Un robatori a Molins de Rei destapa una banda que enviava camions a Iraq i Síria

Ingressen a presó set dels integrants d’una banda dedicada a robar camions per després enviar-los a Iraq, Síria, Europa de l’Est i el nord d’Àfrica. Van sostreure 25 vehicles. 

Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 31 de maig set integrants d’una banda organitzada especialitzada en robar camions grua i camions formigonera arreu de Catalunya.

El punt de partida de la investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 8 de Gavà, és a Molins de Rei. Un robatori al municipi el passat mes de gener va alertar la policia de l’augment d’aquest tipus d’accions. “Es va sospitar ja des d’un primer moment de l’existència d’alguna banda especialitzada en aquest tipus de sostraccions”, asseguren els Mossos a través d’un comunicat. A mesura que la investigació anava avançant, les sospites es van confirmar i es va poder establir que darrera dels robatoris hi havia “una organització criminal amb un elevadíssim grau d’especialització i capacitat operativa, així com una gran mobilitat internacional”. De fet, aquest grup de delinqüents portava actuant a Catalunya des de mitjans de 2015 i, en total, van robar 25 camions i set remolcs. L’operació ha pogut recuperar deu camions i quatre remolcs a diferents països d’Europa.

El modus operandi de la banda era el següent: durant el dia localitzaven els camions i, durant la nit, un parell d’homes sostreien el camió mentre a l’exterior del recinte on estava aparcat altres membres de l’organització duien a terme fortes mesures de contra vigilància. Un cop ja s’havien fet amb el camió, el conduïen fins a punt proper on feien un canvi de conductor per tal que no fos una persona que havia participat en el robatori. Aquesta persona era l’encarregada de portar-lo a un altre país de la Unió Europea, on es feia l’entrega a un tercer per després traslladar el vehicle fins els seu destí final, que era l’est d’Europa, Iraq, Síria i altres zones de l’orient mitjà i el nord d’Àfrica. Els robatoris es feien en cap de setmana, fet que els ajudava a sortir del país abans que els propietaris dels camions els trobessin a faltar. Durant el viatge, un cotxe acompanyava els camions per tal d’avisar el conductor en cas de control policial.

Un cop els investigadors van tenir totes les persones identificades, el 31 de maig passat es va dur a terme un dispositiu que va culminar amb la detenció de set persones de nacionalitat anglesa, italiana, marroquina i turca. El preu total dels camions i els remolcs sostrets ascendeix a més de 2.500.000 euros. Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l’ingrés a presó dels set detinguts. Tot i donar l’organització per desmantellada, els investigadors no descarten noves detencions en els propers dies.

Recomanacions personalitzades