La zona taronja s’estrena amb satisfacció general i resignació dels veïns de la zona

La zona taronja, d’aparcament limitat a dues hores amb disc horari, ja està en funcionament a la plaça dels Països Catalans. Botiguers, compradors i veïns d’altres barris celebren que ara sempre trobin lloc entre queixes dels veïns de la zona.

La zona taronja ocupa un dels aparcaments de la plaça dels Països Catalans: entre el carrer Verdaguer i Pare Manyanet // Jordi Julià

La zona taronja ocupa un dels aparcaments de la plaça dels Països Catalans: entre els carrers Jacint Verdaguer i Pare Manyanet // Jordi Julià

Des del 24 d’octubre la primera zona taronja de Molins de Rei ja està en funcionament. Són 41 places de la plaça dels Països Catalans -només a l’aparcament que hi ha entre els carrers Verdaguer i Pare Manyanet- que de 9 a 21 hores estan limitades a dues hores mitjançant discs horaris o apuntant-ho en un paper.

Inicialment s’havia de fer el 14 d’octubre però, segons l’Ajuntament, es va posposar perquè no es podia pintar per la pluja. De moment, diuen, la Guàrdia Urbana tindrà un “marge de tolerància” i farà tasques informatives. Una setmana i mitja després de l’entrada en funcionament, ha complert completament el principal objectiu que es va marcar l’Ajuntament: facilitar la rotació de vehicles i d’aquesta manera facilitar fer les compres amb cotxe o accedir a equipaments.

Beneficia el comerç però també l’accés a l’escola Manyanet

A les dues botigues més properes, la perfumeria Tarragó i la llibreria Amèlia, han notat la satisfacció dels clients. “La gent està molt contenta, diverses persones ja m’han comentat que ara els és molt més fàcil trobar lloc”, comenta Neus Medina, de la llibreria Amèlia. A ells ja se’ls han acabat els 50 discs horaris que l’Ajuntament va donar i n’han hagut de demanar més. Pel mateix camí van també a la perfumeria de Cal Tarragó. Laura Raventós diu que estan “molt contents” i admet que “abans hi havia molts veïns que deixaven el cotxe durant molts dies i era molt difícil trobar lloc”. Ha notat que se n’han beneficiat veïns de barris més allunyats de Molins de Rei, per comprar però també per anar a la Llar d’Avis o l’escola Manyanet.

Si abans durant les entrades i sortides de l’escola Manyanet els carrers s’omplien de cotxes en doble fila, ara molts poden fer servir la nova zona taronja. Un d’ells és Oscar Reboredo, que afirma que “abans s’havia de donar mil voltes per trobar lloc, i ara es pot anar directe a aparcar”. Una altra usuària era Mireia Montellos, veïna de Sant Bartomeu de la Quadra, que ha vingut a fer gestions i compres i ho troba “fantàstic” perquè des que hi ha la zona taronja pot saber del cert que allà “sempre hi haurà algun lloc o altre buit i no cal donar voltes”.

La zona taronja estava gairebé plena passades les cinc de la tarda // Jordi Julià

La zona taronja estava gairebé plena passades les cinc de la tarda // Jordi Julià

Veïns i treballadors, els perjudicats

Els perjudicats han estat els que han d’aparcar el cotxe més de dues hores: veïns del barri i treballadors de la zona que no tenen aparcament. Rosa Gálvez, del centre d’estètica Gemma García, lamenta que ara és encara més difícil trobar lloc quan arriba a treballar perquè l’aparcament que hi ha al costat, del passeig de la Pau “ara encara està més ple”. Tampoc creu que beneficiï els clients perquè “la majoria vénen a peu i si van amb cotxe no s’arrisquen a deixar-lo a la zona taronja per si es passen del temps”.

Els veïns de la zona consultats per Viu Molins de Rei coincidien a entendre que és beneficiós per la resta d’usuaris però que a ells personalment els perjudica perquè tenen menys llocs on deixar el cotxe. És el cas de Jonathan Masgrau, per exemple, que, a més apunta que “s’hauria de fer més a prop del centre si es fa de cara al comerç”. Daniela Gavrus, tot i celebrar que ara hi hagi menys problemes amb la sortida de l’escola, lamenta que “en els primers dies estava gairebé buit i la resta d’aparcaments més plens”. Admet que li ha costat més o menys el mateix trobar aparcament.

A Sònia Cansado, que li molesta a nivell personal, reconeix que “és bo en la línia de posar impediments al cotxe, però caldria millorar alhora la freqüència del transport públic”. En canvi, hi ha altres veïns que sí que tenen aparcament i que els va millor perquè ara tenen un lloc on deixar el cotxe al carrer durant moments breus sense haver-lo de tancar.

Recomanacions personalitzades