“Kumon no es limita als continguts acadèmics, ensenya els alumnes a pensar per ells mateixos”

El centre Kumon Molins de Rei – Terraplè fa 5 anys. Sandra Castellvell, professora del centre, destaca la manera com aquest mètode d’aprenentatge motiva els infants a superar els seus objectius.

Centre Kumon // Kumon Molins de Rei Terraplè

Aquest 2017, el centre Kumon Molins de Rei – Terraplè fa cinc anys des que es va posar en marxa. En aquest moment, més de 60 alumnes segueixen els programes de Matemàtiques i Lectura en aquest centre. D’aquests, molts ja treballen continguts per sobre del seu curs escolar de manera autodidacta.

Sandra Castellvell, professora del centre, assenyala que “la meva principal satisfacció és veure els alumnes contents, feliços, motivats i orgullosos d’ells mateixos pel fet d’haver assolit els seus objectius. O quan vénen corrents a dir-me que han tret molt bones notes a l’escola gràcies a Kumon”.

Pel centre, hi han passat molts alumnes, dels quals la Sandra destaca l’esforç, la capacitat de superació i la perseverança. “Els meus alumnes m’han ensenyat a creure en el seu potencial, a no pressuposar que són o no són capaços de certes coses, només per la seva edat o evolució escolar. També m’han ensenyat que, amb esforç o constància, tot és possible”, comenta la professora del centre.

Kumon és un mètode d’aprenentatge individualitzat basat en la feina diària, que desenvolupa el potencial de cada infant al màxim. Mitjançant els programes de Matemàtiques i Lectura, els alumnes desenvolupen autonomia en l’aprenentatge, hàbit d’estudi, concentració i una base sòlida en matemàtiques i lectura, fet que també els beneficiarà en la resta d’assignatures.

El mètode Kumon considera que l’edat de l’infant no ha de suposar un límit en la seva capacitat d’aprenentatge, i és per això que el professor buscarà el nivell en què l’alumne se senti còmode amb l’objectiu d’avançar més enllà dels continguts que corresponguin, en aquell moment, al seu curs escolar: “Kumon no es limita als continguts acadèmics, va molt més enllà. El material està molt ben estructurat i hi pots treure molt de profit. Permet treballar aspectes com la memòria, la reflexió, la deducció… a més a més l’alumne millora la concentració i la confiança en ell mateix i arriba a desenvolupar un aprenentatge autodidacte amb l’orientació del professor”, hi afegeix la Sandra.

Imatge del centre // Kumon Molins de Rei Terraplé

La professora del centre Kumon Molins de Rei – Terraplè recorda amb afecte els alumnes que han superat les dificultats amb èxit: “Em recordo d’un alumne de 7 anys que es va matricular en el programa de lectura i, quan va arribar, era molt introvertit i insegur, cosa que repercutia en la seva evolució escolar. Ara ve al centre molt content, ha millorat moltíssim, no només en lectura, sinó en tot, ja que la seva actitud i motivació envers l’aprenentatge han fet un gir radical”, assenyala.

Després d’aquests anys guiant, donant suport i orientant alumnes, i també pares i mares, —dels quals agraeix la confiança en el mètode així com la seva paciència i els resultats a llarg termini— la Sandra afronta el futur del centre amb moltes ganes i il·lusió. “Continuaré treballant amb moltes ganes per poder ajudar els meus alumnes de manera individualitzada i de la millor manera possible”.

Quan a Kumon

Kumon és una xarxa de centres d’ensenyament en els quals s’ofereixen els programes de matemàtiques i lectura, dissenyats per assolir el màxim rendiment de l’alumnat. La va fundar fa 50 anys Toru Kumon, un professor de matemàtiques d’Osaka (el Japó), i actualment compta amb més de 25.000 centres a tot el món, on es fa formació a 4.400.000 alumnes, que avalen el mètode del professor japonès. A Espanya, Kumon compta amb més de 240 centres repartits en 13 comunitats autònomes, que fan un total de 21.000 alumnes.

El programa de matemàtiques de Kumon està format per 21 nivells que tracten el temari de càlcul des de l’educació infantil fins al batxillerat i els primers anys de la universitat. El programa de lectura consta de 18 nivells que s’inicien amb l’aprenentatge del lector a través de la codificació de paraules, fins a l’anàlisi crítica de diferents tipus de textos.

Recomanacions personalitzades