Ana Aroca: La contractació dels nostres serveis públics a debat (o no)

Ana Aroca, candidata de Molins Camina, durant in miting a la plaça de la Creu // Jose Polo

Ana Aroca durant in miting // Jose Polo

En el darrer ple municipal a Molins Camina vam decidir no participar en el debat dels punts de l’ordre del dia referents a l’aprovació del plec de condicions de les noves contractacions municipals dels serveis de neteja viària i recollida de residus i de neteja d’instal·lacions municipals, presentats per l’equip de govern com a punts sobrevinguts.

Les nostres raons es podrien resumir en tres:

 1. Tots dos contractes municipals porten en precari, és a dir, funcionant mitjançant pròrrogues una rere l’altra, ni més ni menys que 4 anys en el cas del contracte de neteja viària i recollida de residus, i alguns més en el cas del contracte de neteja d’instal·lacions municipals. Durant tot aquest temps l’equip de govern sociovergent no ha realitzat cap nou concurs, no ha presentat cap plec de condicions ni ha plantejat un debat públic sobre el tipus de gestió més adient de dos serveis públics fonamentals gestionats actualment amb un benefici econòmic per empreses privades i que suposen una despesa molt elevada per a les arques públiques (més de 2 milions d’euros anuals). Que la sociovergència presenti aquestes contractacions com a punts sobrevinguts (és a dir, causats teòricament per un imprevist de darrera hora) i en un mes de juliol (a l’inici del període de vacances per a molta gent) considerem que, a més de demostrar una manca de serietat en la feina de govern i de respecte per la resta de grups municipals, dificulta molt una anàlisi amb la profunditat que el tema requereix.
 1. En el passat més d’abril el ple de l’Ajuntament va aprovar la creació d’una comissió política amb la finalitat de, teòricament, debatre les contractacions municipals i el tipus de gestió dels serveis públics. Ja vam mostrar aleshores el nostre escepticisme davant aquest fet doncs la perspectiva ideològica neoliberal que comparteixen tant CDC com el PSC des dels anys 80, gairebé com a dogma de fe, ordena la privatització de serveis públics i el foment del benefici econòmic privat en la gestió de serveis i béns públics (fets especialment remarcables en serveis públics fonamentals gestionats per la Generalitat com l’educació o la sanitat). I aquesta perspectiva dogmàtica ha acabat dominant, lamentablement, gairebé tot el mapa polític català i també el molinenc, doncs hem de recordar que el servei públic de neteja d’edificis municipals, que fins l’any 2010, fa poc més de 6 anys, es va gestionar a la nostra vila de manera directa, va ser privatitzat en el darrer mandat de govern a Molins d’Iniciativa per Catalunya, juntament amb ERC i CiU, per prop d’un milió d’euros l’any. Avui dia, el mateix equip de govern sociovergent que va aprovar a l’abril la creació de la comissió ha decidit tres mesos després buidar-la de contingut al no convocar-la per l’anàlisi de dos dels més importants serveis públics, en termes econòmics, laborals i mediambientals, que són responsabilitat del nostre ajuntament. En aquesta comissió es podria haver debatut, per exemple, entorn de quin grau de fiscalització ha realitzat l’Ajuntament sobre l’acompliment de les condicions dels plecs per les empreses adjudicatàries i quines han estat les seves conclusions; o sobre quina ha estat la raó de que els serveis hagin estat durant tant de temps funcionant mitjançant pròrrogues amb l’empresa adjudicatària sense cap canvi o millora del servei; o com pot haver afectat al servei de neteja viària i recollida de residus el fet que l’empresa adjudicatària que ha vist prorrogat el seu contracte aquests darrers anys sense un nou concurs, CESPA (filial de la multinacional de l’IBEX-35 Ferrovial), hagi estat multada l’any 2015 per la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia per competència deslleial i concertació de preus, ocasionant un greu prejudici a les arques públiques dels municipis afectats, juntament amb altres grans empreses de gestió de serveis públics. També es podria haver debatut a la comissió un recent informe de l’any 2013 del Tribunal de Cuentas que demostra, amb dades econòmiques fiscalitzades, l’estalvi que suposa per als Ajuntaments la gestió directa dels serveis públics municipals, entre ells el de neteja viària i recollida de residus. O també es podria haver parlat dels projectes i experiències de municipalització i remunicipalització de serveis realitzades darrerament en diverses localitats (Arenys de Munt, Figaró, Cabrils, Vidreres, Vilanova i la Geltrú, Valladolid, Lleò, Saragossa, Medina Sidònia, Cadis, Madrid, Barcelona, etc.), a càrrec de partits de tot l’arc polític (incloent-hi CiU i el PP), que miren a més de per l’estalvi en la despesa, perquè els Ajuntaments recuperin la seva funció de prestadors de serveis públics amb interès i responsabilitat social i deixin de ser mers òrgans burocràtics de gestió de contractació sotmesos en darrera instància a les necessitats de facturació i benefici d’empreses privades, en molts casos sense cap tipus de lligam amb la vila i els seus ciutadans, i motivades únicament per l’obtenció de la màxima rendibilitat econòmica a costa de la qualitat del servei i les condicions laborals dels treballadors. Lamentablement, tots aquest temes, que considerem prou interessants políticament, no van trobar lloc en una comissió fantasma acceptada per la sociovergència com a eina purament propagandística i cosmètica.
 1. I a més, per acabar-ho d’adobar, l’equip de govern sociovergent va decidir no respectar el procediment administratiu bàsic a l’hora de tramitar els dos punts referents a les contractacions de serveis i no va proporcionar la informació i documentació obligatòria per llei a la resta de grups municipals en els terminis establerts pel Reglament Orgànic de Funcionament. Així, els grups municipals de l’oposició ens vam veure privats del nostre dret a rebre en el termini determinat per la llei dos informes tan importants i rellevants com el de secretaria i el d’intervenció. En el cas dels informes de secretaria i intervenció del contracte de neteja viària i recollida de residus, directament el vam rebre un parell d’hores abans de l’inici del ple. No sabem si la causa va ser la improvisació, la incompetència o la mala fe de l’equip de govern, però el fet es que a Molins Camina vam decidir, juntament amb els grups municipals de la CUP i ERC, demanar un informe de legalitat a secretaria (que encara ha de ser respost correctament) i, en solitari, presentar sengles recursos de reposició respecte als dos punts sobrevinguts referents a les contractacions a fi que, més enllà de qüestions ideològiques i de model de vila, almenys es realitzin d’acord amb el procediment legal i respectant els drets del regidors i regidores de l’oposició.

Ana Aroca és regidora de Molins Camina a l’Ajuntament de Molins de Rei

 • dclosa

  En el darrer ple municipal del mes del 21 juliol 2016 a Molins de Rei, amb absències de Jessica Revestido (PSC) i Júlia Fernández (ICV) , es va criticar les formes del govern municipal en la substitució dels càrrecs d’Eva Folquer en Marcel Marín (CDC), i de rebre la informació de canvis de representants del govern a través dels mitjans, con la única respuesta despreciativa del alcalde JR Casals : Són coses que passen…. Ciertamente, podemos, no va participar en el Ple, en el debat del plec de condicions de les noves contractacions municipals dels serveis de neteja viària i recollida de residus i de neteja d’instal•lacions municipals, presentats per l’equip de govern com a “punts sobrevinguts” Diccionari : (Que forma part d’una família per matrimoni, per afinitat), (Esdevenir-se d’improvís), (Venir després d’un altre) , posiblemente porqué Podemos no se lo tenía preparado, y prefiere hacerlo ahora y en los medios, a agua pasada… Sus razones no las deben exponer en los medios, las deben tener preparadas en los plenos, y ganarse los 380€/regidor- pleno, que cobran por ellos.
  Les nostres raons :
  1. Somos muchos , en contra de los que no lo han hecho nunca o los que siempre han estado medreando en la publica, los que trabajamos en empresas privadas , y éstas a su vez reciben contratos de las empresas públicas ( Ayuntamientos, Generalitat, Gobierno, FFCC, Renfe, etc, etc) , y no estamos de acuerdo con su réplica no contrastada, de que tots 2 contractes de neteja municipals porten “precari”, ni que el funcionamiento, en pròrrogues, por incompetencia e ineptitud de los miembros públicos del gobierno municipal actual CIU + PSC ( últimamente 4 anys en els cas contractes de neteja viària i recollida de residus, i del contracte de neteja d’instal•lacions municipals), provoque también “precari”, En una cosa tiene razón , en que la incapacidad para gobernar de CIU + PSC se ha visto reflejada en que en 4 años, l’equip de govern CIU+ PSC no ha realitzat cap nou concurs, i no ha presentat cap nou plec de condicions. El debat públic sobre el tipus de gestió més adient per el contribuent en los serveis públics se puede discutir a aparte. Todos trabajamos para obtener un salario y un beneficio de nuestro trabajo, sólo faltaría que privásemos de un benefici econòmic a las empreses privades que se dedican a ello, més de 2 milions d’euros anuals, de los 28.505.482,83 € de nuestro presupuesto municipal 2016 , Recuerde.. que al tener beneficio la empresa privada, los trabajadores los trabajadores que trabajamoe en ella también nos alegramos , ya que tarde o temprano éste beneficio también nos beneficia a nosotros. Otra cosa és, la informalidad impresentable , absolutista y constante a lo que les tiene sometidos CIU+PSC y que presenti aquestes contractacions com a punts sobrevinguts (és a dir, causats teòricament per un imprevist de darrera hora) i en un mes de juliol (a l’inici del període de vacances per a molta gent) , sin importarles la manca de serietat en la feina de govern i de respecte per la resta de grups municipals.
