Eduard Suàrez: Molins de Rei, vila acollidora? potser no tant…

Eduard Suarez Molins de Rei portadaEnfilo aquest article amb un to serè. No vull i no em puc permetre deixar-me emportar per les sensacions viscudes aquest dies al voltant de la polèmica generada amb el nou centre de culte que s’instal·larà a la vila. Atiar més el foc i aprofundir en les divergències no farà res més que fer créixer la crispació social i per tant, des d’aquest espai públic, també vull aportar el meu parer a una situació que requereix d’una actuació urgent i coratjosa. Vagi per avançat que un servidor creu que la religió es un fet íntim i personal de cada un i que, evidentment, qualsevol persona amb un mínim de dignitat personal i valors humanistes hauria d’estar al costat d’aquelles persones que amb tot el dret del món volen exercir la seva religió on i quan vulguin; nomes faltaria.

Aquest dies, els molinencs ens hem mirat al mirall i no ens hem agradat del tot perquè sí, efectivament hem vist i sentit el racisme als ulls de gent propera: persones que ens estimem, companys que mai no ho haguessis dit… Perquè per molt que alguns s’entestin amb el contrari, Molins de rei no és un oasi: també hi ha racisme, masclisme, xenofòbia i desnonaments, hi ha gent remenant els contenidors de les escombraries, hi ha  pobresa i exclusió social.  És aquell Molins del qual el govern sociovergent mai en parla, no el sentirem mai ens els discursos oficials, no el llegirem al “Balcó de la vila” i així  faran veure que no existeix però  hi son i de forma palpable.

I és així, amb aquesta catifa institucional que tot ho tapa, que aquest mes d’agost amb nocturnitat i amb la boca petita, el govern municipal va obrir el període d’al·legacions; com donant la sensació que algú està fent alguna cosa mal feta, atiant encara més les pors i les desconfiances del veïns. Uns veïns plens de dubtes i que de forma incomprensible es van assabentar de la situació pels mitjans de comunicació.  Aquest és per mi  un dels errors més grans que s’han comès: on es el govern? Què ha fet? Amb quins veïns s’ha reunit? Ha facilitat algun mediador entre la comunitat musulmana i els veïns  per mirar d’esvair dubtes? Té el govern municipal algun pla d’integració? Com és possible que sabent que  un tema així pot explotar com un polvorí, el govern municipal de la vila estigui literalment de vacances permanents?  Quina opinió té l’alcalde? Pensen fer-hi alguna cosa o esperaran a què ja sigui massa tard?

Ni tot els veïns son uns racistes ni tothom te voluntat d’ integració: aquí, diguem-ho clar, hi ha un conflicte social “soterrat” que ara aflora. Doncs actuem-hi, aprofitem el moment per aportar solucions duradores i definitives, prenem-nos aquesta “polèmica” no com un problema sinó com un oportunitat (de conèixer-nos, de trencar recels, d’apropar-nos, de mirar-nos als ulls i veure-hi persones que convivim a la vila)  i estic segur que com a societat i com poble sortirem més units i cohesionats que mai.

Eduard Suàrez és regidor d’ERC Molins de Rei

Recomanacions personalitzades