Ana Aroca i Miguel Ángel Pozo: “El conflicte identitari o l’excusa de sempre en èpoques de crisi”

Ana Aroca durant la seva intervenció // Jose Polo

La llibertat de culte és un dret humà fonamental: les persecucions per raons de creences són pròpies de l’època medieval i són les que alimenten guerres identitàries que ja hauríem d’haver deixat enrere. La defensa dels drets humans –incloent els drets socioeconòmics, moltes vegades oblidats- és, ara per ara, la principal lluita per progressar cap a un món millor, més amable, més igualitari i més lliure.

La noticia publicada fa pocs dies en aquest mitjà ha provocat certa controvèrsia. El nou centre de culte que s’obrirà al barri de Les Conserves ha estat, un cop més, el centre d’atenció i de crítiques que torna a despertar passions tristes que fan més gran la descomposició social que patim.

Per una banda, l’inici d’una nova activitat social quan es compleixen totes les normatives i legislacions vigents i es finança de manera privada no pot èsser objecte de cap tipus d’impediment ni d’al·legacions. Menys encara fer una ampliació extra dels terminis legalment establerts per interposar-ne, com ha fet l’equip de govern municipal, doblegant-se d’aquesta manera a certes pressions. A ningú se li passaria pel cap que s’obrís una ampliació d’al·legacions si és volgués fer una nova associació veïnal, un nou casal o qualsevol altre local que tingués relació amb tradicions de vila, com per exemple la festa major.

D’altra banda, intentar fer d’altaveu de les posicions que volen crear por i odi entre els veïns i veïnes mai serà una bona manera de millorar la convivència a la vila. De fet, és aquest tipus de comportament el que ens fa avançar cap a l’enfrontament suïcida i sense possibilitat de finalització; és precisament el comportament que volen tan l’estat islàmic com la ultradreta de Lepen. En aquesta espiral d’odi i violència identitària, sempre perdrem tots i totes.

Miguel Ángel Pozo fent el seu parlament // Jose Polo

La discriminació i el racisme treballen a favor de les elits que volen crear enfrontaments entre la gent humil. Tothom té dret a un espai, sigui l’església o aquest centre on poder realitzar les seves pràctiques religioses i culturals sense patir l’estigma ni l’odi.

El debat no resideix en la guerra entre pobres que moltes vegades es vol reproduir des dels sectors d’extrema dreta europeus i de l’extrema dreta islàmica. A nivell municipal, no resideix en si es pot fer o no un centre de culte. El debat és per què sempre són els barris de classes populars l’objecte de la generació de conflictes de caire identitari.

Nosaltres creiem que els barris han d’èsser notícia per la inversió social real i d’infraestructures que han de fer aquesta vila més igualitària, integradora i sense discriminacions socials, on tothom disposi de les mateixes oportunitats i puguin gaudir de les millors instal·lacions per desplegar els seus projectes de vida.

Ana Aroca és regidora de Molins Camina i Miguel Ángel Pozo forma part del cercle de Molins Camina

 • dclosa

  De entrada hay que decir, que las religiones se tendrían que prohibir todas, ya que a lo largo de la historia de la humanidad sólo nos han traído problemas. Meternos en la cabeza y una vez por todas de que : “Dios no existe, és un invento del hombre y de los curas”
  En una sociedad moderna y republicana , la libertad de cultos religiosos tendría que eliminarse como un dret humà fonamental, son demasiadas las lacras y les persecucions que per raons de creences son pròpies, tanto ahora como en l’època medieval i son las que tanto entonces como ahora alimenten guerres identitàries que por lo visto los dirigentes (Papa, obispos, curas, políticos) del “rebaño” no quieren deixar enrere. No hay que confundir la defensa dels drets humans con la libertad y promoción de cultos religiosos que nos impiden progressar cap a un món millor, més amable, més igualitari i més lliure.
  También és inadmisible que dada la actual flojera de los miembros de AA/VV de Les Conseves, en contraposición a la AA/VV de Riera Bonet, el actual consistorio ( PDC + PSC) , aproveche , ya que por lo visto no han tenido tiempo durante todo el año, ahora, en plena época vacacional les quieren meter el gol de meter el nou centre de culte al barri de Les Conserves , ¿Dónde han habido en Molins de Rei esas crítiques que tornen a despertar passions tristes que fan més gran la descomposició social que patim actualment? , ¿ En qué diario local de Molins de Rei se han publicado? . Dada la buena relación del actual del Papa con las demás religiones, lo mejor y más práctico sería que, dado el bajón actual de los vocaciones católicas de nuestro país, en que las gentes se decantan más hacia vocaciones políticas que religiosas, incluyendo los de Podemos, se habilite un espacio en la actual iglesia parroquial de Molins de Rei, para estos cultos islámicos, y así seguir manteniendo el negocio, siempre y cuando compleixen totes les normatives i legislacions vigents de l’Ajuntament i es finançi de manera privada y con dineros del IRPF, siendo así, no pot èsser objecte de cap tipus d’impediment ni d’al•legacions a ésta propuesta mia. No confundamos más al “rebaño”, no és lo mismo volguer fer una nova associació veïnal, un nou casal o qualsevol altre local que tingués relació amb tradicions de vila, com per exemple la festa major, que meter un local para Dios de por medio.
  Los vecinos no tienen por ni quieren generar odi entre els veïns i veïnes, máxime si de vecinos islámicos no tienen en estos barrios, Una bona manera de millorar la convivència a la vila sería poner el centro de culto en el Centre Vila o en el barrio dónde viven los alcaldes bicéfalos , o los regidores de la vila., A nivell municipal, no resideix en si es pot fer o no un centre de culte, el debat és per què sempre són els mateixos barris de classes populars i no els barris residencials’objecte d’aquestos centres de culte. El Centre Vila de Molins de Rei ha d’èsser notícia per la inversió social real i d’infraestructures que no siguin de centres de culte, que han de fer aquesta vila més igualitària, integradora i sense discriminacions socials, on tothom disposi de les mateixes oportunitats i puguin gaudir de les millors instal•lacions ( auditorio) per desplegar els seus projectes de vida.

  • Pau Tresserra Fisas

   Pots parar de posar el mateix en tots els articles? Pesat.

 • Ricard

  Quan parleu de llibertat de culte com a dret humà fonamental us referiu a les societats occidentals suposo. Llavors perquè els musulmans han de tenir garantits aquí uns drets que no tenen els seus països ni ells ni la resta de confesions. Per cert el debat enfrontament entre les elits i els populars pel que fa a l’islam és una falaçia que hauria d’avergonyir a aquells que intenteu treure’n profit

  • Pau Tresserra Fisas

   Creu-me que a molts dels països que tu dius “musulmans” la llibertat de culte està més que assegurada, hi ha més esglèsies allà que mesquites aqui.

 • falvill

  Yo estoy de acuerdo pero que lo pongan debajo de tu casa no de la mia

 • Meritxell

  Esta molt be aixo de la vila igualitaria integradora i sense discriminacio, pero curiosament la normativa no permet obrir aquest tipus de centre en certs barris de la vila. No ho trobo gaire igualitari ni integrador… mes aviat sembla que hi ha barris de diferents classes.