La riba del Llobregat serà transitable del naixement al delta

La Via Blava Llobregat adaptarà els 186 quilòmetres del riu perquè es pugui recórrer a peu, en bicicleta o a cavall des de les fonts fins al delta. A Molins de Rei es podrà connectar amb el Parc Natural de Collserola.

Una part de la riba del Llobregat al pas per Molins de Rei s'ha arreglat recentment // Ajuntament de Molins de Rei

Una part de la riba del Llobregat al pas per Molins de Rei s’ha arreglat recentment // Ajuntament de Molins de Rei

Anar des de Molins de Rei fins a les fonts del Llobregat, a Castellar de n’Hug (Berguedà) seguint els marges del riu serà possible, en principi, d’aquí tres anys. El projecte Vies Blaves, presentat a Molins de Rei l’11 de novembre, adaptarà 186 quilòmetres de la riba del riu i els accessos, que s’ampliaran fins als 300 quilòmetres si es compten les actuacions als afluents Anoia i Cardener.

El projecte, orientat al turisme interior i exterior, aprofitant l’atracció de Barcelona, arranjarà camins, en recuperarà de perduts, o fins i tot construirà ponts. Estarà centrat sobretot de Martorell en amunt, que és on hi ha menys continuïtat dels camins. El projecte és “molt important” per l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC), que assegura que el municipi hi tindrà un paper “clau i estratègic” ja que “és el punt més proper i accessible al parc de Collserola”. La situació ha millorat l’últim any, amb un nou accés des de la Granjaarreglant la part del camí més propera al Papiol, però sense data per a la resta.

El Cercle d'Infraestructures va fer la seva trobada a Molins de Rei per parlar del Llobregat // Ajuntament de Molins de Rei

El Cercle d’Infraestructures va fer la seva trobada a Molins de Rei per parlar del Llobregat // Ajuntament de Molins de Rei

El Cercle d’Infraestructures es reuneix a Molins de Rei

Casals ho afirmava en la 4a Taula-Debat organitzada pel Cercle d’Infraestructures, que aquest any es centrava en el riu Llobregat i ha triat Molins de Rei per reunir-se. Marc Castells, vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, que és l’impulsora de les Vies Blaves, va afirmar que el riu “ha treballat 200 anys per nosaltres” i ara li cal “un descans i una jubilació daurada”.

La idea del projecte és canviar la imatge de riu degradat i contaminat, que el químic Enrique Morillas va intentar desmuntar exposant les millores que s’han fet els últims anys. Morillas, ex-cap de Gestió i Qualitat d’Aigües d’una empresa del Grup Agbar va negar que la salinitat causada per les mines del Bages, que s’apunta com el principal problema del riu tingui afectació real.

Les rutes pel riu es multiplicaran

Quan les Vies Blaves estiguin acabades, entre 2019 i 2020, es podrà connectar pel Llobregat amb Montserrat, Sant Benet de Bages o Berga passant per 15 colònies tèxtils. Alhora, l’adequació del riu Anoia farà que, connectant a Martorell, es pugui anar cap a Sant Sadurní d’Anoia i Igualada, i pel Cardener es podrà anar a Manresa o Cardona.

El projecte unirà 65 municipis i costarà 25 milions d’euros que pagarà la Diputació de Barcelona. El primer tinent d’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz (PSC) va destacar que “una virtut del projecte és que dues administracions supramunicipals com la Diputació i l’Àrea Metropolitana fan projectes globals a partir de les necessitats expressades pels municipis”. La Generalitat també hi col·laborarà.

Recomanacions personalitzades