L’alcalde diu que els tècnics no defensarien l’opció A de reforma de la Carretera i s’ha inclòs pels botiguers

Joan Ramon Casals respon a les crítiques dels botiguers per la reforma de la Carretera dient-los que el que ells defensen no s’hauria incorporat si el debat hagués sigut només tècnic. 90 persones resolen dubtes a la primera jornada informativa.

sessio informativa carretera

90 persones van omplir la Federació Obrera per resoldre dubtes sobre la transformació de la Carretera // Jordi Julià

“Si el debat hagués estat estrictament polític i tècnic, segur que l’opció A no hagués estat sobre la taula”. Així de clar ha estat l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC), en la primera sessió informativa oberta al públic sobre les tres alternatives de reforma de la Carretera. Responia així a les queixes dels botiguers, molestos amb l’Ajuntament perquè es permeti votar la reducció -però no l’eliminació- de les places d’aparcament de les avingudes de Barcelona i València per fer-hi un carril bici (opció B) i eixamplar les voreres (opció C).

D’aquesta manera, Casals ha deixat entreveure que si s’ha inclòs l’opció A a les votacions és perquè els botiguers ho han demanat. L’opció aposta per reformar tots els elements de l’avinguda però sense que canviï res de la configuració actual, amb quatre carrils per a vehicles. dos per a la circulació i dos per a zona blava i càrrega i descàrrega. Segons va revelar l’alcalde, els tècnics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a qui van encarregar la redacció de les tres opcions a partir de les conclusions del procés participatiu de l’any passat, “no haurien triat” mantenir la configuració actual.

“Si ho plantegés l’AMB des d’un punt de vista tècnic, es faria l’opció B”, va dir Casals, referint-se a l’opció que planteja treure un carril d’aparcaments per allargar el carril bici que ara mateix s’acaba al carrer Primer de Maig. En canvi, l’opció C, la d’eixamplar les voreres, es faria si es plantegés des d’un punt de vista d’“equilibri d’usos”, segons l’alcalde. “Fem tres propostes que tenen les mateixes oportunitats”, va dir, volent mostrar-se neutral respecte a les tres opcions.

Casals mostrava així que s’ha tingut en compte les demandes dels botiguers, després que molts d’ells assistissin a la primera reunió oberta al públic en general per presentar les seves queixes, el 13 de febrer. Amb ells l’Ajuntament ja havia fet una reunió, dirigida a comerciants i empresaris, per informar de les opcions, el 23 de gener, sent els primers amb qui es van reunir, abans i tot que la roda de premsa (feta el 6 de febrer).

Nativitat Bofill, de l'òptica Bofill Bassons, va exposar el punt de vist dels comerciants // Jordi Julià

Nativitat Bofill, de l’òptica Bofill Bassons, va exposar el punt de vist dels comerciants // Jordi Julià

Els botiguers pensen que si hi ha menys aparcaments a la Carretera hi haurà menys gent que vagi a comprar. “La gent de Cervelló, Vallirana o Corbera és la que ens ve a comprar de fora. Si traiem places d’aparcament, vindran i farts de donar voltes per no trobar lloc acabaran marxant”, pronosticava en la reunió oberta al públic del 13 de febrer Nativitat Bofill, de l’òptica Bofill Bassons.

“Entenc perfectament els veïns que volen que es tregui aparcament: si jo hi vivís, voldria voreres de 4,5 metres. Però a la carretera quedem quatre comerços. I tal com es planteja ara, no es farà més agradable per anar a passejar”, va afegir l’optometrista, que es va endur un aplaudiment en acabar la seva intervenció. No estava sola: molts altres botiguers també hi van anar per demanar que se’ls tingui en compte, i les xarxes socials van plenes de missatges de botiguers demanant directament el vot per l’opció A.

Aparcament dissuassori al ‘Parc de les Palmeres’

L’expectació que ha aixecat la reforma es va demostrar a la trobada 90 persones van omplir la Federació Obrera, i bona part d’elles va demanar la paraula per expressar la seva opinió o bé plantejar els seus dubtes. Una solució que va semblar que portava consens era la de buscar aparcaments alternatius en altres llocs, i dins d’aquests, va prendre força fer un aparcament al Parc del Pont de la Cadena (conegut com el de les Palmeres). “No tenim cap aparcament dissuassori a l’estació i faria aquest funció”, va dir el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC). No obstant, el govern admet que no seria a curt termini.

Paz va posar l’hemeroteca sobre la taula “Recordem el debat que hi va haver quan es volia fer per a vianants el carrer Major i el carrer de Baix? No podem dir precisament que ara siguin els carrers amb menys botigues, sinó els que en tenen més”, va assegurar, tot i considerar que totes tres opcions són igual de legítimes.

Una reflexió en sentit oposat a la dels botiguers i que també va aixecar aplaudiments va ser la de Genoveva Català, exregidora d’ICV: “El cotxe és invasiu per definició. De zones d’aparcament mai n’hi haurà prou. I a mi em passa com a conductora, quan no trobo aparcament on jo vull m’enfado. Però som a l’any 2017, i s’ha de fer alguna cosa per reduir la contaminació perquè està provat l’efecte sobre la salut”, va dir Català.

Sense canvis en la circulació

sessio informativa carretera 2

Els tècnics i polítics municipal van explicar la proposta i van respondre a les moltes preguntes que s’han generat // Jordi Julià

Davant la creença de diverses persones que algunes de les opcions posaran impediments a la circulació, l’alcalde va aclarir que “totes tres opcions estan pensades per mantenir els nivells actuals de trànsit, ja que es mantenen els dos carrils de circulació actuals”. A més, va dir que en els punts on hi ha més d’un carril per prendre diferents direccions, també es mantindrà. Així, entre el pont del riu i el Terraplè es mantindran quatre carrils de circulació, des de Menéndez Pelayo tres carrils de circulació i des del Primer de Maig el carril bici.

Tot, perquè el Ministeri de Foment no ha fet dos accessos a cada extrem de Molins de Rei que evitarien que hi hagués trànsit de pas. Aquest semblava un punt de consens, incloent a comerciants: s’ha de reduir el trànsit de pas. Casals va dir que es plantegen “limitar el pas de camions pesats si no han d’anar a Molins de Rei”.

Es va proposar fer passos de vianants elevats per dissuadir l’ús de la carretera i limitar la velocitat. El govern va revelar que l’Ajuntament va plantejar a l’AMB que les cruïlles amb el passeig Pi i Margall i el Terraplè fossin elevades i de plataforma única, com sí que es farà a la plaça de la Bàscula, però els tècnics ho van desaconsellar perquè afectaria les 20 línies d’autobús que hi passen.

Alternatives per al tramvia

Cap de les opcions té en compte el pas del tramvia perquè “l’AMB va dir que caldria treure els vehicles perquè hi cabés”, va dir l’alcalde. “Hem demanat a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) que estudiï la viabilitat de les diferents alternatives i després ja veurem”, va explicar.

Altres respostes als dubtes: el número d’arbres és el mateix en totes les opcions, els contenidors no seran soterrats perquè el municipi els ha descartat, i les opcions que mantenen l’amplada de les voreres sí que les modificaran perquè siguin accessibles a persones amb mobilitat reduïda.

Les obres, que es faran per trams per no afectar la mobilitat, duraran “com a mínim tres anys”, segons l’alcalde. El model escollit es decidirà en votació oberta als ciutadans de Molins de Rei. A l’altra xerrada informativa que hi havia programada a La Gòtica (28 de febrer), van anunciar que en sumaran una altra a l’Espai Jove de l’avinguda València el 22 de febrer, fent així una xerrada en un equipament més proper als veïns de l’avinguda.

