Adjudicat el nou contracte de neteja a l’única empresa que es va presentar

La unió de les empreses ASCAN i General de Asfaltos y Servicios ha estat l’única que s’ha presentat al concurs per al nou contracte de neteja, que inclou el canvi de vehicles i contenidors. La falta de competidors aixeca recels entre l’oposició.

Com a part del nou contracte, es canviaran els contenidors // Jordi Julià

Com a part del nou contracte, es canviaran els contenidors però mantenint el model de Residu mínim // Jordi Julià

Un dels serveis públics externalitzats a una empresa privada que suposen més diners a les arques municipals és el contracte de la neteja. Inclou els contenidors i la seva recollida, la neteja dels carrers o les papereres, per exemple. L’Ajuntament ha tret a concurs un nou contracte i l’adjudicatari ha estat la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per ASCAN Empresa Constructora y de Gestión, SA i General de Asfaltos y Servicios, SL, que va ser l’única empresa que s’hi va presentar.

El contracte és de 8,4 milions d’euros i durarà només quatre anys, per “no allargar massa la concessió en el temps”, segons el President de l’Àrea d’Economia i Serveis Generals, Miguel Zaragoza (PSC). Els rònecs camions actuals es substituiran per uns que compleixin la normativa de contaminació, es canviaran els contenidors i s’ampliarà la plantilla, que es subrogarà.

El fet que només s’hi presentés aquesta empresa i ni tan sols l’actual concessionària (Cespa, de la multinacional Ferrovial) ha aixecat recels entre l’oposició. La CUP troba “curiós” que ni aquesta ni les altres grans empreses que s’hi dediquen s’hagin presentat, i denuncia que aquestes empreses “han fet arribar als treballadors que el preu és massa baix, no surten els números i el conflicte laboral està servit”, va dir el cupaire Carles Ros al ple de març, on es va aprovar l’adjudicació amb l’únic suport del govern (CDC i PSC). En canvi, CUP, Molins Camina i ICV van votar en contra mentre que ERC i el regidor no adscrit es van abstenir.

Des de Molins Camina (Podemos i altres formacions), Ana Aroca recordava que ASCAN “no té experiència a Catalunya i a més té sancions per incompliments contractuals a Santander i Torrelavega”. Per això demanen un protocol de fiscalització perquè els partits puguin seguir contractes com aquest, cosa que el govern ja ha dit que estudiarà.

Seguiment “estricte”

El President de l'Àrea d'Economia i Serveis Generals, Miguel Zaragoza va assegurar que la fiscalització serà "estricta" // Jose Polo

El President de l’Àrea d’Economia i Serveis Generals, Miguel Zaragoza va assegurar que la fiscalització serà “estricta” // Jose Polo

La CUP també va qüestionar el control municipal amb “un treballador per fiscalitzar-ne 44 que treballen 24 hores al dia”. Però Miguel Zaragoza es mostrava contundent: “Farem un seguiment estricte. Si hi ha algun indici d’incompliment aplicarem els mecanismes que faci falta”, va afirmar al ple, després de defensar que les sancions entren en la normalitat: “totes les empreses tenen contenciosos”, va dir el responsable d’Espai Públic.

En canvi, Iniciativa va apuntar el fons del contracte perquè “manté la visió simplista de netejar la vila i recollir la brossa, aplicant solucions desfasades”. Pels ecosocialistes, que van elaborar l’anterior contracte, aquest “no planteja millores ambientals més enllà de la renovació tecnològica i de maquinària i l’increment d’unitats de servei”. Per contra, Zaragoza va respondre-li recordant l’aposta per mantenir el model de residu mínim (amb contenidor verd d’inorgànica en lloc de groc d’envasos) i les campanyes de sensibilització recents i futures.

ERC va ser crítica però benevolent. “La cosa pinta malament abans de començar, però si estiguessim al seu lloc hauríem fet el mateix”, deia Eduard Suàrez, lamentant que no hagi funcionat “el capitalisme i el lliure mercat”, com també va fer la CUP.

Els republicans també van valorar que és “menys encotillat i més adaptat a les necessitats actuals canviants”, reflexió compartida per Molins Camina per la “flexibilitat” que aporta.

El regidor no adscrit, Francisco García (que es va presentar amb Ciutadans), no va fer cap menció al contracte i va centrar la seva intervenció a criticar els excrements i orines de gos, demanant que es prohibeixi que orinin al carrer.

Recomanacions personalitzades