Joan Ramon Casals torna a defensar el “dret a decidir” durant la Diada Nacional de Catalunya

El bon temps acompanya l’ofrena floral a Rafael Casanova, celebrada una vegada més al Pati del Palau. L’alcalde, Joan Ramon Casals, aprofita l’ocasió per reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles. 

Joan Ramon Casals, acompanyat d'alguns regidors de l'Ajuntament, durant el discurs // Jose Polo

Joan Ramon Casals, acompanyat d’alguns regidors de l’Ajuntament, durant el discurs // Jose Polo

Les ofrenes florals a Rafael Casanova són molt més vistoses des que se celebren al Pati del Palau. L’espai, ample, permet dipositar les flors a les desenes entitats molinenques que hi participen amb comoditat. També dóna facilitats a la posterior ballada de sardanes. La del l’11 de setembre de 2016, a més, va estar acompanyada pel bon temps. Així doncs, el tradicional acte va realitzar-se sense cap complicació, amb l’habitual to festiu i reivindicatiu de la jornada.

En l’aspecte polític, la Diada Nacional de Catalunya a Molins de Rei va recordar a la de l’any 2013, l’última que es va fer al carrer Rafael Casanova. Fa tres anys l’alcalde, Joan Ramon Casals, va fer una defensa solemne del dret de Catalunya a decidir si vol continuar vinculada a Espanya o no. I aquest diumenge, tres anys després, l’ara també diputat al Parlament per Junts pel Sí, va recuperar aquella reivindicació, en un moment on la política catalana debat sobre la necessitat de realitzar un referèndum unilateral d’independència.

En un discurs amb referències històriques al 1714, Casals va assegurar que els catalans demostren “a les urnes” que volen “viure en llibertat” i tenen “dret a decidir reconegut per les normes internacionals dels Drets Humans”. Segons l’alcalde, aquest dret s’està “intentant boicotejar per part de l’estat” espanyol perquè “no és normal que hi hagi un expresident de la Generalitat imputat per posar les urnes o una presidenta del Parlament imputada per defensar allò que ha dit la gent”, va argumentar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

“Al final d’aquest curs polític el Parlament complirà el seu compromís d’aprovar les lleis perquè els catalans puguin decidir allò volen ser”, va prometre Casals al final del seu discurs. “Esperem poder-ho fer amb diàleg, però sinó estic convençut que com a persones demòcrates ens sortirem perquè el dret que tenim és inherent al que som, una nació”, va argumentar per cloure les seves paraules amb el tradicional “Visca Catalunya”, al qual una part dels assistents a l’acte va respondre escridassant “lliure!”.

El to de Casals va ser més moderat que el de l’any passat, quan va defensar la independència de Catalunya amb una aparició que va arribar a irritar al seu soci de govern local, el PSC. La defensa de l’anomenat dret a decidir és un reclam que el líder dels socialistes molinencs, Xavi Paz, també va defensar quan era alcalde durant la Diada del 2012.

Recomanacions personalitzades