Francesc Castellana: “Llibertat de culte, un dret inalienable”

Cesc CastellanaCada dia cap allà les 6 del matí, abans d’anar a treballar, escolto les campanes de l’església que marquen els quarts o les hores, i em fa la sensació de ser a la vila. Certament no ho associo a l’església catòlica, com a molt, a la fe i al compromís religiós dels meus pares. Els no creients la reconeixem com a una part de la nostra vila, sense cap problema. No parlo de l’ocasional molèstia que el soroll proper potser genera als veïns més immediats, això requereix un altre debat.

He vist en el Viu Molins de Rei com l’Ajuntament, dins la seva lògica de funcionament, ha tractat com un acte administratiu més la tramitació de la sol·licitud d’obertura d’un lloc de culte musulmà al carrer de Sant Sebastià. Potser ho ha fet ingènuament, l’Ajuntament ha pensat que tots els vilatans i vilatanes tenim assumit el dret a la llibertat de culte i que se’n pot fer ús si no ocasiona perjudicis a la comunitat de veïns més immediats o propers. És clar que parlem d’inconvenients fàctics, no de perjudicis que podrien anar contra la llibertat de culte i, per tant, d’impossible atenció pels poders públics.

Crec que l’Ajuntament ha fet bé a ampliar el termini inicial per a la presentació d’al·legacions dels veïns més enllà del mes d’agost. Potser ho havia d’haver fet des del primer moment, donada la previsible reacció inicial dels populismes primaris sempre reactius davant de la novetat. No és habitual i no hi ha precedents, que jo recordi, a la vila. Però crec que el termini havia de ser més ampli de un bon principi donat estem en temps estival, que és un període de vacances per a molts, malauradament no per a tothom. Fet a l’agost i amb presses pot semblar que és vol amagar l’ou, i cal el contrari, donar la cara i fer la necessària pedagogia.

Aquest debat per molt que els hi pesi alguns ja està enllestit a la Constitució Espanyola: el dret a la llibertat religiosa i d’exercici del culte de tots els ciutadans i ciutadanes i comunitats del país. Qualsevol actitud contrària, a més a més d’antidemocràtica i xenòfoba, és per tant contrària a llei i podria suposar, si no s’actua d’acord amb ella, delicte de discriminació, de xenofòbia o d’odi a persones per la seva condició religiosa i per la voluntat d’exercir-la. Tota actitud de no respecte a la diversitat religiosa i el seu culte és intolerable en un estat de dret, i a més de ser perseguida per la llei, ha de ser, sobretot, aïllada per la ciutadania com a actitud antisocial, que ho és.

Per tant, cal informar la ciutadania del seus drets i de les seves obligacions per garantir l’audiència a tothom, alhora que cal complir i fer complir la llei. Els que no estan d’acord amb la llei i les normes d’una bona convivència que pensin només en si a ells els agradaria ser marginats en la seva condició de ciutadans pel que senten, pensen o practiquen dins de la llei. Si és que no, per sort tots, inclosos els musulmans com uns més, no podem ser ni discriminats ni perseguits per la nostra condició religiosa, i la llei ens protegeix. Si és que sí, que revisin la seva condició de ser demòcrates, ja que la intolerància no encaixa en una democràcia i és més pròpia la seva actitud de règims totalitaris.

Son els veïns i veïnes immediats o propers els que podem al·legar inconvenients de fets invalidants o molèsties no religioses, i en cap cas de discriminació de persones per la seva condició de musulmans, que han de rebre i ho tenen garantit el mateix tracte com en qualsevol altra activitat dins de la llei.

No em molesta, des del meu agnosticisme, qualsevol manifestació religiosa, i no sóc ningú per dir a ningú el que ha o pot creure i el que no, i em tindran sempre al seu costat per defensar la seva llibertat de religió, que també és la meva.

La intolerància i l’arrogància només porten a la confrontació civil i els que estem pels valors com la pau, la llibertat i l’equitat sabem que són els únics que garanteixen una convivència forta i sana.

Francesc Castellana, president de la Fundació Utopia

 • dclosa

  De entrada hay que decir, que las religiones se tendrían que prohibir todas, ya que a lo largo de la historia de la humanidad sólo nos han traído problemas. Ya está bien de tanta hipocresìa y tanta permisibidad , y és el momento en que decidamos a los demás el que ha o pot creure i el que no, i no excusarse en eso facilón de llibertat de religió. .Meternos en la cabeza y de una vez por todas de que : “Dios no existe, és un invento del hombre y de los curas”. i aquest debat per molt que els hi pesi alguns, no es pot dir que ja està enllestit a la Constitució Espanyola: el dret a la llibertat religiosa i d’exercici del culte de tots els ciutadans i ciutadanes i comunitats del país , ni que qualsevol actitud contrària, a més a més d’antidemocràtica i xenòfoba, La Constitución ahora , por el tema de la independencia nos la pasamos ya por el forro, por mucho que les duela a los del PSOE , C’s y PP También se tendrían que prohibir las intervenciones guadianísticas y oportunistas de algunos políticos del PSC-Molins de Rei , que aparecen en los medios, sólo por puro protagonismo personal. Basta solamente oir los plenos municipales y darse cuenta que en Molins de Rei vivimos en una bombolla, a on no hi passa mai res, La oposición no existe, el gobierno local PSC+CIU y toda la oposición están dopados por sus sueldos…
  En una sociedad moderna y republicana, la libertad de cultos religiosos tendría que eliminarse como un dret humà fonamental, son demasiadas las lacras y les persecucions que per raons de creences pròpies, tanto ahora como en l’època medieval i son las que tanto entonces como ahora alimenten guerres identitàries que por lo visto los actuales dirigentes (Papa, obispos, curas, políticos) del “rebaño” que no quieren deixar el negocio. No hay que confundir la defensa dels drets humans con la libertad y promoción de cultos religiosos que nos impiden progresar cap a un món millor, més amable, més igualitari i més lliure.
  También és inadmisible que dada la actual flojera de los miembros de AA/VV de Les Conseves, con su comisario político y regidor de barri en regla, en contraposición a la AA/VV de Riera Bonet, el actual consistorio ( PDC + PSC del Sr. Castellana) , aproveche , ya que por lo visto no han tenido tiempo durante todo el año, ahora, en plena época vacacional, les quieren meter el gol del nou centre de culte al barri de Les Conserves , . Dada la buena relación del actual del Papa Francesc con las demás religiones, lo mejor y más práctico sería que, dado el bajón actual de los vocaciones católicas de nuestro país, ya que al parecer las gentes se decantan más hacia vocaciones políticas que religiosas, incluyendo familias de Molins de Rei que el hermano profesa en una secta y la hermana a otra, se habilite un espacio en la actual iglesia parroquial de Molins de Rei, para estos cultos islámicos, y así seguir manteniendo el negocio, siempre y cuando, claro está, compleixen totes les normatives i legislacions vigents de l’Ajuntament i es finançi de manera privada y con dineros del IRPF, siendo así, no pot èsser objecte de cap tipus d’impediment ni d’al•legacions.

  • NoEntiendo na de na

   ¿Puedes escribir peor? Así a lo mejor llego a entenderte

   • dclosa

    A mal entendedor las palabras sobran…..

 • Carles Joan

  ; ja hem après, fa uns quants anys, Cesc, que sempre és una mica millor expressar-se amb arguments que no pas amb la compulssivitat d’alguns comentaris, purament oportunistes. # Encara resulta molt difícil el fet de defensar la racionalitat i la humanitat dels drets de totes les persones. # Jo no vull cap privilegi per a cap religió, o per a cap mena de culte, però tampoc vull cap privilegi per a aquelles persones que només saben defensar la seva particularíssima intolerància, encara que facin molt de soroll. # Salut. #