Picabaralla política per la responsabilitat del mal estat de l’Hospital Moisès Broggi

Els grups municipals s’enfronten entre sí per atorgar-se les culpes de la mala situació financera i de recursos humans que pateix l’Hospital Moisès Broggi. Tot i això voten unànimement que la Generalitat recondueixi la situació.

Hospital Moisès Broggi a Sant Joan Despí // CSI

Hospital Moisès Broggi a Sant Joan Despí // CSI

El PSC va presentar una moció al ple municipal amb la intenció que el consistori reclamés a la Generalitat una millora dels serveis de l’Hospital Moisès Broggi. El que en principi semblava que seria un dels punts del plenari més plàcids perquè a priori tots els grups s’hi mostraven a favor prèviament, va resultar convertir-se en un seguit de retrets entre partits per culpar-se de l’actual situació del centre.

“És per tots conegut que el Moisès Broggi pateix una situació de dèficit històric, i els serveis no se’n ressenten tant gràcies a la professionalitat dels seus treballadors”, va afirmar Xavi Paz, primer tinent d’alcalde i portaveu socialista. Paz va explicar que l’any 2010, quan es va inaugurar l’hospital, el pressupost de la Generalitat ja no contemplava el seu manteniment per tot l’any, i que quan van començar les retallades per part del Govern l’any 2011, la situació de dèficit es va cronificar. La moció que van presentar els socialistes reclamava que la Generalitat millori el finançament del consorci que gestiona l’hospital injectant 4,5 Milions d’euros més per tal de garantir els serveis. I tot seguit es van iniciar els retrets.

Va obrir el foc Ana Aroca, de Molins Camina, que va retreure a Paz que els socialistes presentéssin aquesta moció mentre pacten a Molins amb “el partit que abans s’anomenava Convergència i que és el culpable de les retallades”. Aroca va afirmar que “el PSC s’oblida d’explicar l’escandalós cas de corrupció en l’adjudicació de les obres del Moisès Broggi, amb 48 milions d’euros de sobrecostos”,  i que aquests diners han anat a parar a “famílies de l’entorn de Convergència, com els Sumarroca”. Aroca va sentenciar que “el negoci” de la construcció de l’hospital “és una demostració palmària del que és la sociovergència”.

Eduard Suàrez, d’ERC, va explicar que el Moisès Broggi va ser “mal planificat i mal executat des d’un bon inici”, afirmant “fer autocrítica” perquè qui el va planificar va ser el govern del tripartit. Tot i això va afirmar que el que demana la moció no es pot fer perquè la Generalitat té els pressupostos prorrogats -en clara al·lusió al no de la CUP al Parlament-, però que hi votarien a favor perquè estaven “d’acord amb l’esperit de la moció”.

I l’alcalde del municipi, Joan Ramon Casals (CDC), va voler defensar la gestió del seu partit dient que “Convergència no som els culpables de tot, l’hospital va ser inaugurat en temps del Tripartit”, i li va recordar a la regidora de Molins Camina que Iniciativa formava part d’aquell govern “i ara són socis de grup parlamentari on és el grup de la senyora Aroca”. Casals va indicar que conjuntament amb Xavi Paz ha mantingut diverses reunions amb representants de la Generalitat per tal que millori “en especial la situació de les urgències”.

Per la seva banda, el regidor no adscrit, Francisco García, va ser l’únic que va retreure als treballadors de l’hospital la seva poca professionalitat, atès que va patir directament el cas d’una negligència mèdica, i va qualificar la situació de l’hospital de “vergonyosa”.

Tot i això, tots els partits van votar a favor de la moció, i van demostrar tensió i retrets precisament en un tema on són tots d’acord.

Recomanacions personalitzades