El BotMol no veu clar aplicar ara la reforma horària

Una xerrada de Fabian Mohedano, impulsor de la reforma per fer uns horaris més compactats i flexibles, trasllada aquest debat a Molins de Rei. L’hora que han de tancar les botigues, els horaris de les escoles o fins i tot fer una festa com l’empalmada, es posen a debat.

El diputat Fabian Mohedano va presentar la reforma horària juntament amb l'alcalde, Joan Ramon Casals, company seu al Parlament // Jordi Julià

El diputat Fabian Mohedano va presentar la reforma horària amb l’alcalde, Joan Ramon Casals, company seu al Parlament // Jordi Julià

Quan haurien de tancar les botigues de Molins de Rei? Els instituts molinencs han d’allargar l’horari i incorporar el dinar o compactar-lo com ara menjant a casa a les 3? L’Ajuntament ha de promoure una festa com l’Empalmada on es fomenta que els joves surtin durant tota la nit? Aquestes són algunes de les qüestions que van aparèixer en una xerrada sobre la reforma horària que va fer a Molins de Rei un dels impulsors de la iniciativa: Fabian Mohedano, exsocialista i ara diputat de Junts pel Sí.

La iniciativa busca que fem horaris més compactes i que acabin abans. A Molins de Rei això tindria un clar impacte en el comerç, que hauria de parar menys al migdia i tancar abans al vespre. I, ara com ara, la Unió de Botigers (BotMol) no ho veu clar. El seu president, Jordi Vilaprinyó, va demanar la paraula per dir que “el comerç s’adaptarà a la reforma horària quan ho facin les televisions i per tant la societat”. “El final de la jornada és l’hora que més clients vénen i seria absurd tancar just llavors”, explicava Vilaprinyó a Viu Molins de Rei.

La clau estaria en fer jornades laborals més curtes i que acabin més aviat, de manera que fem les compres abans i les botigues puguin tancar més d’hora. Però l’horari comercial també hi té a veure: segons deia Mohedano, Espanya és el país on se sopa més tard de tot el planeta. “Argentina és el segon, per una llei que va allargar l’horari comercial de les 19:30 fins les 20:30 i la gent va passar a sopar a les nou en lloc de les vuit”, afirmava l’impulsor de la reforma horària.

El representat de l’associació de comerciants també va aprofitar per retreure al diputat que, mentre preparen una llei per la reforma horària, el Parlament tramita una altra llei de comerç que amplia les hores setmanals d’obertura de 72 a 76. Mohedano va haver d’admetre que “la gent no compra més perquè estigui més hores obert”.

Només 17 persones van anar de públic, entre elles membres del comerç i ampes locals // Jordi Julià

Només 17 persones van anar de públic, entre elles membres del comerç i ampes locals // Jordi Julià

L'”aberració” de la jornada intensiva

A la xerrada, feta el 15 de novembre passat, hi havia 17 persones, entre ells membres del comerç local o de les ampes. També va sortir a debat l’horari escolar. Un pare va dir que la jornada intensiva als instituts molinencs provoca l’“aberració” de dinar a les tres de la tarda. Una reflexió compartida per Mohedano, que creu que seria millor que l’horari fos de 7 a 15:30 i incorporar el dinar dins aquest espai.

També es va parlar d’oci nocturn. Mohedano deia que l’hora que els joves surten s’ha anat allargant i ara quan les discoteques s’omplen és de 3 a 6, de manera que “el dia següent es perd mig dia”. Des del públic es va apuntar que “tampocveiem normal que l’ajuntament promogui l’empalmada perquè els joves no dormin en tota la nit”. Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei (CDC) i company al Parlament de Mohedano per ser diputat de Junts pel Sí, explicava que “és una demanda dels joves que si no es fes des de l’ajuntament ho buscarien per altres vies”.

La xerrada era organitzada per l’Ajuntament de Molins de Rei en forma de presentació del llibre “100 motius per a la reforma horària” escrit pel mateix conferenciant. Preguntat sobre si l’Ajuntament faria alguna acció, Casals va dir que l’horari del consistori “ja s’hi ha adaptat” i també es complirà el debat local que determinarà la llei que es tramita al Parlament.

Recomanacions personalitzades

  3 comments for “El BotMol no veu clar aplicar ara la reforma horària

 1. dclosa
  28/11/2016 at 23:14

  Pero…. Si eran cuatro gatos , ¿ No tienen nada más que hacer?

  • dclosa
   07/12/2016 at 0:53

   A razón de éste comentario he detectado de que Viu molins se lo lee alguien …. Tal como evidencia la mención publica, no sin falta de ironía, que me ha hecho el tertuliano en la Radio Municipalista Municipal ( 100%) de los lunes, en el programa Bon dia i boba hora, concretamente el lunes día 5 de diciembre 2016, el Sr. Santi García : ” el Sr. dclosa és el comentador de Molins de Rei”, ¿El cargo de “comentador” será reconocido oficialmente como el de “cronista de la vila” que había antes oficialmente en Molins de Rei ? , , ¿Los de la Radio Municipalista Municipal (100% Ajuntament) me darán un premio en la Nit dels Premis, como se lo dan a empresas de fotocopias que han estado investigadas por la Guardia Civil por plagios de camisetas del Barça?

   Sr. Santi García , una pregunta : ¿puede indicarnos en qué trabaja y en qué empresa, que le permita en plena jornada laboral, tomarse libre las mañanas del lunes? , ¿restauración?

 2. dclosa
  05/12/2016 at 11:42

  Sr. Santi Garcia , comentarista de la Radio Municipalista Municipal (100% Ajuntament) , los lunes, en el programa de Bons dia i boba hora : Le agradezco su mención por la radio del alias que uso en el Viu molins “dclosa” y sus halagos a mi destacada posición en cuanto a réplicas a las noticias políticas, y que me eleva, no sin su insana ironía, a la categoría de : “el comentador del poble” , ¿Recibiré algún premio de la Radio Molins de Rei en la Nit dels premis, por esto? , ¿Recibiré un trofeo en la velada como el que recibió hace unos años a la mejor empresa de Molins de Rei, una fotocopiadora local , muy vinculada a Els Pastorets, que estuvo intervenida por la Guardia Civil , por plagiar camisetas del Barça , i que por hacer Yo una pregunta por éste mismo medio, de cómo se había acabado el asunto, me han aplicado el “derecho de admisión” y ahora tengo que ir a Sant feliu a hacer fotocopias?, Buen método ese, como eso de echar cal de los Grapo…. Una pregunta , de interés socilógico general , sin represalias : ¿ En qué trabaja usted y en qué empresa que le permite liberar horario para tertulias, y hacer bromitas sobre una abnegado comentarista que defiende a los ciudadanos miedosos y reprimidos por la endogamia local y a pesar de considerarse de clase culta, el negro sobre blanco les asusta, en plena jornada laboral de las mañanas de los lunes? , ¿ En restauración? ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *