El nou institut Lluís de Requesens obre les portes

Amb l’inici del curs escolar ha entrat en funcionament el nou institut Lluís de Requesens, al barri del Canal. Els alumnes i molt especialment els mestres estan molt satisfets amb el canvi, sobretot per l’augment d’espai.

Amb l'inici del curs escolar han arribat els alumnes al nou institut // Jordi Julià

Amb l’inici del curs escolar han arribat els alumnes al nou institut // Jordi Julià

De Collserola al Llobregat. Des d’aquest dilluns, l’institut Lluís de Requesens ja no està al costat de la muntanya sinó a l’altra punta del poble: al barri del Canal, a tocar de l’autopista i al costat de la Zona Esportiva Ricard Ginebreda. És en un edifici nou de trinca, que amplia l’espai de l’anterior fins a arribar als 4.700 metres quadrats.

El primer dia de classe les cares somrients i de satisfacció eren generalitzades entre els alumnes, però sobretot entre professors i personal del centre. “És molt agradable estar-hi, espaiós i acollidor” afirmava a Viu Molins de Rei la professora Cristina Ruiz. I és que l’augment d’espai era un dels canvis més aplaudits. Un altre professor, Xavier Alcácer, explicava que “abans les aules no arribaven als mínims legals, i ara són d’una mida normal”.

Les noves aules són més grans que les antigues // Jordi Julià

Les noves aules són més grans que les antigues // Jordi Julià

La directora, Francina González, se sumava a l’estat general de satisfacció: “estem molt contents”, afirmava González, que creu que el canvi ha estat positiu en molts aspectes “tot i que evidentment hi ha coses a millorar”. Per exemple, la mida dels despatxos per a professors i la resta del personal, una queixa compartida per tots els treballadors.

Els treballadors es queixen que els despatxos són massa petits // Jordi Julià

Els treballadors es queixen que els despatxos són massa petits // Jordi Julià

El so -una de les preocupacions per estar al costat de l’autopista- ha aprovat amb nota: molts professors destacaven el bon aïllament de les aules i que la barrera acústica feta amb terra que s’hi ha posat redueix el so dels cotxes.

Pels alumnes, el canvi més evident també era l’augment d’espai, tot i que per a alguns això no és del tot positiu. Per Carla Pastor, de 4t. d’ESO, “l’altre era més petit i acollidor, i tenies la muntanya al costat”, tot i que admet que és “molt més modern i accessible per tothom”. En canvi, Pedro Cabello, estudiant de 2n. de Batxillerat, deia que “s’agraeix que ja l’hagin canviat”, perquè “a l’altre no s’hi podia estar: era petit, molt vell i molt aïllat del poble”. També mencionava una queixa compartida per molts: el color groc de l’edifici, que “amb el sol fa mal als ulls”.

Una de les dues pistes de bàsquet i futbol // Jordi Julià //

Una de les dues pistes de bàsquet i futbol // Jordi Julià //

Edifici nou, equipament antic

La directora de l'institut, Francina González; l'alcalde, Joan Ramon Casals; i el regidor d'Educació, Xavi Paz han visitat l'edifici en el primer dia // Jordi Julià

La directora de l’institut, Francina González; l’alcalde, Joan Ramon Casals; i el regidor d’Educació, Xavi Paz han visitat l’edifici en el primer dia // Jordi Julià

El regidor d’Educació, Xavi Paz (PSC), i l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), han estat les úniques autoritats que han visitat l’edifici en el dia de la seva posada en marxa. En declaracions als mitjans de comunicació, la directora del centre admetia: “no ens crèiem que poguéssim començar amb normalitat”. De fet, s‘especulava que l’edifici no estaria llest a temps, però no ha estat així: la promesa de la Generalitat era que estigués a punt per l’inici d’aquest curs. Tot i això, gairebé no ha arribat nou equipament i la majoria de taules, cadires o ordinadors són els que hi havia en l’antic institut.

L’institut està format per dos edificis: al principal, de tres plantes, hi ha totes les aules, despatxos i biblioteca, i al petit hi ha el gimnàs i el bar. També hi ha dues pistes de bàsquet i futbol. L’equipament s’ha aixecat en catorze mesos i ha costat 4,7 milions d’euros a càrrec de la Generalitat. L’ajuntament ha invertit mig milió més en l’urbanització de l’entorn: un petit aparcament i un carril bici que connecta amb el riu però que no té continuïtat en la trama urbana.