Carril bici, voreres amples o continuïtat: les tres opcions per reformar la Carretera

Les tres opcions que es podran votar per remodelar la Carretera mantindran una configuració semblant a l’actual. Es podrà decidir entre posar un carril bici, fer voreres més amples i mantenir l’organització actual.

L'Ajuntament ha presentat les tres opcions amb unes imatges virtuals que fan que totes tres semblin idèntiques // Ajuntament de Molins de Rei

L’Ajuntament ha presentat les tres opcions amb unes imatges virtuals que fan que totes tres semblin idèntiques // Ajuntament de Molins de Rei

Encara ara és oficialment la carretera Nacional 340, tot i que va perdre aquest ús amb la construcció de les autopistes. Després d’anys d’abandó d’un dels carrers principals de Molins de Rei, i molt temps després que els pobles del voltant ja ho hagin fet, el govern (CDC i PSC) afronta el repte de reformar les avingudes de Barcelona i València com una transformació en profunditat, però les tres opcions de reforma que han presentat no suposen cap canvi radical: totes mantenen els dos carrils de circulació actuals i cap d’elles planteja eliminar els aparcaments, tot i que en dues de les opcions es reduiran les places de zona blava.

Trets comuns

Tot i que a les recreacions virtuals presentades per l’Ajuntament no es veu la diferència entre les tres opcions, sí que n’hi ha. Totes tenen en comú la renovació estètica de les avingudes de Barcelona i de València. Es posaran arbres i plantes, llums nous i dobles: que il·luminin la carretera i la vorera. Tota la resta d’elements, com bancs, semàfors o senyals es posaran nous i les voreres, a més de refer-se, seran adaptades a mobilitat reduïda.

A més d’aquestes reformes més estètiques, dins l’àmbit de la mobilitat totes tres opcions tenen en comú que a la zona de la plaça de la Bàscula la calçada serà en plataforma única, a l’alçada de la vorera. Aprofitant les obres, es renovaran les clavegueres i la xarxa d’aigua potable. Cap de les opcions té en compte el possible pas del tramvia, tot i que al Pla Director d’Infraestructures 2011-2020 de la Generalitat està planificat que passi per la Carretera fins a Quatre Camins.

Opció A: continuïtat

La primera opció és la menys ambiciosa de totes. Els canvis es limiten només als trets comuns entre les tres opcions, de manera que es limitaria només a una reforma estètica.
La configuració de l’espai seria igual que fins ara, amb quatre carrils destinats als vehicles a motor. Dos d’ells serien per a la circulació (de 3,35 metres cadascun) i dos serien per a aparcaments, que igual que ara serien 122 places de zona blava i 15 de càrrega i descàrrega. Les voreres farien uns 3,40 metres cadascuna, igual que ara.

 

L’opció A manté la configuració actual de la Carretera: 4 carrils per a vehicles, dos d’ells per a aparcaments de zona blava i càrrega i descàrrega

La configuració actual al tram central és la que planteja l'opció A: quatre carrils per a vehicles, dos d'ells per a aparcament // Jordi Julià

La configuració actual al tram central és la que planteja l’opció A: quatre carrils per a vehicles, dos d’ells per a aparcament // Jordi Julià

Opció B: carril bici

La resta de les opcions no plantegen grans canvis pel que fa a la mobilitat, ja que mantenen els dos carrils de circulació al mig i places d’aparcament. Tant l’opció B com la C contemplen totes les reformes estètiques de l’opció A, i al mateix temps eliminar un dels carrils destinats a aparcaments, tot i que quedaria més de la meitat de les places de zona blava actuals (n’hi hauria 64) i les zones de càrrega i descàrrega serien gairebé les mateixes que ara: n’hi hauria 12.

Amb l’espai alliberat per aquest carril d’aparcaments, l’opció B proposa fer un carril bici que donaria sentit a l’únic carril bici de Molins de Rei, que ve des Sant Feliu de Llobregat a través de la Carretera pel polígon El Pla i desapareix a l’arribar al nucli urbà. L’últim tram d’aquest carril té una configuració idèntica a la de la proposta B: carril bici de doble sentit a la calçada i segregat dels cotxes per separadors.

 

L’opció B incorpora un carril bici en el lloc d’un dels carrils actualment destinats a zona blava i càrrega i descàrrega

 

El tram proper al polígon El Pla ja té una configuració actual similar a la proposta B, amb carril bici segregat i un carril per a aparcaments. La vorera ampla l'apropa a la C tot i que no ho serà tant // Jordi Julià

El tram proper al polígon El Pla ja té una configuració actual similar a la proposta B, amb carril bici segregat i un carril per a aparcaments. La vorera ampla l’apropa a la C tot i que no ho serà tant // Jordi Julià

Opció C: voreres amples

L’opció C, igual que l’opció B, a les reformes estètiques de l’opció A hi suma l’eliminació d’un carril per a aparcament. En aquest cas, el carril serviria per ampliar les voreres, que passarien dels 3,40 metres que fan ara aproximadament als 4,50 metres. Amb aquesta opció els carrils de cotxes tindrien la mateixa amplada que actualment (3,35 metres cadascun), mentre que amb l’opció B es reduirien lleugerament, fins als 3,10 metres.

 

L’opció C proposa eliminar un carril destinat a aparcaments i en el seu lloc fer voreres d’uns 4,5 metres d’ample

Espai per a cada tipus de transportOpció A (actual)                            Opció B (bici)                            Opció C (voreres)          
Vehicles a motor62,6 %11,4 m47,8 %8,7 m50,5 %9,2 m
Vianants37,4 %6,8 m37,4 %6,8 m49,5 %9 m
Bicicletes0 %0 m14,8 %2,7 m0 %0 m

Votació del 27 de febrer al 5 de març

La reforma promesa per l’Ajuntament serà -si arriba el pressupost, d’uns sis milions d’euros- al llarg dels 1,2 quilòmetres que fa la Carretera: des del pont sobre el riu fins al carrer de la Riera Bonet, quan comença el polígon El Pla. Tot i això, hi haurà dos trams que, tot i renovar la imatge, mantindran la configuració de carrils actual surti l’opció que surti. Són als dos extrems: entre el Terraplè i el pont; i a la zona del Parc de la Mariona, entre el carrer Menéndez y Pelayo i el carrer Riera Bonet.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha dissenyat les tres propostes seguint les directrius que ha marcat l’Ajuntament a partir del procés de participació ciutadana que es va fer l’any passat. L’opció escollida es decidirà en una votació on no només podran votar els veïns de la Carretera sinó totes les persones empadronades a Molins de Rei més grans de 16 anys. Es votarà per internet del 27 de febrer al 5 de març al web de l’Ajuntament i presencialment els dies 4 i 5 de març. La votació s’emmarca en el projecte Catalonia SmartLAB de la Generalitat.

“És el repte més important per als propers anys i per això la decisió volem que la prengui la gent”, ha afirmat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), informant que es faran les obres per fases per minimitzar l’impacte en la mobilitat. L’objectiu final és “que la Carretera deixi de ser una barrera i passi a ser un punt de confluència”, segons el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC).

Fins llavors, es faran dues sessions informatives dilluns 13 de febrer a la Federació Obrera i dimarts 28 de febrer a La Gòtica. També s’han instal·lat plafons informatius per la Carretera i altres punts de Molins de Rei, tot i que en els pocs dies que porten instal·lats alguns han caigut.

Recomanacions personalitzades