Els Gegants Nous renovats mostren el seu esplendor a la primera cercavila a Molins de Rei

El nous Bernat i Candelera, amb nous vestits adaptats al context històric, han fet cercavila per primer cop a Molins de Rei aquesta Festa Major. Més alts, amb colors més vius i capes que s’obren molt més en girar, han enlluernat els molinencs.

cal marc

La nova roba del Bernat i la Candelera és més llampant i elegant, i vola molt més // Jordi Julià

La nova roba del Bernat i la Candelera és més llampant i elegant, i vola molt més // Jordi Julià

Són els mateixos, però semblen uns altres. En Bernat i la Candelera, coneguts com els Gegants Nous perquè es van construir fa només 28 anys, són ara més nous que mai: els vestits que acaben d’estrenar fan que semblin uns altres. Destaca el vestit de la Candelera, blau cel, blanc i groc. Encara que són tons semblants als anteriors, ara són molt més llampants i s’ha eliminat el negre -tenint en compte que representa una núvia-, cosa que la fa molt més vistosa.

Alhora, tot i que el Bernat manté els tons foscos, el daurat guanya protagonisme i s’incorpora el verd, així que ara té més llum. Un canvi que destaca en veure’l és la barretina, que passa a anar recollida, perdent un dels trets diferencials bàsics respecte el Miquel, el Gegant Vell. També canvia el color: passa de morat a lila, o sigui: més blavós. S’ajusta així a la història: la barretina recollida era la de la gent benestant, i mentre el morat es portava al Penedès, el lila era el color de l’àrea més propera a Barcelona com és Molins de Rei.

Tot i que els gegants són els mateixos, la nova roba fa que semblin uns altres // Jordi Julià

Tot i que els gegants són els mateixos, la nova roba fa que semblin uns altres // Jordi Julià

La primera cercavila a Molins de Rei

Els antics Gegants Nous tenien molts anacronismes // Gegants de Molins de Rei

Els antics Gegants Nous tenien molts anacronismes // Arxiu – Colla Gegantera de Molins de Rei

Aquesta Festa Major ha estat la primera amb els nous vestits. Es van estrenar el 22 d’abril en un espectacle que va incloure un nou ball amb música de Jaume Cuartero i coreografia de Miquel Burgès.  Després, com que són els encarregats de representar Molins de Rei en altres municipis, han fet cercaviles en altres pobles, però cap a Molins de Rei. Per tant, dissabte 1 d’octubre a la tarda, la Passada dels Gegants Nous era la primera cercavila que feien a Molins de Rei, on els acompanyaven els gegants convidats bascos i valencians. Públic de totes les edats va quedar impressionat pels nous Gegants Nous. Especialment, quan els gegants giraven: els nous vestits s’obren molt més que els anteriors, guanyant espectacularitat.

També guanyaven molt en presència: s’han fet uns nous cavallets (l’estructura que els aguanta per sota) que són 22 centímetres més alts. Tot i que pugui semblar poc, l’efecte era que eren molt més grans que abans. Ajudava la nova composició de la roba. En el cas del Bernat, la barretina plegada al cap també ajudava a sumar uns centímetres, però alhora el tall de la roba i la pròpia barretina enfoca cap amunt, creant l’efecte òptic de més alçada. Diumenge, a la trobada de gegants, quan les quatre figures molinenques van ballar juntes, els Gegants Vells semblaven molt més petits que abans.

Els gegants no canvien

La Passada dels Gegants Nous ha estat la primera cercavila a casa // Jordi Julià

La Passada dels Gegants Nous ha estat la primera cercavila a casa // Jordi Julià

Encara que molts creguessin que eren uns altres, no s’ha canviat absolutament res dels gegants en si. Només s’ha fet una mica més blanca la pell de la Candelera, ja que en l’època que representen -entre el segle XVIII i XIX- no n’hi havia. Ha estat aquest el criteri a l’hora de fer-los: eliminar coses que no s’adaptessin al que representen: un pare benestant (l’hereu) que porta la filla (la pubilla) a casar al segle XVIII-XIX. O també d’altres de directament inversemblants, com portar l’escut de Molins de Rei al pit, distintiu del Bernat, però que ningú portaria per anar a casar la filla. O el pergamí, on hi ha la dot que aportarà la Candelera: abans anava cap enfora perquè es llegís, però el normal és fer-ho cap endins.

Una altra nova incorporació visible són dues joies de plata de la Candelera: un fermall al pit i una agulla a l’esquena, només visible quan la geganta balla. Són noves però en el mateix estil que el penjoll, arracades i anell anteriors. Acaben de donar un aire més luxós a la parella, que de fet ara vesteix materials més luxosos -i que els geganters van notar que els feia més pesats. Tot plegat dóna un aire molt més elegant i festiva als dos gegants que són la imatge de Molins de Rei en moltes viles i ciutats, davant el goig de molts molinencs.

[sam id=”54″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades