Carles Ros: la reforma de la Carretera, amb B de bicicleta!

A partir i fins diumenge es podrà votar per decidir com volem que sigui la nova Carretera. Resumidament, el govern ens planteja tres opcions: que tot segueixi igual (opció A), posar carril bici del terraplè al parc Mariona (opció B) o fer més amples les voreres (opció C). Em vull explicar perquè la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) optem per la opció amb carril bici, la B.

Voldria destacar que la proposta A, invertir de l’ordre de 6 M€ per deixar igual la distribució, ha estat desaconsellada pels tècnics en urbanisme de l’AMB, ja que no aporta res a millorar la carretera. L’alcalde ja va reconèixer que només s’inclou per demanda d’un petit grup de comerços.

Un procés participatiu tacat de favoritismes

Els canvis de l’alcalde a última hora i sense avisar, per afegir al cens alguns botiguers concrets que no son de Molins i la posterior retirada en esclatar l’escàndol han desprestigiat molt el procés participatiu. Joan Ramon Casals deia que “qui hi té interessos hauria de poder participar”, però, i la gent de fora que ve a Molins a treballar? O els ciclistes que hi passen? Podríem posar mil casos semblants.

També, entenem que el factor principal a debat és si volem seguir tenint tants cotxes com ara a la carretera o volem reduir-ne la quantitat, amb la millora visual i ambiental que comportaria, la reducció del soroll i la recuperació d’espai per les persones. Però aquestes opcions es materialitzen en una opció continuista (la A) i dues que avancen cap a una carretera molt més amable per les persones i el comerç, la B i C. Podria passar, i no és gens descartable, que B + C sumessin més vots que la A però no guanyessin! I llavors, tot i que més gent voldria treure cotxes de la carretera, no passaria. Això s’hauria pogut resoldre votant seqüencialment.

Per reduir la quantitat de cotxes: opció B!

Apostar pel carril bici no és en va: si guanya el carril bici, podríem anar des de Sant Feliu pel Pla, entrar per la Carretera, seguir pel passeig Terraplè (el carril bici està en estudi també) i arribar a l’altre extrem de Molins, a la Sínia. Poder-ho fer amb bici i amb la seguretat d’un carril bici dedicat seria un canvi importantíssim per una mobilitat molt més àgil, ràpida i amb menys contaminació (recordem que tenim un dels aires més contaminats dels Països Catalans gràcies a les cimenteres, autopistes i el poble ple de cotxes); i també sense soroll, mentre fomentem una cultura de l’esport davant unes vides i feines cada cop més sedentàries.

Apostar pel carril bici, la opció B, també seria un benefici significatiu per les veïnes de la Carretera. Menys cotxes circulant o buscant aparcament comportaria menys fums i partícules tòxiques a l’aire que respirem, menys sorolls, més espai per a les persones, més tranquil·litat i menys impacte visual dels cotxes circulant i aparcats a ambdues bandes. Tots aquests factors millorarien la vida dels veïns i veïnes de la carretera i dinamitzarien el comerç, ja que passejar seria molt més tranquil i amable sense tants cotxes, soroll i fum com ara.

Cal que tinguem memòria, també: vam tenir un debat semblant amb el Carrer Major. Qui el recorda quan hi passaven cotxes? I ara, no és la principal artèria comercial de Molins, i un referent a la comarca? i el nou Pati del Palau, no és millor ara que quan era una pila de cotxes aparcats? o el carrer de baix? Sí, sobren cotxes en aquest poble, i cal crear bosses d’aparcaments fora del centre vila i facilitar moure’s d’aquestes cap al centre i l’estació, amb transport públic o… bicicleta.

Foto del carrer Major abans de la reforma

Finalment, voldria dir que nosaltres no hauríem prioritzat destinar ara 6 M€ a una reforma urbanística davant dels greus problemes socials d’atur, habitatge i drets socials que pateixen moltes veïnes. Tot i això, davant d’aquest escenari, des de la CUP cridem a totes les veïnes de Molins a apostar pel carril bici a la carretera, per la opció B, per una mobilitat molt més sostenible amb bicicleta, per una millora en espai disponible per les persones, en impacte visual, en menys soroll i millorant la qualitat de l’aire del nostre poble a través de l’ús de la bicicleta. Fa uns dies la Unió Europea amenaçava Espanya de sancions si no actuava contra els nivells de contaminació, i aquesta és una gran oportunitat per seguir l’exemple de grans capitals com Copenhague o Amsterdam en l’ús de la bicicleta.

Aquest dissabte farem una bicicletada per la zona amb tota la gent que apostem per la bicicleta, i anirem totes a votar a l’OAC (Pati del Palau) per la opció B. Us hi esperem!

