¿Comença la campanya electoral més austera?

La negativa d’ERC fa que no hi hagi acord unitari per reduir els costos de la campanya electoral. Els partits es comprometen a fer els menors costos possibles però no hi ha cap document que ho acrediti. 

Cartell d'En Comú Podem al carrer Menéndez Pelayo // cedida

Cartell d’En Comú Podem al carrer Menéndez Pelayo // cedida

Les agrupacions locals d’En Comú Podem i el PSC llençaven la primera pedra al proposar un acord entre totes les formacions polítiques que es presenten a les pròximes eleccions al Congrés per tal de reduir la despesa de la campanya electoral. Proposaven que els 15 dies no tinguessin aquesta vegada publicitat exterior, renunciar a la propaganda en fanals i tanques, als anuncis en televisió i potenciar una campanya “centrada en la proximitat” amb actes al carrer. El PP, Ciutadans i Convergència han acceptat la proposta però ERC no. Segons els republicans, ells sempre han fet campanyes d’estalvi suficient i no és necessari arribar a cap tipus d’acord.

A partir d’aquí el PSC ha anunciat a través d’un comunicat que continuarà amb les accions que dictaven l’acord amb totes les formacions polítiques menys una. En Comú Podem també ha fet un comunicat lamentant la falta d’acord però no deixava clar si continuarien amb les accions pactades. Fonts del partit consultades per Viu Molins de Rei asseguren que “l’acord era vàlid si era subscrit per tots i, a partir d’aquí, que cadascú faci la campanya que vulgui”. Per tant, no es comprometen a fer exactament el que van pactar amb els socialistes i que a unit a la resta de partits a excepció de només un. Això sí, les mateixes fonts asseguren que faran una campanya “molt però que molt austera”.

Amb tot, tots els partits s’han compromès a fer les despeses mínimes en la cinquena campanya electoral en poc més de dos anys amb els mínims costos possibles però no hi ha cap document signat on es faci aquest compromís de forma explícita. Tanmateix, la mateixa nit de l’inici de la campanya ja ERC i En Comú Podem ja han penjat publicitat a les faroles. També han aparegut cartells enganxats del candidat a president de Ciutadans, Albert Rivera. Com si haguessin volgut fer un homenatge a la situació política a Catalunya i Espanya, a Molins de Rei els partits polítics tampoc han pogut pactar.

Recomanacions personalitzades