 • dclosa

  Qué fácil és “disparar con pólvora del Rey” y desperdigar los dineros publicos, que con tanto ostigamiento a la ciudadanía nos aplican esos gobernantes municipales con sus impuestos , Faltaría incorporar la opción “NO HACER NADA” , Todas las opociones presentadas A,B, C , estarian bien si los comerciantes y vecinos de la Carretera , para financiar la obra, admitiesen un cambio de calificación del Cadastro y aumento del IBI , ya que destinar un pressupost, de sis milions d’euros ,( mill millones de pesetas), para no solucionar nada, sabiendo el grave problema de tráfico que tenemos, y sólo para hacerse la foto, Todo ello será un negocio ruinoso como el de los paneles solares de ICV, o la nueva biblioteca con 3.000 m2 cuando ahora los libros son digitales, todo un negocio como el de Roberto y las cabras, ( que vendia las blancas y compraba de negras) para quedarse igual, y con pérdidas en la compra/venta, y lo peor és que todo eso se hace auspiciándose politicamente y lavándose las manos como Pilatos, en eso del proceso participativo previo, y en la reunión de base para los estudios, sólo asistieron 15 personas, Todo el municipio puede participar, A bombo y platillo se repartirán por todas las casas el diptico, El Ajuntament hará uso de un proyecto de voto digital , como los votos que hacen los de Podemos, y que hay que apuntarse por internet para votar, y anima a que participen los comerciantes de la zona, cuantos más mejor, especialmente los actuales comerciantes : chinos y pakistanies, cuantos más hermanos, cuñados, sobrinos y parientes mejor ….. Los niños de 16 años, que no han pagado un recibo del IBI, ni de la luz , ni del agua, en su vida, tambien pueden votar… . Ya hay paneles callejeros, en la carretera, y en los barrios, etc. se ve confusión, en que son los 3 proyectos iguales, pero todo en política, tiene su explicación y si no la tiene se dá también, uno és tal cual, otro con carril bici y el otro és con aceras más anchas, La participación es para niños a partir de 16 años aunque no hayan pagado ningún recibo ni ningún impuesto municipal , con sólo estar empadronados ya será suficiente, Las obras durarán 2,5 a 3 años. No se tiene en cuenta el paso del tranvia , Si se pusiese el tranvia se tendria que prohibir los coches y los autobuses, El tranvia no pasará por la carretera pasará por un nuevo puente hasta 4 camins de Pallejá, El tranvia pasará por el poligono el Pla hasta .. Mariona, y luego al puente nuevo. Entre proyecto ejecutivo y luego la adjudicación tenemos para un año de plazo, hasta el 2018 no se empezará nada , 5 Etapas : Pza España/Margall, Margall/Terraple, Pza España/Mariona, Terraple/ N II , Mariona/ Bonet . Los comerciantes prefieren el proyecto A, Los arboles los prefieren los de Riera Bonet, La C la prefieren los paseantes , Habra de todo : plataformas únicas o elevadas…. en pasos peatones de Terraplé a Pilar, paso de Maragall, paso de Pza España, El resto de las vias será plataforma elevada. Para la “milllora d’imatge” que és lo que quieren todos los comerciantes y vecinos , y especialmente los contribuyentes : No hacen falta tantas alforjas ni gastarse tanto dinero para ese viaje , la mejor sería la OPCION A – LIGHT : Dejar las aceras tal cual, reparar sólo los bordillos maltrechos , poner más aparcamientos con pintadas en blanco ( y no en azúl de pago como ahora) en bateria inclinada, y dejar los semáforos y los baculos tal cual, solo cambiar las luminarias estropeadas y poner unas cuantas farolas de más, de tubo de chapa galvanizada ( y no las carísimas de acero inoxidable como en Puigcerdá) todas ellas con lámparas de luz blanca de halogenuros y en peatonales y pasos zebra ( 300 lux) con luminarias con leeds, un nivel de iluminación de 200 lux en toda la calle sería suficiente, hacer los pasos elevados de asfalto (nada de diseños pijos, ni de panots moviles tipo Puigcerda, Balmes o Carril,…), nuevo alcantarillado, y nueva distribución de agua ya que se pierde mucha, suprimir de una vez por todas los privilegios de los aforos tercermundistas, y aumentar la calificacion de la calle con incremento del recibo del IBI. Todo eso se puede hacer con un 40 % de lo que pretenden gastarse esos de CIU + PSC
  Se haría bien , de no admitir ocurrencias de nadie , ni menos de la Genoveva Català, d’ICV y responsable de los mastodónticos autobuses actuales Si “El cotxe és invasiu per definició” debemos admitirlo y adoptarlo en el progreso, . Si “de zones d’aparcament mai n’hi haurà prou” hay que hacer más, . Cuando uno “no trobo aparcament on jo vull, m’enfado” pues… no hay que enfadarse, ya no va bien para el corazón, hay que exigir a los gobernantes que hagan más. .”som a l’any 2017″ y no en la Edad de piedra que preconizan los de la CUP y los de ICV, que encuentran remedio en todo en eso de ” reduir la contaminació i la salut”, y que querrian que fuésemos todos , menos ellos, en bicicleta como los chinos, Ni en las ocurrencias del día delCasals con eso de “limitar el pas de camions pesats si no han d’anar a Molins de Rei”. valen para nada.
  Eso de fer un aparcament al Parc les Palmeres). com “aparcament per a l’estació Renfe” y hacer un aparcamiento subterráneo en el Parc Palau sería otra buena acción. .

 • Bueno

  Gracias para proponer una subida del IBI solo a los ciudadanos de la carretera, todo el pueblo va renovándose los de la carretera somos especiales?¿

  Propongo lo contrario debido a las obras, que serán un obstáculo para la vida diaria de los vecinos ademas de cortes de servicios (agua, gas, luz … ) el aumento de suciedad y la casi obligación de renovar negocios y fachadas de edificios que nos bajen el impuesto del IBI.

  • dclosa

   Sr. Bueno, Afortunadamente , Yo no vivo, ni tengo patrimonio en la Carretera, pero mi opción preferida seria la de “NO HACER NADA” , Pero los politicos r, que r, y como que los de CIU lo tenian en el programa electoral, más r que r, . Me reintero en lo dicho, de que todas las opciones presentadas A,B, C , estarian bien si los comerciantes y vecinos de la Carretera, para financiar la obra, admitiesen un cambio de calificación del Cadastro y aumento del IBI, ya que sus propiedades aumentarán de valor y podrán vender el piso a mejor precio. Jauja, el destinar un pressupost de sis milions d’euros ,(mil millones de pesetas), para no solucionar nada del grave problema de tráfico que tenemos en Molins d Rei, y que seguirá igual, y sólo para que los políticos locales,por pura ostentación, se hagan la foto de turno, y lo peor son los silencios cómplices de los partidos de la CUP, ERC, ICV, Podemos, y el transfuga bodeguero de C’s, sabiendo de antemano que en el presupuesto 2017 destina 500.000 € para esto, y que todo ello será un negocio ruinoso como el de los paneles solares de ICV, o la nueva biblioteca de CIU con 3.000 m2 cuando ahora los libros son digitales y no ocupan espacio.

 • Pingback: Carles Ros: la reforma de la Carretera, amb B de bicicleta! | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Veïns i botiguers demanen més concreció en les propostes de reforma de la Carretera | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L’aparcament i els contenidors centren les preocupacions a l’última sessió informativa sobre la Carretera | Viu Molins de Rei()