Carles Ros és regidor de la CUP a l’Ajuntament de Molins de Rei

 

 • dclosa

  Esos de la CUP de todo hacen un drama y un catastrofismo de las cosas… Menos mal que la ciudadanía que les votó en su dia , ya no volverán a hacerlo de nuevo, ya que han visto el pié que calzan, la incompetencia, el inmovilismo y las dimisiones constantes que se traen entre manos. No és serio , . Suponemos y debe entenderse, que la opción A , que es dejarlo igual, no valdrá lo mismo, como en el timo de la estampita, de 6 Millones € (1.000 millones de Ptas), La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) opten per la opció amb carril bici, la B , como los de ERC, y Podemos?Nos quieren hacer confesar con ruedas de molino, y hacernos creer que la opción A , de deixar igual la distribució, ha estat desaconsellada pels tècnics en urbanisme de l’AMB, ja que no aporta res, a millorar , al principal problema de Molins de Rei, el tràfic i l’aparcament a la Carretera.
  Esos de CIU , nos han montado y verdadero circo , y al parecer , por las intervenciones guadianisticas en la red, todos los partidos de la oposición quieren hacer su numerito, en vez de renunciar, ya que és “ un procés participatiu tacat de favoritismes”, “canvis de l’alcalde a última hora” , etc , etc.. En Joan Ramon Casals deia que “qui hi té interessos hauria de poder participar”, però…., i la gent de fora que ve a Molins a treballar? o els ciclistes que hi passen?, I els que paguem el IBI, que finalment serem els que pagarem la beguda ?
  Esos de la CUP , son unos anti progreso, NO A TOT , no cambian , van a piñón fijo , sin ser especialistas en obra publica ni en urbanismo, no les falta ánimo para sacar sus ocurrencias varias del dia, como eso de que, “Els de la CUP entenem que els cotxes a la carretera, volem reduir-ne la quantitat” , y lo defienden con argumentos obvios e infantiles de : una millora visual i ambiental , reducció del soroll, recuperació d’espai per les persones…. Y venga, menear la perdiz, con alarmismos de que “no és gens descartable, que B + C sumessin més vots que la A però no guanyessin” , ¿No seria mejor que el proyecto final, tuviese en cuenta un poco de cada proyecto según el procentaje de los votantes? . Això s’hauria pogut resoldre votant seqüencialment?,, Qué significa eso de sequecialment, otro lio de palabras más?
  Que se lo cuenten a los pocos visitantes-compradores de la comarca y a los abuelos que vienen al médico, de que un carril bici seria importantíssim per una mobilitat molt més àgil i ràpida , todo ello , para fomentar una cultura de l’esport davant unes vides i feines cada cop més sedentàries….. Si, si que se lo digan… i que per facilitar moure’s al centre i l’estació, ho facin amb transport públic Molins Bus ( sempre buit) o en bicicleta.

  Molts ciutadans, pensem lo mateix que els de la CUP , que sols per que el projecte de la Carretera estáva en el programa electoral de CIU , no hauríen prioritzat destinar ara 6 M€ a una reforma urbanística davant dels greus problemes socials d’atur, habitatge i drets socials , i de tràfic i aparcaments que pateix la vila. Mès circ !!!: Aquest dissabte, una bicicletada…. Amb birras o sense?
  Molts ciutadans de Molins de Rei, creiem que faltaría incorporar una 4ª opció, la de “NO HACER NADA” excepto lo que fuese urgente y esencial : unas nuevas cloacas , reforzar el alumbrado luz blanca y a a 200 Lux , cambiar red de agua ya que tiene muchas pérdidas , darle un toque de pintura, etc. Todas las opciones presentadas A,B, C , estarian bien si los comerciantes y vecinos de la Carretera , para financiar la obra, admitiesen un cambio en la de calificación del Cadastro y consecuentemente un aumento en el IBI , ya que destinar un pressupost, de 6 milions d’euros (mill millones de pesetas), para no solucionar nada, és un vergonzoso derroche de los dineros de nuestros impuestos, de que tanto nos fustigan.. .
  En cuanto a las votaciones estarií bien que en vez de facilitar el voto a los niñacos, con clara ventaja respecto a los abuelos, en eso de que dominan bien el Internet, se restringuiesen exclusivamente a los que cumpliesen las 3 condiciones siguientes : Estar empadronados en MdR + que paguen el IBI en MdR + que paguen el impuesto de circulación en MdR, en vez de a esos niñacos que no han pagado un recibo municipal en su vida.

 • Pingback: Molins Camina també aposta per l’opció B en la reforma de la Carretera | Viu Molins de Rei()