L’Ajuntament obre quatre places d’agent de la Guàrdia Urbana

El govern municipal sosté que un any la situació del cos de seguretat local estarà regularitzada gràcies a una bateria d’accions. 

La Guàrdia Urbana ha hagut de mediar entre el PP i la PAH // David Guerrero

La Guàrdia Urbana mediant en una protesta de la PAH durant un acte del PP // Arxiu – D.G

L’Ajuntament de Molins de Rei ha obert el procés de selecció de personal per a quatre places d’agent de la Guàrdia Urbana. Es tracta de quatre places que ja estaven contemplades en la relació de llocs de treball municipal – amb 43 agents de policia local – però que fins ara no estaven dotades econòmicament. És a dir, no es podien fer efectives. L’anunci es va fer oficial el passat dia 14 de març en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB).

És la primera reacció de la sociovergència, però no l’única, davant el conflicte laboral amb la Guàrdia Urbana, que va esclatar al febrer del 2016 amb la negació dels agents a fer més hores extres. Era la seva manera de protestar per unes condicions laborals amb les quals no estaven d’acord. Així mateix, recentment un dels sindicats, UGT, ha posat de nou les divergències sobre la taula denunciant que hi ha policies que poden arribar a acumular torns de “16 hores” de treball consecutives. L’Ajuntament porta treballant un any en poder oferir aquestes places que ara s’han fet públiques.

Tan aviat com es tanqui aquest procés de selecció, el consistori obrirà un altre per seleccionar tres caporals, segons explica el regidor de Recursos Humans, Pep Puiggarí (PSC), a Viu Molins de Rei. Aquests serien escollits mitjançant la promoció interna de treballadors que ara són agents i poden passar a ser caporals. Una promoció interna que precisament els agents demanaven. A més, en els plans de l’Ajuntament està convocar, com a mínim, una plaça més l’any vinent. Amb tot, serien vuit places més en pocs mesos.

“Amb aquestes accions esperem que el conflicte quedi solucionat”, afirma Puiggarí. Si les persones guanyadores del concurs ja són policies i no han de passar per acadèmia, els quatre nous agents estaran actius aquest mateix estiu. No s’obria un concurs públic per incorporar personal a la Guàrdia Urbana de Molins de Rei des de l’any 2009. “Les limitacions de la regulació estatal no han ajudat a agilitzar el tema”, reconeix Puiggarí.

Segons el regidor socialista, les actuals condicions de la Guàrdia Urbana, que els sindicats titllen de “precàries”, s’han produït per la confluència de diversos factors. Un és els “pics de feina” que té la Guàrdia Urbana per l’acumulació d’esdeveniments a la via pública, com per exemple la Fira de la Candelera o el Carnestoltes, per la gran quantitat d’activitats que les entitats de Molins de Rei realitzen.

Uns pics de feina que s’espera solucionar amb la incorporació d’aquests nous agents i, també, amb la creació del cos de Protecció Civil. “Hi ha moltes activitats que no necessiten l’actuació d’un policia, però sí de persones amb certs coneixements”, explica Puiggarí.

“També hem tingut moltes baixes durant els últims mesos”, confessa el regidor. Una circumstància que encara ha complicat més una situació que s’arrossega de fa anys. “Ara mateix hi ha cinc agents de baixa i dos amb reducció de jornada”, reafirma el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Anton Pedrola (CDC).

“Entre les baixes i les vacants sense cobrir per falta de dotació econòmica la situació és que el cos de la Guàrdia Urbana se sosté amb pinces”, afirma el màxim responsable de la Guàrdia Urbana molinenca, que sempre ha coincidit “no al 100% però sí majoritàriament” amb les reivindicacions dels agents que coordina. Tot i això, segons dades del departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, els delictes a Molins de Rei no augmenten, sinó que disminueixen.

“És cert que hi ha agents que han arribat a fer torns de 16 hores”, reconeix Pedrola. Se’ls ha demanat per fer front a les “eventualitats”, argumenta al mateix temps que remarca que no estaven “obligats” a fer-les. “S’havia de fer així per fer front a esdeveniments com la Candelera, no teníem cap alternativa possible”, afegeix. “Es tracta de casos puntuals, que no passen durant els 12 mesos de l’any”, puntualitza Puiggarí.

