Carles Ros: Racisme als carrers de Molins

12493686_10207933640396374_7632742468694603405_oA Molins a vegades sembla que visquem en una bombolla, una on no hi passa mai res. Però només cal tenir dos dits de front i treure el cap per la finestra per saber que les desigualtats i les violències estan a l’ordre del dia, també a casa nostra. Desigualtats que obliguen a persones molinenques a buscar entre la brossa. Agressions masclistes vers les dones als espais d’oci nocturn i a les festes populars. I violència racista a plena llum del dia, o el que és el mateix, públicament a les xarxes socials.

Volia centrar-me en aquesta última forma de violència, aquest feixisme racista i islamofòbic, que el passat 11 d’agost va aflorar per una notícia al diari Viu Molins de Rei, que simplement anunciava que s’han iniciat els tràmits perquè la comunitat islàmica de Molins s’instal·li en un local de lloguer al barri de les Conserves.

Davant d’aquesta notícia, el primer que em va passar pel cap va ser en contra de totes les religions: sempre les he considerat formes d’opressió i control de la societat en pro dels privilegis d’uns pocs. Però després vaig contrastar-ho amb l’Església Catòlica. Quants problemes que s’ha posat a la comunitat islàmica, hauran de pagar lloguer i se’ls repercutirà l’IBI. I la Catòlica? No paga IBI. No paga lloguer. I ep! Rep subvencions descomunals i indecents de l’Estat Espanyol, encara que aquest es digui aconfessional de cognom, per més hipòcrita que sembli.

Però la noticia anava acompanyada, a les xarxes, per una increïble quantitat de comentaris, i sí, la majoria d’ells racistes, feixistes, islamòfobs o fins i tot aporòfobs(1).

Captura de pantalla dels comentaris al Facebook de Viu Molins de Rei que es poden consultar en aquest enllaç

Captura de pantalla dels comentaris al Facebook de Viu Molins de Rei que es poden consultar en aquest enllaç

Tot aquest odi i la supèrbia d’expressar-lo en mitjans públics. Sempre podem mencionar la facilitat i notorietat que en donen les xarxes socials, però és igual: si aflora la violència racista al teu poble és que existeix. Una visió feixista que mai ha deixat d’existir als Països Catalans, una cultura profundament antidemocràtica amagada sota l’estora de la mal anomenada “transició” Espanyola, amb exemples des dels assassins neonazis i ultraespanyolistes de Guillem Agulló al mateix Casal Tramuntana al cor de Barcelona.

Europa està patint una profunda regressió en cohesió ciutadana, obertura cultural i solidaritat conciutadana, fomentada per moviments racistes com el Front Nacional de Le Pen a França, PEGIDA a Alemanya, Alba Daurada a Grècia o grupuscles ultradretans a Espanya, davant del terror que el feixisme del DAESH està generant al pròxim orient. Assimilar-hi totes les persones d’origen àrab o religió musulmana és un error gravíssim que no fa més que ajudar al feixisme d’aquí en la construcció d’un enemic a qui odiar. Odi racista i destructor, ignorant i insolidari que acaba afavorint que milers de joves nascuts a Europa es sumin a les files del DAESH. La història ens recorda els gravíssims genocidis que el feixisme va provocar ara fa 70 anys i més ens val aprendre’n.

Cal valentia per denunciar aquestes actituds racistes i violentes. Cal seguir treballant molt més intensament per una xarxa contra els rumors i estereotips, per valorar i potenciar la riquesa de l’intercanvi cultural i la inclusió, les xarxes de solidaritat i l’apoderament de les persones. És responsabilitat de totes cohesionar el poble, també rebutjant-ne el racisme.

I com sempre hem dit, el feixisme avança si no se’l combat. Espero que aquest article sigui un gra de sorra més contra el feixisme, racisme, la islamofòbia i l’aporofòbia que molts veïns han mostrat aquets dies.

Carles Ros és regidor de la CUP Molins de Rei

(1) Aporofòbia: Rebuig i menys preu envers les persones pobres

Recomanacions personalitzades