El vot dels botiguers no empadronats finalment no serà vinculant en el procés participatiu de la Carretera

L’Ajuntament fa marxa enrere i assegura que no s’inclourà en el cens als botiguers que tenen un negoci a la Carretera però no estan empadronats a Molins de Rei. Se’ls permetrà dir la seva opinió però el vot no tindrà caràcter vinculant. La mesura inclou a menys de deu empresaris.

L'Ajuntament ha presentat les tres opcions amb unes imatges virtuals que fan que totes tres semblin idèntiques // Ajuntament de Molins de Rei

Imatges virtuals que recreen el resultat després de les obres // Ajuntament de Molins de Rei

Nou gir de guió al voltant del cens de persones que decidiran quin model de futur ha de seguir la reforma de la Carretera. L’alcalde, Joan Ramon Casals, anunciava dilluns que els botiguers de les avingudes Barcelona i València podrien votar al procés participatiu encara que no estiguin empadronats a Molins de Rei.

48 hores després, a través d’un comunicat, l’Ajuntament ha aclarit que “només es tindran en compte els vots de les persones majors de 16 anys, empadronades a Molins de Rei i inscrites al registre de participació ciutadana”. Segons el mateix comunicat, els propietaris d’establiments de la Carretera que són veïns d’altres municipis podran manifestar la seva opinió però “sense que aquesta tingui un caràcter vinculant”.

La inclusió del vot d’aquest col·lectiu en el cens sense informar-ne a les bases del procés participatiu ha generat rebuig entre alguns partits de l’oposició. La CUP, que s’ha mullat en defensa de les opcions B i C (carril bici i voreres amples) ha acusat els botiguers de fer pressió a favor dels seus interessos perquè surti l’opció A, que manté les places d’aparcament actuals.

Menys de deu inscrits

Sigui com sigui, tot el rebombori generat afecta a menys d’una desena d’empresaris, que són els que s’han acreditat com a titulars d’una activitat econòmica a l’entorn de la Carretera i no estan empadronats al municipi. Aquesta desena de persones han quedat inscrites en un segon registre diferent al registre de participació general. Podran expressar la seva opció de reforma preferida però el vot que emetin no serà comptabilitzat en el recompte general. De fet, hauran d’utilitzar una plataforma de vot diferenciada. Només servirà per que “l’Ajuntament també pugui conèixer l’opinió d’aquest col·lectiu encara que no tingui un caràcter vinculant”, segons defensen fonts municipals.

La mesura anunciada cinc dies abans de l’inici del procés participatiu obre la porta directament a que altres grups de persones de fora de Molins de Rei “amb interessos demostrables en el projecte” puguin també expressar la seva opinió no vinculant, segons ha afirmat el propi govern municipal.

Els que sí que seran tinguts en compte són els vots dels més de 1.000 molinencs ja inscrits al registre de participació ciutadana. Entre el 27 de febrer i el 5 de març podran triar a través de la pàgina web creada expressament per a l’ocasió entre les tres opcions plantejades per reformar la Carretera.

Recomanacions personalitzades