Gegants del País Basc i el País Valencià lideren la 31a Trobada de Gegants

72 gegants vinguts de 23 pobles i ciutats han participat a la 31a trobada de Gegants i Capgrossos de Molins de Rei, que ha tingut com a convidats especials els gegants d’Arrasate/Mondragón i Benetússer. Els renovats Gegants Nous hi coincidien per primer cop amb els Vells, evidenciant la diferència d’alçada.

La 31a Trobada de Gegants i Capgrossos de Molins de Rei va acabar amb tots ballant alhora // Jordi Julià

La 31a Trobada de Gegants i Capgrossos de Molins de Rei va acabar amb tots ballant alhora. A la dreta i a baix, els convidats d’honor de Granollers. // Jordi Julià

Una contundent representació de gegants vinguts del País Basc, amb vuit figures, i els gegants de Benetússer, a l’Horta valenciana, acompanyats dels seus cabuts, han estat els convidats més llunyans i especials de la 31a Trobada de Gegants i Capgrossos de Molins de Rei.

Els bascos, d’Arrasate/Mondragón, a Guipúscoa, van portar dues comparses: la grossa, formada per quatre nobles, i la mitjana, amb quatre personatges més procedents de la mitologia basca, fent-la d’allò més nombrosa. Alhora es podien veure les diferències d’estils amb els gegants catalans. Els valencians, en canvi, eren més semblants als catalans. Des de Benetússer van portar una parella: el Giner i la Joana, però els acompanyaven sis cabuts (capgrossos) propis de la seva terra.

Al costat dels nous Bernat i Candelera, en Miquel i la Montserrat semblaven molt més petits // Jordi Julià

L’augment d’alçada dels Gegants Nous es va fer molt més evident quan es posaven al costat dels Vells // Jordi Julià

Els gegants de Granollers van rebre un tracte especial. L’agost passat la ciutat va escollir els de Molins de Rei com a convidats d’honor a la popular Festa Major de Blancs i Blaus. Els molinencs ho van considerar “un esdeveniment molt important pels gegants i la seva història”. De fet, quan van anar a Granollers van demostrar la importància que hi donaven portant també els centenaris Miquel i Montserrat, que no solen sortir de Molins de Rei. Per això ara els tornaven el favor tractant-los de “convidats d’honor” a la trobada, “en agraïment per aquell fantàstic dia i la càlida acollida”.

Gegants Vells i Nous mostren la diferència d’alçada

Quatre dels gegants bascos representaven éssers mitològics del país // Jordi Julià

Quatre dels gegants bascos representaven éssers mitològics del país // Jordi Julià

Moltes mirades es van centrar en els Gegants Nous de Molins de Rei, el Bernat i la Candelera, que han viscut la primera Festa Major des de la renovació. Ara són 22 centímetres més alts i la nova roba augmenta l’efecte òptic d’altitud. Va ser el primer cop que coincidien amb els Gegants Vells en aquesta Festa Major i, especialment quan van fer el ball a quatre conjunt “Energia i experiència”, el canvi es va fer evident. Podia semblar que els Vells Miquel i Montserrat s’haguessin fet petits, però eren els Nous els que havien guanyat altura.

El Bernat i la Candelera també van ballar per primer cop a la plaça de l’Ajuntament el “pasdoble”, el ball dels Gegants Nous, composició amb música de Jaume Cuartero i coreografia de Miquel Burgès que es va presentar fa sis mesos amb l’estrena del nou vestuari. En aquesta trobada gegantera la música dels balls l’han posat els Xalocs de Reus i els Grallers de l’Amor, però durant la resta de l’acte la posava el grup Inxa Brass Band, de Vilanova.

Una Elisabeth Taylor interpretant a Cleòpatra venia per primer cop a Molins de Rei des de les Borges Blanques // Jordi Julià

Una Elisabeth Taylor interpretant Cleòpatra venia per primer cop a Molins de Rei, des de les Borges Blanques // Jordi Julià

Aquest any han vingut gegants de 23 viles i ciutats. En total eren 72 gegants, sense comptar gegantons ni capgrossos. Alguns d’ells no solen sortir del seu municipi, com el Patilles i la Francesca Playà, de Sant Vicenç de Castellet, o Paco el tabaler i l’Eulàlia de Pubilla Cases (l’Hospitalet de Llobregat).

Hi ha hagut gegants de cinc poblacions que venien per primer cop a Molins de Rei. Són els reis de Sant Pere de les Puel·les (Barcelona), els caçadors d’Abrera, una nombrosa representació vinguda de Gavà o els de Salt. La nova incorporació més curiosa representava Richard Burton i Elisabeth Taylor fent de Marc Antoni i Cleòpatra al cinema, vinguts de les Borges Blanques.

[sam id=”54″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades