L’AMB oficialitza la proposta d’entrar a la zona 1 el 2018

Molins de Rei i 17 municipis més poden formar part de la primera corona tarifària de transport públic. Així ho ha proposat l’AMB, que posa com a requisit que totes les poblacions facin el canvi. L’Ajuntament veu “amb molt bons ulls” la iniciativa. 

L'Estació de Renfe de Molins de Rei // Ajuntament de Molins de Rei

L’Estació de Renfe de Molins de Rei // Ajuntament de Molins de Rei

Després d’una intensa mobilització ciutadana que va aconseguir unir les postures entre el govern municipal i l’oposició -fet poc habitual-, després de veure com les promeses de que la T-Mobilitat acabés amb el greuge comparatiu que pateix el municipi respecte altres poblacions més llunyanes a Barcelona s’anessin endarrerint, Molins de Rei té per fi una proposta concreta per entrar a forma part de la primera corona tarifària de transport públic, la zona 1. Si la proposta es concreta, els molinencs pagarien la meitat per arribar a Barcelona en transport públic amb el títol més utilitzat, la T-10.

Aquest dilluns en una reunió, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha proposat formalment a Molins de Rei i 17 municipis més entrar a la zona 1 l’u de gener del 2018. Els municipis que entrarien són els que formen part de l’AMB però no estan inclosos en la primera corona tarifària perquè no estaven dins de l’antiga Entitat Metropolitana del Transport. “Fem una valoració molt positiva de la reunió”, ha assegurat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC). “Per primera vegada hem vist números reals i intencions reals”, ha afegit, valorant la proposta de l’AMB com a “seriosa, factible i viable econòmicament”. “Va de debò”, ha sentenciat. “Gràcies a la reivindicació dels ciutadans i el treball de tots s’ha passat d’una fase de reclamació a una fase de proposta concreta i amb un horitzó molt concret”, ha afegit el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC).

L’AMB posa dues condicions. En primer terme, que els municipis paguin una contraprestació econòmica com ja fan tots els que formen part de la zona 1 i que es realitzaria a través d’un recàrrec a l’IBI. “Abans de l’estiu explicarem amb detall les millores que aquesta mesura representa i quines contraprestacions s’han de fer”, ha comentat Paz. La segona condició és que els 18 municipis acceptin la proposta. D’aquesta manera s’aconseguiria un transport públic més atractiu en l’àmbit metropolità capaç de convèncer a més gent per utilitzar-lo. “Molins de Rei ho té molt clar, estem disposats a signar-ho ja”, ha reconegut Casals, que valora que “el debat amb la societat ja es va fer fa tres anys”, quan es va aprovar la proposta per unanimitat entre les formacions polítiques al ple municipal.

Hi ha poblacions, com Sant Andreu de la Barca, que també ho tenen molt clar, però altres encara han de valorar la proposta. “Hi ha municipis més petits i allunyats de Barcelona que no tenen els mateixos serveis que nosaltres i que haurien de pagar el mateix”, ha indicat Casals. “Ens posem al costat d’aquests municipis”, ha afegit. De fet, si l’entrada a la zona 1 seria el 2018, el pla de l’AMB contempla altres millores per a aquestes poblacions els anys 2019, 2020 i 2021. S’ha posat data, el pròxim mes de juny, perquè els diferents ajuntaments responguin la proposta de l’AMB.

 

Recomanacions personalitzades