Eduard Suàrez: el procés participatiu de la Carretera, de debat ciutadà a nyap sociovergent

Deia, fa uns dies que el procés participatiu de la Carretera era un oportunitat per obrir un debat ciutadà. També vaig dir que, per mi, els processos participatius són una altra cosa però que ara teníem aquest procés i d’aquesta manera i per tant havíem de jugar la partida amb aquestes cartes. Certament les cartes estan marcades però, personalment, no contemplo l’opció de trencar la baralla, no va amb la meva manera de fer: tenim una oportunitat de millorar la carretera i no l’hauríem de desaprofitar; així que fem-ho.

Hi ha tres opcions, totes són legítimes i totes les opinions són respectables; certament no és fàcil quadrar els conflictes d’interessos entre aquells que hi viuen, aquells que hi tenen un negoci i aquells que volen passejar-hi, inclús amb bicicleta. No perquè sigui difícil, vol dir que sigui impossible: certament ens cal un rentat de cara a la Carretera, està molt deixada, bruta, en mal estat, el paviment està molt vell i el clavegueram que passa per sota és centenari…

Aquesta reforma no pot esperar gaire més, per tant penso i, estarem tots d’acord, que hauríem de posar voreres noves amb enjardinament actualitzats i bancs per seure-hi i poder descansar del passeig que, fruit de la mateixa reforma, els molinencs podrem gaudir. També és cert que, si potenciem una zona més agradable i neta, creix la sensació de seguretat i està estudiat que una passeig arranjat i segur potencia que la gent s’aturi més a comprar: per tant, fem-ho, no?

Posats a fer, perquè no connectem els carrils bici de del polígon del Pla amb un de nou que passi per la Carretera? Ens cal potenciar el transport sostenible i saludable i diguem-ho sense embuts, passen massa cotxes per la carretera (de fet, passen massa cotxes per tota la vila). És veritat que no podem apartar els vehicles de la carretera perquè no els hi donem un pas alternatiu, el pas alternatiu no depèn de nosaltres, depèn de unes obres del Ministerio i si hem d’esperar que des de Madrid ens arreglin alguna cosa a Molins ja podem esperar asseguts… per tant tota mesura que ajudi a fomentar els transports alternatius al vehicle privat serà benvinguda i la instal·lació del carril bici a la carretera és una d’aquestes mesures.

I si a més posem aquest carril bici traiem zona d’aparcaments i això, segons els comerciants de la zona, perjudica els seus negocis: personalment penso que s’equivoquen, que és just al contrari perquè a menys cotxes més vianants i per tant més comerç però aquesta és una opinió personal i tot és subjectiu a la vida. Fins i tot en això som l’única vila de la nostra mida a tota la comarca que s’entesta a mantenir el pas de cotxes pels seus eixos comercials, deu ser una de les moltes singularitats molinenques aquesta… però estàvem parlant de la carretera i d’aportar solucions a la demanda dels comerciants a la falta d’aparcament i aquí en aquest sentit, proposem solucions reals d’aparcament:

  • Una de les mesures  és habilitar un aparcament amb prou capacitat, gratuït i proper a l’estació a l’antic solar de “mobles Elefant”.
  • Davant la supressió de la meitat de les places d’aparcament existents avui a la carretera, i tenint en compte la insuficiència d’aquesta mesura, proposem una altra solució aprofitant la reforma que s’ha de fer properament a la Plaça de les Palmeres: la projecció d’un aparcament subterrani.

Ja veieu per on vaig, oi? No som covards ni amaguem el cap sota l’ala: faig una crida a la població a participar en aquesta procés participatiu. I si m’haig de mullar per alguna opció, ho faig per la B. Això si, amb tots les explicacions i matisos que he suggerit abans. El què faig és donar la cara i no amagar-me com sembla que si que farà el nostre alcalde, que té opinió de tot, absolutament de tot menys de quina és la millor opció per reformar la carretera. És ben curiós, oi? Però aquest ja seria un altra tema. Ara a votar per al millor futur per la Carretera i de retruc per a Molins.

Eduard Suàrez és regidor d’ERC a l’Ajuntament de Molins de Rei

Recomanacions personalitzades