Molins de Rei Amb el Sàhara fa la darrera crida per evitar la fi del projecte “Vacances en pau”

L’entitat ha gestionat l’acollida de tres infants sahrauís provinents del camp de refugiats de Tindouf (Algèria) durant dos mesos a la ciutat, però les perspectives per l’any que ve no són massa esperençadores. La manca de suport ha fet que enguany no s’hagi celebrat la tradicional festa Solidària.

Benvinguda institucional a l'Ajuntament, amb les famílies, els infants i els responsables polítics i de l'entitat // Ajuntament de Molins de Rei

Benvinguda institucional a l’Ajuntament, amb les famílies, els infants i els responsables polítics i de l’entitat // Ajuntament de Molins de Rei

Molins de Rei Amb el Sàhara organitza des de fa més de vint anys el projecte Vacances en Pau, que consisteix en que diverses famílies de la ciutat acullen durant juliol i agost a infants sahrauís provinents del camp de refugiats de Tindouf, a Algèria. L’entitat fa el contacte amb el Front Polisario i les famílies sahrauís i costeja el transport, i busca famílies de Molins de Rei que vulguin acollir als nens i nenes perquè puguin tenir una estiu lluny de l’àrid desert i dels conflictes.

“Estem de capa caiguda”, lamenta Elisa Morales, responsable de l’entitat. “La gent em pregunta pel carrer perquè vénen tants pocs nens, i la resposta és senzilla: la gent no s’està implicant amb el projecte”, explica. Enguany repeteixen dues famílies en el projecte i s’hi ha sumat una de nova, fet que els dóna una mica d’esperança de cara l’any que ve. “A l’associació som tres persones, i ens falta gent per poder fer activitats”, afirma Morales, que explica així que aquest any no s’hagi celebrat la tradicional festa Solidària quan arriben els infants sahrauís a Molins de Rei.La festa Solidàra servia a l’associació per recaptar fons per la seva activitat.

Benvinguda institucional

Tot i que no s’ha celebrat la festa Solidària, sí que hi ha hagut acte de rebuda als infants sahrauís. L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, acompanyat del tinent d’alcalde, Xavi Paz i la regidora de Cooperació, Jessica Revestido, van rebre a l’Ajuntment als nens i nenes i les eves famílies d’acollida, així com a responsables de Molins de Rei amb el Sàhara. L’alcalde va dir als infants sahrauís que “de ben segur que es tractarà d’una experiència enriquidora per a tots perquè potencia el coneixement mutu i la convivència”. De la seva banda, el tinent d’alcalde, Xavi Paz, va agraïr la col·laboració de les famílies col·laboradores i ha recordat que “encara que sigui per poc temps, els infants podran posar distància amb les dures condicions de vida del Sàhara i gaudir del dia a dia i de les activitats que  han preparat les famílies molinenques”.

Arriben contents i marxen contents

Els tres infants que són a Molins de Rei (dues nenes i un nen), estan visquent unes vacances de somni. Després de superar les revisions mèdiques que es van fer al CAP, els infants van gaudir del Casal d’Estiu i, en especial, de l’entrada gratuïta que tenen a la piscina municipal. “Els encanta l’aigua”, explica l’Elisa Morales, que també narra que els agrada molt fer vida familiar ambs els acollidors, que els compren roba i complements. I valoren petites coses que nosaltres ja no veiem: “Es queden al·lucinats amb què a casa hi hagi una nevera plena de menjar”, afirma la responsable de l’entitat.

Tot i que a Molins de Rei hi estiguin bé, Morales explica que marxen sense sentir cap pena. “És més una cosa nostra que no pas seva, ells valoren molt l’oportunitat d’estar aquí però també tenen moltes ganes de tornar amb la seva família”, explica Morales, que aprofita així per trencar excuses que li posa gent per no acollir infants, al·legant que els menors estarien molt apenats. “Hauríem d’aprendre moltes coses d’ells“, rubrica.

El futur de Molins de Rei amb el Sàhara

Elisa Morales explica que de cara l’any que ve esperen que la nova família d’acollida vulguin repetir, i que en principi en tenen una altra que els ha dit que estan interessats en participar en el projecte. Encara hi ha marge de creixement ja que fa quatre anys eren set els nens acollits i fa una dècada rondaven la dotzena. Però sí que alerta que si finalment les famílies es fan enrere seria possible que el projecte acabés.

Recomanacions personalitzades