Veïns i botiguers demanen més concreció en les propostes de reforma de la Carretera

La falta de concreció de les tres propostes que ha presentat l’Ajuntament centren la segona sessió informativa sobre la reforma de la Carretera.

Tot i no estar prevista inicialment, es va fer una reunió a l'Espai Jove de l'avinguda València // Jordi Julià

Tot i no estar prevista inicialment, es va fer una reunió a l’Espai Jove de l’avinguda València // Jordi Julià

Els veïns i botiguers de la Carretera coincideixen a demanar més concreció en les tres propostes de reforma de la Carretera redactades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per encàrrec de l’Ajuntament de Molins de Rei. Així es va visibilitzar dimecres 22 a la segona reunió informativa del procés i l’única que es fa a la mateixa Carretera (a l’Espai Jove de l’avinguda València): en un principi només estava previst fer una sessió informativa el 13 de febrer a la Federació Obrera i una altra el 28 de febrer a La Gòtica, lluny de la zona afectada.

L’interès que ha despertat el projecte es va tornar a notar: tot i ser una reunió addicional, una vintena de veïns i botiguers de l’avinguda hi van assistir. Moltes de les preguntes demanaven més concreció amb les diferents opcions (A, continuïtat; B, carril bici i C, voreres amples) ja sigui per saber què es farà per compensar les 58 places d’aparcament de zona blava que es treuen en cas de victòria de les opcions B o C, on es posaran els contenidors, com es combinen les parades de bus amb el carril bici, quants arbres planteja cada opció o fins i tot el cost. També es va demanar una feina prèvia de mesures de reducció del trànsit, com la construcció d’uns vials de circumval·lació per reduir el trànsit de pas.

“Estic cansat que comencem la casa per la teulada. No es fa un desviament del trànsit, i traiem aparcaments sense donar una alternativa”, lamentava el president de la Unió de Botiguers (BotMol), Jordi Vilaprinyó. Un veí plantejava que “cap de les tres opcions soluciona els problemes fonamentals: no es redueix el trànsit ni la contaminació ni tampoc es fa atractiva” i demanava: “almenys gasteu-vos pocs diners”. Un altre veí es queixava que “si es posen contenidors en una sola banda, s’obliga els veïns a creuar la carretera”.

L’Ajuntament buscarà alternatives

L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), deia que l’opció que es triï es desenvoluparà un cop escollida: “Es triï el que es triï, buscarem alternatives. Sempre que hi hagut un problema hem buscat maneres de resoldre’l: això serveix tant per les parades de bus, com pels contenidors, com pels aparcaments”. El tècnic d’Urbanisme, Jordi Estrada, anava en la mateixa línia: “tots els conceptes són esquemàtics, s’han d’acabar d’ajustar”.

Casals va concretar, per exemple, que les opcions B i C posen tots els contenidors en una banda del carrer tot i que “es podria mirar d’ajustar per posar-ne algun a l’altra banda”. I pel que fa a l’aparcament va dir que es pot mirar de trobar espais alternatius abans de començar les obres, “com s’ha fet altres cops que s’ha reduït la zona blava”. Tot i admetre que “no serà fàcil”, va recordar que es va poder trobar un número de places similar al que es treu quan es va convertir el pati del Palau en zona verda.

La qüestió que va tenir una resposta menys encoratjadora va ser la construcció d’un vial alternatiu que faci de circumval·lació de Molins de Rei per eliminar el trànsit de pas: “Si segueix el ritme d’inversions actuals de l’Estat, abans tindrem tots cotxes elèctrics que els vials fets”, va queixar-se, proposant fins i tot de fer protestes tallant l’autopista B-23 per fer pressió al Ministeri de Foment. Tot i això, va recalcar que les tres opcions estan pensades per suportar el mateix trànsit que ara.

Carril bici perillós

Imatge del carril bici que actualment ve de Sant Feliu i acaba a la Mariona // Jordi Julià

En relació al carril bici, Josep Sabaté, del Forn del Pont, va preguntar “quin sentit té posar un carril bici que no va a parar enlloc”. Casals va respondre que el Pla Ciclable de Molins de Rei planeja un carril bici al final del carrer: l’eix passeig del Terraplè – Verge del Pilar, des de l’escola La Sínia fins al nou institut. Sabaté també va afirmar que “amb el volum de trànsit que hi ha és molt perillós un carril bici”, a la qual cosa el regidor d’Habitatge i Recursos Humans, Pep Puiggarí (PSC) li va respondre: “Ens podem preguntar també si no és perillós que vagin per la calçada com ara”.

L’alcalde també va defensar el procés de participació ciutadana: “Hem volgut fer un debat cívic i hi ha quatre o cinc imbècils, que militen al mateix partit, que s’han dedicat a atacar un col·lectiu per convertir-ho en una guerra”, va dir, sense especificar a quin partit es referia.

A més, va negar que hi hagi un enfrontament: “Botiguers i veïns no esteu tan allunyats com sembla. Tinc la percepció que els veïns de la carretera també volen l’opció A”, va assegurar l’alcalde, que va defensar que pugui votar tot Molins de Rei perquè “la Carretera és un espai estratègic per a Molins de Rei i tothom ha de poder opinar”.

Alguns veïns de la Carretera, en canvi, van demanar que hi hagi “com més verd millor, perquè és una qüestió de salut”. Algú va recordar els vells temps, quan la carretera estava feta de llambordes i l’avinguda era un passeig ple d’arbres, que es van arrencar per posar dos carrils per sentit, però “es va fer per alguna cosa, i ara sembla que el cotxe és el dimoni”. Un altre va dir no entendre el debat sobre l’aparcament: “Per les poques places que hi ha a l’avinguda València, per mi es poden perdre totes”, va assegurar.

En canvi, el president del BotMol va qüestionar que s’hagués tingut en compte el procés participatiu de l’any passat: “ningú demanava voreres més amples o carril bici”, va assegurar. La resposta municipal va ser que sí que es va demanar i que “no es fan les propostes pel número de persones que ho demanen sinó recollint totes les sensibilitats”, recordant que el tramvia va ser molt demanat però es va descartar perquè no era viable.

També es van concretar els costos de les diferents opcions: 5,5 milions d’euros per l’opció A (mantenir la configuració actual), 6 milions per l’opció B (posar carril bici) i 6,5 milions per l’opció C (eixamplar voreres). Una altra demanda dels veïns i botiguers: els terminis, que es demana que siguin curts. La licitació serà aquest any, l’inici el 2018 i el termini d’execució, vuit mesos per tram, segons l’Ajuntament.

Recomanacions personalitzades