ERC entrega els Premis Caterina Casas a Proactiva Open Arms i Carme Forcadell

El partit republicà rep 362 propostes en la segona edició dels premis que recorden la primera regidora a l’Ajuntament de Molins de Rei.

Foto de família amb premiats, jurat i convidats // Jose Polo

Per segon any consecutiu, ERC Molins de Rei ha recuperat la memòria històrica de la primera regidora a l’Ajuntament de Molins de Rei, Caterina Casas, amb la segona edició dels premis que porten el seu nom.

Després de rebre 362 candidatures sorgides des de la ciutadania, el jurat ha decidit entregar el premi al compromís social a l’ONG Proactiva Open Arms i el guardó al compromís nacional a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Els republicans han fet entrega dels premis, sense dotació econòmica i simbolitzats en un obsequi ideat per l’artista Roser Garriga, amb un acte a la Sala Gòtica.

Forcadell, que s’ha absentat per motius laborals, ha agraït el premi al compromís nacional i ha afirmat, mitjançant un vídeo, que Casas va ser “una de les dones que va obrir el camí i han passat masses anys silenciades”. A més, la presidenta del Parlament ha encoratjat les dones a “fer dia a dia un acte d’autoafirmació cap a la igualtat efectiva” entre homes i dones.

Ignasi Termes, molinenc que ha treballat amb Forcadell durant anys a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i membre del jurat del certamen, ha recollit el premi en nom de Forcadell. “En un moment baix del procés la Carme va dir que molta gent la cridava per animar-los però es va preguntar qui l’animava a ella, aquest premi és un missatge d’ànim”, ha assegurat Termes.

Per la seva banda, el coordinador de Proactiva Open Arms, Gerard Canals, ha definit la seva feina de manera breu i clara: “Ens dediquem a salvar vides al mar”, ha resumit. “No teníem res, el primer rescat el vam fer en pantaló curt”, ha recordat el membre d’una iniciativa que ha aconseguit recursos per fer ambicioses missions de salvament gràcies “a les aportacions de la gent”.

Canals ha estat presentat per l’exalcaldessa de Molins de Rei i també jurat dels premis, Antònia Castellana, qui ha reivindicat que Molins de Rei ha estat sempre “una vila solidària” però ha reconegut que ara calia ser “més radical”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La trobada ha estat presentada per la portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Sílvia Guillén. “Des d’ERC sempre hem defensat el patrimoni de Molins de Rei, tot i que cada vegada queda menys”, ha indicat en referència als polèmics enderrocs d’edificis emblemàtics per continuar afirmant que el municipi “també té un gran patrimoni humà” i que precisament per això s’han organitzat els Premis Caterina Casas.

També ha intervingut Jenny Casas, descendent directa de Caterina Casas i al mateix temps membre del jurat. “A través dels premis vaig conèixer la figura política de la Caterina”, ha reconegut. “He de dir que em sento molt orgullosa de portar la seva sang”, ha reafirmat la familiar.

L’acte ha finalitzat amb la intervenció del doctor en Ciències de la Informació i catedràtic Joan Manuel Tresserras, qui va ser conseller de Cultura en l’època del tripartit. “Catalunya té l’oportunitat de crear un front popular amb la nova república”, ha opinat després de remarcar que “els interessos nacionals i socials formant part de la mateixa moneda”. A més, Tresserras ha felicitat ERC Molins de Rei per “rescatar la memòria” del partit.

 

Recomanacions personalitzades