUP.

Els republicans també van valorar que és “menys encotillat i més adaptat a les necessitats actuals canviants”, reflexió compartida per Molins Camina per la “flexibilitat” que aporta.

El regidor no adscrit, Francisco García (que es va presentar amb Ciutadans), no va fer cap menció al contracte i va centrar la seva intervenció a criticar els excrements i orines de gos, demanant que es prohibeixi que orinin al carrer.

 • Jaume de C.S.

  Fa de pensar que:
  – Cap altre empresa s’avingui a presentar oferta en un concurs de tant volum econòmic, entenc que de rendible n’és poc.
  – La mania de les empreses que perden el contracte de posar la por al cos dels treballadors que es queden fent la feina. L’Ajuntament de ben segur que vetllarà pels seus drets, sinó que acceptin que no fan les coses bé i donat el cas, dimiteixi el responsable polític d’aquest contracte.
  – Valorar que totes les empreses tenen contenciosos, i que a més, donem com a normal haver d’empaitar a algú per no fer bé la seva feina és una prostitució de la bona fe. Si la confiança i el bon fer de les persones no es pot traslladar a un contracte per al poble potser que no el facin. Però obviar la mala fe, només té explicació per la banalització del mercantilisme dels treballadors i dels nostres impostos, que a molts per cert, no els hi prové d’aquests (impostos), sinó de l’esforç vers a terceres persones.
  I ja en més genèric, com els ens públics diuen que defensen els treballadors i els ciutadans, treuen a concurs prestacions de serveis amb unes mermes del preu que estipulen els seus mateixos tècnics -preus de saldo en alguns casos-. Donen per guanyadors a empreses que fan baixes temeràries. Valoren més els aspectes econòmics que no pas els tècnics.
  L’empatia i el seny també hi hauria de ser -en la redacció dels plecs, i els seus criteris de puntuació-, i una cosa és l’abús de les empreses i l’altre el menysteniment de la feina de la gent. Que s’ho facin mirar.

 • Pingback: El PDeCAT valora els dos anys de mandat com la consolidació de la “transformació” iniciada el 2011 | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La CUP lamenta els problemes per negociar amb el govern en aquest mandat | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El nou contracte de neteja comença amb problemes en la recollida de contenidors | Viu Molins de Rei()