La Barrina debat sobre els efectes de la crisi en les dones

Què és el patriarcat? Quines conseqüències personals pateixen les dones a causa de la crisi econòmica? Com els afecta en la sexualitat i les relacions personals? Aquestes i més reflexions es recullen en el llibret Crisi i dones: Per una nova Organització social dels Treballs i dels temps, que es va presentar al Casal Popular La Barrina.

Acte de presentació del llibre "Crisis i dones" // Casal La Barrina

Acte de presentació del llibre “Crisis i dones” // Casal La Barrina

L’Esquerra Independentista de Molins de Rei va culminar els actes amb motiu del 8 de març (Dia Internacional de la Dona Treballadora), amb la presentació del llibret Dones i crisi: per una nova organització dels treballs i del temps, a càrrec de l’organització Endavant (OSAN). El document repassa la situació de les dones en l’actual societat i proposa diverses vies de lluita i reivindicació.

El document explica que moltes dones veuen condicionades les seves vides des de petites ja que s’els atorguen “tasques de cura i d’atenció a les persones; cura de la infància, de la vellesa i de persones malaltes i dependents, com també es projecta i condiciona socialment la sexualitat“. D’aquesta manera, amb aquesta responsabilitat ja predefinida, “es fomenta la doble o triple jornada de treball, l’augment del consum de psicofàrmacs, l’alcohol i altres drogues…“. El llibre conclou que tots aquests i altres aspectes (com la violència de gènere), s’incrementen en etapes de crisis econòmiques.

Una vintena de persones van participar en la presentació d’aquest llibret al Casal Popular La Barrina, que segons l’organització va generar debat en relació l’esquerda salarial del 26% entre dones i homes, el sostre de vidre, l’atur de llarga durada, l’ocupació a temps parcial, la temporalitat, feines pitjor considerades i més precàries, la feminització de la pobresa…, entre altres temes. Des de l’Esquerra Independentista apunten que s’està intentant anul·lar “l’arrel reivindicativa” de la diada del 8 de març, i que actualment la igualtat entre homes i dones “és un miratge“.

Recomanacions personalitzades