  2. En el passat més d’abril el ple de l’Ajuntament va aprovar la creació d’una comissió política amb la finalitat de debatre les contractacions municipals i el tipus de gestió dels serveis públics. ¿ Qué han hecho ustedes desde entonces, mayo, junio, julio..? Al contribuyente municipal le interesa muchisimo cómo se gestionan sus dineros y cómo pagar menos impuestos, no le importa si eso se hace o no bajo una perspectiva ideològica neoliberal de CIU o del PSC , y al parecer , hasta ahora, la mejor manera és la privatització de serveis públics i el foment del benefici econòmic privat, y a esta misma conclusión, y no debe ser tan mala, llegaron hace 6 años los del tripartito municipal ICV (comunistas) +ERC (republicanos) +CIU(corruptos) . La Generalitat, y no los ayuntamientos és quien paga la nómina los s maestros y médicos, Si realizan bien su trabajo, poco nos debe preocupar a los contribuyentes, que lo realice o no CESPA , y si esta és filial o no de Ferrovial y de si esta multinacional de cotiza o no en el IBEX-35 , y si hay alguna irregularidad ya se encargará, si hacen bien su trabajo, la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia. Visto lo visto en la gestión pública municipal de Molins de Rei ( paneles solares Cateura sin conectar, mastodónticos Molins-Bus sin pasajeros, costosísimo Mercat Municipal ruinoso con paradas vacias, baldosas de granito-piano en Carril, y ahora que los libros son digitales Biblioteca de 3000 m2 sin parking subterráneo, los contribuyentes desconfiamos de l’estalvi que suposa per als Ajuntaments la gestió directa dels serveis públics municipals, entre ells el de neteja viària i recollida de residus. Cada vez más els Ajuntaments deben estimularse en administrar mejor los dinerosde nuestros impuestos y deben mejorar la gestió de contractació controlando la facturació i procurando el benefici d’empreses privades, i l’obtenció de la màxima rendibilitat econòmica, y de esta manera mejoraremos también los trabajadores que estamos en la privada.
  3. En una cosa tiene razón y és en el impresentable y desprecio absolutista a los que por la mayoría CIU+PSC, les tiene sometidos a la resta de grups municipals , incluido el transfuga bodeguero de C’s , de que no reciban a tiempo els informes , como en el cas dels informes de secretaria i intervenció del contracte de neteja viària i recollida de residus, que el van rebre 2 d’hores abans de l’inici del ple. Demasiada improvisació, incompetència y la mala fe de l’equip de govern CIU+PSC , Se les ve el plumero
  4. Recordemos que, sin apenas mover un dedo, los politicos locales se ensacan, por el simple hecho de asistir a un pleno, cada regidor, de los 21 que tenemos, cobra por el morro, 380 € (63.000 Ptas)/pleno , y que cada pleno municipal nos cuesta : 21 x 380 = 8.000 € (1.328.000 ptas) /pleno , y que todo el tinglado político en Molins de Rei, entre sueldos del alcalde, regidores a dedicación completa, cargos políticos de confianza nombrados a dedo, regidores de la oposición, etc. etc. se nos llevan 874.114,64 € /año (145 milions Ptas ) de nuestro Pressupost Municipal ( Membres dels òrgans de govern. 240.542,67 €, Personal eventual. 305.354,56 €, etc ) De los 28.505.482,83 € de nuestro Presupuesto Municipal 2016 , sólo en DESPESES DE PERSONAL , se nos comen 10.773.393,42 € sin mover ninguna baldosa ni limpiar nada…. dineros que nos sacan directamente del IBI , y que ni los de ERC, ni los de la CUP, ni Podemos, ni ICV, ni el transfuga, presentan moción alguna para la baja del 18% en el IBI autorizado por Montoro , ya que todos, sean del color que sean, quieren seguir montados en el dólar de sus sueldos y no hacen ninguna moción al respecto. Verdaderamente, pe-no-so !!

 • Pingback: L’Ajuntament assumirà la neteja del Parc de la Mariona en ocasions especials | Viu Molins de Rei()