El Concurs de Paletes desapareix per construir una sola peça més gran i visible tot l’any

El Concurs de Paletes de la Fira de la Candelera s’ha reconvertit en Fira de la Construcció, amb estands divulgatius amb mostres d’oficis. En lloc de la competició s’ha fet una peça cooperativa més gran i complexa erigida per sis paletes, que s’exposarà al carrer durant tot un any.

En lloc de concurs de paletes s'ha fet una peça cooperativa més gran // Jordi Julià

En lloc de concurs de paletes s’ha fet una peça cooperativa més gran // Jordi Julià

El Concurs de Paletes ha desaparegut. Almenys de moment. En lloc d’onze parelles de paletes construint a contrarellotge onze peces iguals durant el matí de dissabte de la Candelera, s’ha fet una única peça cooperativa: sis paletes han treballat juntament en una sola construcció, més gran i complexa, que quedarà al carrer del Molí durant tot un any. Així, l’elaboració s’ha allargat més, fins al migdia del diumenge de la fira, de manera que més visitants han pogut veure la construcció in situ d’una peça amb mètodes tradicionals.

“Amb el concurs les presses feien que les peces no estiguessin ben acabades”, explica a Viu Molins de Rei el secretari de l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM), Manuel Julià. El nou format és “més didàctic”. La idea era que el públic fes preguntes als paletes durant l’elaboració de la peça, tot i que no es va aconseguir aquesta implicació. El nou format és “una prova provisional per canviar el format”. L’any passat cinc de les onze parelles inscrites no es van presentar, però Manuel Julià ho desvincula del nou format.

Els paletes que hi han participat eren sis que ja solien venir al concurs. I com solia passar també llavors, cap era de Molins de Rei. Aquest cop, la peça no ha estat un secret i un dels paletes, Jordi Domènech, ha dissenyat la peça.

Sis paletes han cooperat per construir una peça inspirada en el balcó de la Federació Obrera // Jordi Julià

Sis paletes han cooperat per construir una peça inspirada en el balcó de la Federació Obrera // Jordi Julià

La volta catalana de la Federació Obrera

La peça escollida, com és habitual, també posa en valor el patrimoni de Molins de Rei. Aquest any recreava un element emblemàtic de la Federació Obrera: la volta que hi ha a sobre de les tres finestres d’accés al balcó modernista. Han fet una adaptació lliure de la semicúpula original fent que faci una volta sencera.

L’objectiu divulgatiu també passa per “donar a conèixer la volta catalana”, explica Manuel Julià. “Permet construccions molt resistents amb elements senzills i sostenibles, però amb el temps s’ha menystingut”, lamenta el secretari de l’ACM, que voldria que es reintroduís.

“La volta catalana era un tret característic de la Federació Obrera, i tot i que el teatre es va destruir quan l’Ajuntament la va voler convertir en centre cívic, per sort encara es manté en aquesta part de la façana”, explica Manuel Julià.

Primera Fira de la Construcció

Per primer cop s'ha organitzat una Fira de la Construcció amb deu estands on es feien vitralls, esgrafiats o construccions amb materials tradicionals // Jordi Julià

Per primer cop s’ha organitzat una Fira de la Construcció amb deu estands on es feien vitralls, esgrafiats o construccions amb materials tradicionals // Jordi Julià

La ‘Fira de Fires’ de la Candelera ha sumat aquest any un nou àmbit: la Fira de la Construcció. El que va començar el 2016 com a Mostra d’Oficis Tradicionals, aquest 2017 s’ha convertit en fira, amb deu estands que envoltaven la peça que es construïa. Entitats, museus i empreses dedicades a oficis tradicionals han fet demostracions d’elaboració de vitralls, d’esgrafiats, d’ús de materials tradicionals -com el guix, la calç i la tàpia- o fins i tot d’eficiència energètica per a infants a càrrec del Col·legi d’Aparelladors.

També hi ha hagut exposicions com la de de panys i claus antics vinguda d’un museu de Calafell, i fins i tot miniatures de les set peces construïdes al Concurs de Paletes, fetes com a afició per Ramon Oliveras, un dels paletes.

[sam id=”55″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades