UGT denuncia la precarietat de les condicions laborals de la Guàrdia Urbana

El sindicat afirma que al cos de la Guàrdia Urbana hi falten set efectius i que sovint es veuen obligats a fer “torns de 16 hores”. 

Imatge de l’unitat canina de la Guàrdia Urbana // Ajuntament de Molins de Rei

Un conflicte que ja fa anys que s’acumula i, de moment, no es resol. La secció sindical d’UGT a l’Ajuntament de Molins de Rei assegura que els agents de la Guàrdia Urbana es veuen obligats a fer “dos torns seguits de treball” per poder cobrir les feines ordinàries. Això significa que els agents poden arribar a acumular 16 hores de treball consecutives.

“És contraproduent tant per al ciutadà com per al mateix agent”, adverteixen fonts d’aquest sindicat sobre l’acumulació d’hores. “És un treball de molta acumulació d’estrès i molta responsabilitat”, recorden aquestes fonts.

Una situació que es produeix per la falta d’efectius en la Guàrdia Urbana de Molins de Rei. Segons UGT, la plantilla aprovada al ple municipal té un total de 43 efectius i, actualment, en treballen 36, 7 menys dels previstos. “Reclamem que el que està aprovat s’executi”, asseguren. “La manca de previsió i organització dels recursos humans aquests 5 últims anys ja és un escàndol”, sentencien des d’UGT.

Una situació que s’ha anat solucionant a partir de la realització d’hores extres per part dels agents. Segons el sindicat durant l’any 2012 es va invertir 175.384 euros en hores extres (l’equivalent al sou de 6 agents); el 2013, 135.218 euros (el sou de 4,7 agents); el 2014, 138.015 euros (el sou de 4,8 agents); el 2015, 144.394 euros (el sou de 5 agents) i, fins al setembre del 2016, ja s’havien gastat 77.127 euros en hores extres (l’equivalent al sou de 2,7 agents).

Des de l’UGT recorden que l’Acord de Condicions de treball del personal de l’Ajuntament diu, en el seu article 34, que s’impulsarà una “cultura de no realització d’hores extraordinàries i de foment de l’ocupació”. “En conseqüència, les parts signants es comprometen a reduir de forma efectiva la realització d’aquests serveis i afavorir la creació de nous llocs de treball”, diu aquest article.

El sindicat demana que es contracti més personal: “Reclamem que l’Ajuntament seleccioni el personal que manca en plantilla i que està aprovat al ple”. “Ens sorprèn profundament que el govern en comptes de fomentar l’ocupació prefereixi fonamentar els serveis ordinaris en la realització d’hores extraordinàries”, afegeixen.

Recomanacions personalitzades