La sociovergència ajorna el debat sobre la fiscalització de les subvencions a partits

Una proposta de Molins Camina volia exercir control sobre els diners públics que els grups polítics reben de l’administració municipal. CDC, PSC i el regidor no adscrit voten en contra, tombant la moció. Els partits del govern van demanar que el tema es passés a debatre amb el Reglament Orgànic Municipal (ROM).

Casals i Paz donant-se la mà després de signar // Jose Polo

Casals i Paz el dia que van signar l’acord de govern // Arxiu — Jose Polo

Què fan els partits polítics de Molins de Rei amb les subvencions que reben per part de l’Ajuntament? Amb la intenció de donar resposta a aquesta pregunta, Molins Camina va presentar una moció durant el passat ple municipal del mes d’octubre a favor de “la transparència i fiscalització de les subvencions públiques als partits”, en paraules de la regidora del grup que uneix Podemos, Equo i Procés Constituent al municipi, Ana Aroca. “Les entitats de Molins de Rei han de justificar en què es gasten els diners”, va explicar la regidora, que va reclamar que els partits polítics “facin el mateix” durant la seva intervenció en el plenari.

La moció no va prosperar gràcies als vots en contra dels dos partits del govern – CDC i PSC – i del regidor no adscrit que va entrar al consistori representant Ciutadans, Francisco García. Convergents i socialistes, que van posar la transparència en la gestió com un dels seus eixos de l’acord de govern, van esgrimir el mateix argument per oposar-se a la proposta: demanar que el debat sobre la fiscalització de les subvencions a partits s’inclogui en el que es durà a terme en la comissió de creació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), que ha d’aprovar-se durant aquesta legislatura.

De fet, la sociovergència va demanar un canvi en la moció perquè els acords d’aquesta es reduïssin, precisament, en un compromís de les diferents formacions a incloure aquest debat en el del ROM. Si Molins Camina hagués acceptat aquest canvi, la moció s’hauria aprovat. El vot negatiu de la sociovergència va donar-se “tot i estar d’acord eren la filosofia de la moció”, segons va indicar el portaveu del PSC, Xavi Paz. “No és pot fer el ROM a pedaços, per mocions presentades als plens”, va justificar l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC). “Si volen exercir aquesta transparència votin a favor i després ho tornem a debatre en el ROM”, els va contestar Aroca.

La resta de formacions presents al debat, CUP i ERC ( la regidora d’Iniciativa-MES es va absentar al plenari) van votar a favor de la proposta de Molins Camina.

 

Recomanacions personalitzades