Una altra de les queixes dels sindicats era la temporalitat de diversos llocs de treball. Ara hi ha fins a un total de 12 agents en comissió de serveis, el que significa que només poden estar treballant un màxim de dos anys a Molins de Rei, un sistema que no agrada gens als treballadors. Amb aquesta bateria d’accions s’espera que la quantitat de persones en aquesta condició es vagi reduint gradualment. “Totes les places haurien de ser en propietat”, reivindica Pedrola.

Amb tot, Puiggarí considera que tenir 42 treballadors destinats a la Guàrdia Urbana és “més que suficient”. La ràtio d’agents cada 1.000 habitants de Molins de Rei – sempre que estiguin tots disponibles, sense baixes – és de 1,43 agents cada 1.000 habitants. Segons Puiggarí se situa “en la línia” de la d’altres poblacions. Per exemple a Sant Feliu de Llobregat és d’1,28; a Sant Vicenç dels Horts 1,82; a Sant Joan Despí 1,47 i a Sant Andreu de la Barca d’1,24.

 

 

 • dclosa

  Mal anem si el govern municipal (CIU) erre que erre insisteix a ampliar el cos de la Guardia Urbana i que en un any la situació de la Guardia Urbana estarà regularitzada amb l’admisió de 4 places per arrivar a els 43 agents de policia local , i el pitjor, el de dotar aquesta acció econòmicament, que ja s’ha publicat depressa i corrent el dia 14 de març en BOP . Hi ha un conflicte laboral a la Guàrdia Urbana?, Hi ha negació dels agents a fer més hores extres.? , Els nous caporals serán escollits mitjançant la promoció interna entre ells mateixos? , “Yo me lo guiso yo m lo como” Els que ara són agents passaràn a la categoria de caporals, amb el miracle dels pans i dels peixos de CIU ? , I si no vols caldo dos tases, En els plans de l’Ajuntament està en convocar, una plaça més l’any vinent. En total , serien 8 places més . Les persones guanyadores del concurs són ja policies i no faran concurs, ni exàmens , ni selecció , els 4 nous agents pasarán directament a ser caporals … Mol extrany el fet de qu no s’obrià concurs públic , que per incorporar el personal a la Guàrdia Urbana es fará “a dedo” com es fa des de sempre a Molins de Rei des de l’any 2009.
  ¿No sería millor que aquets “pics de feina” que té la Guàrdia Urbana per la Candelera , els 3 Toms o el Carnestoltes, ho fes una epresa de seguretat privada, i que ho pagui la mateixa entitat que ho organitza? , No seria millor baixar la quantitat d’activitats de les entitats de Molins de Rei que requereixen Guardia Urbana ?
  Han tingut moltes baixes? , i ara mateix hi ha cinc agents de baixa ? , No son moltes baixes ?
  No és una barbaritat tenir 42 treballadors destinats a la Guàrdia Urbana, per no fer res? , No podriem destacar com un municipi a on el ratio per 1000 habitans sigues el més baix de la comarca?, ¿ sempre tenim de copiar als demés municipis?
  A on està l’estrés, d’aquesta gent? En entretin-se en pasejar el gos o en comprar el dinar a les Palmerines, , o en donar unos paseitos amb el cotxe? , Quina és la seva responsabilidad? , El pitxor de tot és que la plantilla va ser aprovada pel ple municipal per un total de 43 efectius , amb l’excusa de que mentre paguin els demés i ells cobrin els 380€/regidor i ple, els hi hes mol fácil “disparar con la pólvora del Rey.”
  Escandalós i estafador la gestió de CIU amb el dispendi en hores extres de la G.U. , en el 2012 : 175.384 euros ; 2013 : 135.218 euros ; 2014 : 138.015 euros ; l 2015 : 144.394 euros i, fins al setembre del 2016, ja s’havien gastat 77.127 euros. Quin tipus de treballs? , Fen les funcions de Mossos de Esquadra , fen d’agents judicials? ,Regulació del tráfic a les portes de les escoles, que ho podrien ben bé fer els pares de les AMPAS….
  Ciertamente, los trabajadores tenemos que reinvindicar la “cultura de no realització d’hores extraordinàries” y que haya trabajo para todos, pero nunca el foment de l’ocupació de más funcionarios y empleados públicos gandules. Está bien que los del gobierno municipal (CIU) tenga bien reduir de forma efectiva la realització serveis supèrfuos de la Guardia Urbana, pero nunca de afavorir la creació de nous llocs de treball de funcionaris o treballadors de brigadas municipals de mans creuades”, “Hay que subcontratar más a la privada, incluso en temas de seguridad” , “La privada somos todos”.