Carles Ros: Racisme als carrers de Molins

12493686_10207933640396374_7632742468694603405_oA Molins a vegades sembla que visquem en una bombolla, una on no hi passa mai res. Però només cal tenir dos dits de front i treure el cap per la finestra per saber que les desigualtats i les violències estan a l’ordre del dia, també a casa nostra. Desigualtats que obliguen a persones molinenques a buscar entre la brossa. Agressions masclistes vers les dones als espais d’oci nocturn i a les festes populars. I violència racista a plena llum del dia, o el que és el mateix, públicament a les xarxes socials.

Volia centrar-me en aquesta última forma de violència, aquest feixisme racista i islamofòbic, que el passat 11 d’agost va aflorar per una notícia al diari Viu Molins de Rei, que simplement anunciava que s’han iniciat els tràmits perquè la comunitat islàmica de Molins s’instal·li en un local de lloguer al barri de les Conserves.

Davant d’aquesta notícia, el primer que em va passar pel cap va ser en contra de totes les religions: sempre les he considerat formes d’opressió i control de la societat en pro dels privilegis d’uns pocs. Però després vaig contrastar-ho amb l’Església Catòlica. Quants problemes que s’ha posat a la comunitat islàmica, hauran de pagar lloguer i se’ls repercutirà l’IBI. I la Catòlica? No paga IBI. No paga lloguer. I ep! Rep subvencions descomunals i indecents de l’Estat Espanyol, encara que aquest es digui aconfessional de cognom, per més hipòcrita que sembli.

Però la noticia anava acompanyada, a les xarxes, per una increïble quantitat de comentaris, i sí, la majoria d’ells racistes, feixistes, islamòfobs o fins i tot aporòfobs(1).

Captura de pantalla dels comentaris al Facebook de Viu Molins de Rei que es poden consultar en aquest enllaç

Captura de pantalla dels comentaris al Facebook de Viu Molins de Rei que es poden consultar en aquest enllaç

Tot aquest odi i la supèrbia d’expressar-lo en mitjans públics. Sempre podem mencionar la facilitat i notorietat que en donen les xarxes socials, però és igual: si aflora la violència racista al teu poble és que existeix. Una visió feixista que mai ha deixat d’existir als Països Catalans, una cultura profundament antidemocràtica amagada sota l’estora de la mal anomenada “transició” Espanyola, amb exemples des dels assassins neonazis i ultraespanyolistes de Guillem Agulló al mateix Casal Tramuntana al cor de Barcelona.

Europa està patint una profunda regressió en cohesió ciutadana, obertura cultural i solidaritat conciutadana, fomentada per moviments racistes com el Front Nacional de Le Pen a França, PEGIDA a Alemanya, Alba Daurada a Grècia o grupuscles ultradretans a Espanya, davant del terror que el feixisme del DAESH està generant al pròxim orient. Assimilar-hi totes les persones d’origen àrab o religió musulmana és un error gravíssim que no fa més que ajudar al feixisme d’aquí en la construcció d’un enemic a qui odiar. Odi racista i destructor, ignorant i insolidari que acaba afavorint que milers de joves nascuts a Europa es sumin a les files del DAESH. La història ens recorda els gravíssims genocidis que el feixisme va provocar ara fa 70 anys i més ens val aprendre’n.

Cal valentia per denunciar aquestes actituds racistes i violentes. Cal seguir treballant molt més intensament per una xarxa contra els rumors i estereotips, per valorar i potenciar la riquesa de l’intercanvi cultural i la inclusió, les xarxes de solidaritat i l’apoderament de les persones. És responsabilitat de totes cohesionar el poble, també rebutjant-ne el racisme.

I com sempre hem dit, el feixisme avança si no se’l combat. Espero que aquest article sigui un gra de sorra més contra el feixisme, racisme, la islamofòbia i l’aporofòbia que molts veïns han mostrat aquets dies.

Carles Ros és regidor de la CUP Molins de Rei

(1) Aporofòbia: Rebuig i menys preu envers les persones pobres

 • Carles

  Benvolgut Senyor Ros,

  Habitualment no escric cap missatge però avui, cal fer excepció, és més, si no pogués enviar un missatge per aquí, enviaria una carta a la redacció.

  Estic absolutament d’acord que els musulmans han de poder exercir el seu dret de culte i de llibertat religiosa garantitzat per la legislació vigent (DUDH, art. 16 CE, LOLR, etc.), ara bé…
  Sap què passa? Que quan fan pintades d’odi a les esglésies de Molins de Rei, el seu poble, dient “La única Iglesia es la que arde” (o d’altres més ofensives encara parlant de violar monges, etc.) no diu res de que existeixi racisme, no diu res d’odi contra els cristians. És més, vostè ha callat sistemàticament.

  Això, senyor meu, se’n diu hipocresia.

  I em dol, em dol la hipocresia dels polítics actuals, no només d’esquerres revolucionàries, jo no faig distincions entre “bons” i “dolents”, vostès no fan més que defensar idees a mitges i quan els convé. Em dol que sigui una persona que només veu la palla a l’ull de l’altre quan en el seu partit són els primers en ser anticlericals i defensors d’una terra sense respecte pels qui creuen en Déu ni accepten un altre govern que no sigui revolucionari i dels seus.

  És trist però és així.

  Quan el seu partit condemni tot atac, a tota religió, inclosos els atacs verbals i vandalisme, li donaré la raó.

  • Carles Ros

   Bon dia Carles, em sorprèn que consideris el meu article un atac cap a l’església catòlica. El que hi faig és valorar que davant les mateixes condicions, es troba amb molts menys obstacles, en un Estat Espanyol que hauria de ser neutral.

   Així mateix, ens acuses de pintades “La única Iglesia es la que arde”? o incitant a “violar monges”? En serio? com a impuls a la llengua utilitzem sempre el català, i com a feministes, mai se’ns passaria pel cap un comentari incitant a violar les monges. Tampoc mai hem impulsat ni exercit la violència cap a ningú.

   També dius que no tenim cap respecte per qui creu en Deu. crec que mai hem faltat el respecte a ningú, tenint familiars creients i tenint una bona relació cordial amb el mateix capellà de Molins. O que no acceptem un govern que no sigui dels nostres? ostres, si a molins mateix hi convivim des de la discrepància política! Si tens cap exemple del que dius, encantat de comentar-lo.

   I finalment, encara em sorprèn més que em demanis que faci un article per cada cosa que passi al poble, i se’m retreu que no n’hagi fet altres. És el primer que faig, però si la situació és prou sonada com aquest cop, ja procuraré fer-ne per altres col·lectius discriminats de Molins.

   • Carles

    Benvolgut Senyor Ros,
    Li agraeixo la seva contestació però en cap cas dic que ho facin vostès, simplement que callen quan aquestes coses succeeixen.
    Jo, no li demano que faci un altre article sinó que es respecti tot el possible. Sé, de bona tinta, que la CUP mai ha dit això, és un fet. És més, es produeixen actes de vandalisme anònims i, repeteixo, en cap cas, senyalo a la CUP com a autora ni incitadora. Només dic que, a vegades, tots mirem a la “novetat” però no ens queixem dels atacs que reben les comunitats ja assentades.

    Jo crec que el respecte en Déu es basa en no voler fer-lo desaparèixer de llocs on lliurement s’ha de parlar de tot tipus de creences, com les escoles, vull recordar que, per posar un exemple (no és actual ni del municipi) però el Tribunal Europeu de Drets Humans va dir que mantenir creus a les aules no anava en contra dels drets humans i, és evident, que vostès mai mantindrien aquesta postura; un altre fet és no atacar a les institucions religioses (no a nivell municipal però sí nacional) amb fets que no són del tot certs com les inmatriculacions de béns, etc.

    No era un crítica directa cap a vostè, si ho ha sentit així ho lamento, però no sento que la CUP o altres partits polítics d’esquerres vulguin entendre a col·lectius com l’Església perquè solen veure només les “altes esferes” i no la realitat vivent.
    Vull que quedi clar, també, que aprecio molt la feina que fa la CUP però no em sembla bé que els polítics només facin llenya dels cristians amb temes com la financiació de l’Església però no tinguin ni una bona paraula per ells.

    Repeteixo per si encara queda algun dubte: no acuso d’incitar ni de fer pintades ni cap tipus de vandalisme, sí del silenci còmplice en el que tothom participa (no únicament vostès). Tampoc li demano cap article, només que no tractem només un tema.

    Estic disposat a parlar del tema més extensament amb vostè si així ho creu convenient,

    Atentament

    • Carles Ros

     Bona tarda Carles, i gràcies pels aclariments. No negaré el meu rebuig cap a les religons (ho he posat al propi article), per això també espero que no me’n demanis bons comentaris altruistes. Dels moviments polítics que no comparteixo com les religions, des del respecte demòcrata, utilitzaré la paraula per criticar-los i no dedicaré cap esforç a publicitar-los. espero que també em puguis respectar això.

     Salut!

     • Pau mercier fernandez

      No oblidem que la parròquia local va posar a disposició fa uns anys un dels seus centres a la comunitat islàmica de Molins de Rei. El projecte no va tirar endavant per culpa del rebuig d’una part del veïnat implicat. És evident que fa falta més pedagogogia en aquest aspecte. En ocasions com aquestes veig necessària una assignatura en les escoles públiques anomenada “Història de totes les religions”, en què es fomenti la cultura i el respecte de totes les creences (sectes apart). Crec que per aprendre sobre la religió catòlica ja hi ha el servei de catequisme.

      Seguim lluitant per un poble millor

 • Carles Joan

  : m’agrada, encara que amb tristesa, compartir amb tu, Carles Ros, el fàstic profund que sento per les viscerals reaccions d’intolerància i d’integrisme en relació a l’obertura d’un centre de culte de la comunitat islàmica a la nostra vila. Crec que és veritat que vivim en una bombolla. No es tracta de ser religiós o no, es tracta del respecte per les persones, de qualsevol creença. Jo no vaig a missa els diumenges. Però potser, segurament, sóc bastant espiritual, amb la literatura o amb el zen o amb el jazz o amb el rap. Ser anticlerical és massa fàcil, i no m’interessa gens. Ara, quan dius que cohesionar el poble és responsabilitat de tots, potser també et podries plantejar que el sectarisme dogmàtic de les CUP no hi ajuda massa. Crec que toleres bastant més la violència exercida sistemàticament contra una gran part dels ciutadans de Catalunya, la majoria, que no som independentistes. L’enemic a qui odiar. També cal una certa valentia per denunciar els vostres estereotips. # Salut. #

  • Carles Ros

   Bon dia Carles Joan, gràcies pel comentari. Tot i això, no entenc perquè consideres la CUP “sectarisme dogmàtic”, ja que això és un terme que significa obediència cega cap a un “dogma”. Mai he considerat que la meva militància sigui així. Precisament fomentem les assemblees obertes, debats públics, reunions infinites discutint i una organització horitzontal, no vertical com requeriria una secta. Per altra banda, tampoc comprenc que ens acusis d’exercir violència cap als no-independentistes. Mai he considerat que n’exercim, ni física ni verbal (és més, acostumem a ser les víctimes de la violència dels grupuscles ultradretans). Fins i tot hem impulsat consultes (per ex amb Molins decideix, el 2010) on hem incitat, i demanat democràticament a participar als no-independentistes. Si tens cap exemple estaria encantat de comentar-lo.

   • Carles Joan

    ; bon amic Carles Ros, el sectarisme dogmàtic es manifesta de moltes maneres, més de les que es defineixen en qualsevol diccionari. Només tracto d’obrir el debat, ja que el fons de la qüestió és la llibertat i el respecte, i la convivència. Però en tots els àmbits i espectres de la societat. La majoria de les declaracions públiques de les CUP són pur dogmatisme, verbal. Fer-se la víctima dels grupuscles ultradretans ho trobo una mica frívol. A Catalunya no tots estem obligats a fidelitzar absolutament en les vostres creençes, crec que tenim un cert dret a discrepar, o a ser una mica escèptics, o ateus. Una nació, o un estat, o una pàtria, que són tres conceptes que a mi no em motiven ni gens ni mica, són sobretot les persones i els ciutadans, ja siguin molinencs de tota la vida o xinesos o extremenys o sirians o tibetans. # Salut i amistat. #

    • Carles Ros

     “A Catalunya no tots estem obligats a fidelitzar absolutament en les vostres creençes” ep, i ningú ho ha imposat mai! és per això que ens consideres sectaristes i dogmàtics? una cosa és defensar les nostres opinions i model de país, l’altre voler-les imposar. això mai! I sí, totalment d’acord. Ni patria, ni nació. per això som independentistes i no nacionalistes. però sí que creiem en la col·lectivitat que ens uneix com a poble sobirà que ha de poder-se exercir plenament. per això som independentistes. Salut!

     • Carles Joan

      ; doncs bona sort amb Puigdemont i Junqueras i Munté. # Salut. #

     • Carles Joan

      ; els llibertaris. #

     • Carles Ros

      se suposa que aquesta foto significa algo amb l’article o un simple atac per difamació quan s’acaben els arguments amb sentit?

     • Carles Joan

      ; aquesta imatge, Carles Ros, està molt vinculada a l’article, ja que el fons de la qüestió és la defensa de les llibertats, i no trobo que Joan Laporta i la resta dels convidats representin alguna cosa que s’acosti a la llibertat, més aviat s’acosta a la seva nòmina i als seus privilegis. # Són els vostres socis de govern. # Salut. #

     • Carles Ros

      son els socis de govern d’ERC. la cup hi plantegem un pacte si és per obrir un procés constituent que ens permeti replantejar les bases de la nostra societat com a poble català

      #noéselmateix

      tot i així, ja veig que pretens seguir difamant fins i tot anant-te de tema

     • Carles Joan

      ; jo no tinc cap intenció de difamar, Carles Ros, només miro de parlar clar, encara que cada vegada sembli més difícil, amb el domini absolut dels mitjans del règim. # Això de que discrepar et sembli difamar és una mica simptomàtic. # Et consideres la veu del poble català?. # Catalunya no és només el racó dels Gegants Vells. #

     • Carles Ros

      preferiria que “discrepéssis”, doncs, de l’article, en comptes d’anar sortint amb temes dispars. No crec que aquí toqui discutir de la política parlamentària o dels gegants vells sense relacionar-los per res amb l’article que vaig escriure. fes-ne tu un i parles dels gegants vells, si és el que et preocupa

      dono per tancada aquesta conversa ja que se n’ha anat dos pobles fora de tema

     • Carles Joan

      ; el tema és la llibertat. # Els gegants vells sóu vosaltres. # Salut. #

 • dclosa

  De entrada hay que decir, que las religiones se tendrían que prohibir todas, ya que a lo largo de la historia de la humanidad sólo nos han traído problemas. Meternos en la cabeza y de una vez por todas de que : “Dios no existe, és un invento del hombre y de los curas”. También se tendrían que prohibir las intervenciones guadianísticas y oportunistas de algunos regidores de Molins de Rei , con la sopa boba de 380 €/mes en especial a los de la CUP , sólo por protagonismo personal. Basta solamente oir los plenos municipales y darse cuenta que en Molins de Rei vivimos en una bombolla, a on no hi passa mai res, la oposición no existe, todos están dopados por sus sueldos… ¿ Les desigualtats i les violències estan a l’ordre del dia? , A on, a on ?, Son desigualtats que obliguen a persones que no son molinenques a buscar ferralla entre la brossa?, Agressions masclistes vers les dones als espais d’oci nocturn i a les festes populars.? , A on , a on?, Violència racista a plena llum del dia?, A on, a on de Molins de Rei? , Violència, de tipus feixiste racista i islamofòbic a Molins de Rei per el fet de que el passat 11 d’agost va aflorar aquesta notícia al diari Viu Molins de Rei? , A on, a on la violència?
  En una sociedad moderna y republicana, la libertad de cultos religiosos tendría que eliminarse como un dret humà fonamental, son demasiadas las lacras y les persecucions que per raons de creences pròpies, tanto ahora como en l’època medieval i son las que tanto entonces como ahora alimenten guerres identitàries que por lo visto los actuales dirigentes (Papa, obispos, curas, políticos) del “rebaño” no quieren deixar el negocio. No hay que confundir la defensa dels drets humans con la libertad y promoción de cultos religiosos que nos impiden progressar cap a un món millor, més amable, més igualitari i més lliure.
  También és inadmisible que dada la actual flojera de los miembros de AA/VV de Les Conseves, en contraposición a la AA/VV de Riera Bonet, el actual consistorio ( PDC + PSC) , aproveche , ya que por lo visto no han tenido tiempo durante todo el año, ahora, en plena época vacacional, les quieren meter el gol del nou centre de culte al barri de Les Conserves , Las crítiques aparecidas en el Facebook de Viu Molins son una realidad lógica , y no creo que en ningún motivo tornen a despertar passions tristes que fan més gran la descomposició social que patim actualment. Dada la buena relación del actual del Papa con las demás religiones, lo mejor y más práctico sería que, dado el bajón actual de los vocaciones católicas de nuestro país, en que las gentes se decantan más hacia vocaciones políticas que religiosas, incluyendo los de la Cup-Molins, se habilite un espacio en la actual iglesia parroquial de Molins de Rei, para estos cultos islámicos, y así seguir manteniendo el negocio, siempre y cuando compleixen totes les normatives i legislacions vigents de l’Ajuntament i es finançi de manera privada y con dineros del IRPF, siendo así, no pot èsser objecte de cap tipus d’impediment ni d’al•legacions a ésta propuesta mia

 • paur

  Avui en la passejada a l’Ajuntament de Molins de Rei, per informar als vilatans de les nostres raons de que no és el millor espai on ubicar el centre de culte, hem rebut insults com “gilipollas”, “tontos”, “inútils”, a banda de “feixistes”, “racistes” i “Islamòfobs” des de gent del moviment OKUPA de Molins de Rei, que ja ens esperaven allà per buscar confrontació. Avui la llibertat d’opinió ha rebut un atac pels que més integradors es creuen, i jo me n’he adonat de que els pitjors integrats en aquesta vila són els que pertanyen a aquest moviment.

  • Letícia

   Informeu a les vilatanes de la identitat de l’agressor que em va propinar un cop de puny per anar armada amb una càmera de fotos, això és del que heu d’informar, per si no ho heu notat, les vostres raons al carrer no són ben rebudes.
   Per altra banda, fora bò que respectin la llibertat d’expressió de la gent que es veu obligada a conviure amb persones com les que composen el seu grup. RESPECTIN, que sembla que no volen respectar.
   Reconeguin les agressions, deixin el seu victimisme i de pas… si em poden explicar que vol dir el que cridaven integrants del seu grup en la sortida ahir de la plaça Catalunya: “NO VOLEM CAP CENTRE CULTURAL” no sea que ahora ustedes salgan a quemar libros, centros cívicos etc.

 • Ricard

  És flipant la facilitat amb la que un totalitarista d’esquerra utilitza paraules com racista, feixista, islamofòbic per dirigir-se a veîns que no pensen com ell. Ah no calla, que hi ha un pensament bo i un de dolent.
  Des del meu punt de vista fas servir un discurs d’una altíssima incoherència només amb la intenció ideològica d’atiar l’enfrontament verbal, però pel que sembla els últims dies també física, contra aquells que defensen quelcom molt allunyat de la vostra línia ideo-totalitària. Per cert pel que sembla ho esteu fent bé, perquè la tensió ja es aquí. Això també és feixisme.
  Per últim i en aquesta línia incoherent, en nom del multiculturalisme i la igualtat denuncies un tracte desfavorable a l’islam ( cultura exògena a Europa) enfront el catolicisme cultural endògen Europeu. O sigui hem d’acceptar I incorporar una cultura exògena amb totes les seves exigències simplement perquè la nostra té unes condicions diferents. I si no vols acceptar totes les exigències ja ets racista i feixista. I no parlo de religió, parlo de cultura. I al final al que pretèn la CUP és la imposició hegemònica d’una cultura de moment minoritària en la nosta societat. Per tant molt de compte al parlar dels feixismes, estan més aprop de nosaltres del que sembla.