ERC estrena el premi Caterina Casas Maymó per premiar en clau social i nacional

L’agrupació local d’ERC engega la primera edició dels premis Caterina Casas Maymó en honor a la primera molinenca que va tenir un càrrec polític durant la Segona República. Els premis, sense cap dotació econòmica, volen “donar visibilitat” a persones o entitats que treballen per garantir els drets socials o nacionals. 

Imatge de la roda de premsa de presentació del certamen // Elisenda Colell

Imatge de la roda de premsa de presentació del certamen // Elisenda Colell

Un dels premis reconeix la tasca social d’una persona o entitat mentre que l’altra aplaudeix la feina feta en el terreny independentista o dels “drets nacionals dels Països Catalans”. Així és la nova iniciativa d’ERC, els premis Caterina Casas Maymó. Els premiats no tenen perquè tenir cap vinculació amb Molins de Rei, sinó que també poden ser premiades persones o col·lectius que actuïn a qualsevol indret de Catalunya. Tot plegat ho ha explicat el president de la delegació local d’ERC a Molins de Rei, Joan Carles Soler, que ha assegurat que la intenció del premi és reconèixer aquelles entitats o projectes que “no tenen suport dels poders polítics”.

A partir d’ara, comença el procés per escollir premiats. Fins al 6 de maig les persones interessades poden proposar noms susceptibles de ser guardonats. El veredicte final el farà un jurat format per l’exregidora d’ICV Carme Puig, Eulàlia Casas, com a representant familiar, el membre del secretariat nacional de l’ANC, Ignasi Termes, l’exalcaldessa Antònia Castellana i el president d’ERC Molins, Joan Carles Soler. El 9 de maig es coneixeran els guanyadors.

Caterina Casas Maymó, la dona que va donar el pas

L'artista Roser Garriga ha dissenyat els premis // Elisenda Colell

L’artista Roser Garriga ha dissenyat els premis // Elisenda Colell

Soler ha destacat que el premi té un “alt valor simbòlic” per aconseguir que el nom de Caterina Casas Maymó torni a ser reconegut al municipi. Nascuda al 1888, va ser la primera dona en tenir un càrrec polític al govern municipal. Això va ser durant la segona República, quan després de la victòria de les forces republicanes a les eleccions municipals, Casas va ser proclamada regidora de Cultura a Molins de Rei. El seu mandat es va caracteritzar per la defensa de l’ensenyament públic i articulant al municipi el projecte educatiu pedagògic de les escoles laiques republicanes o la primera biblioteca escolar. Soler ha destacat el llegat polític de Casas Maymó basat en la lluita de “la igualtat de les dones, la dignitat social i els drets nacionals”.

A la Guerra Civil va perdre el seu marit i amb la victòria dels feixistes fou empresonada. A partir d’aquí mitja vida reclosa en silenci a Barcelona fins la seva mort, el 1974, poc abans de la fi de la dictadura. Un familiar, Jordi Costa, ha llegit la biografia durant l’acte.

Els guardons han estat dissenyats per l’artista local Roser Garriga. Les persones interessades en proposar candidatures ho poden fer a través de les xarxes socials Facebook, Twitter, enviant un correu a la secció local d’ERC a molinsderei@esquerra.cat,o bé votant a la parada que el partit republicà tindrà a la Fira de Llibres del proper Sant Jordi.

Recomanacions personalitzades