Toni Romero: Ja és hora que deixem de patir en solitari!

image001Segurament el lector en veure aquest títol el primer que es preguntarà és: deixar de patir en solitari? De què hem de deixar de patir en solitari?

La primera resposta que em ve al cap és que de tot. Si una cosa ens han ensenyat els últims anys de crisi és que tot allò que ens fa patir o disminueix la nostra qualitat de vida, cal canviar-ho col·lectivament. Són molts els exemples recents i propers que ho corroboren.

Una segona resposta que donaria, més concreta aquesta vegada, seria que la societat ha de, en primer lloc conèixer, i després reivindicar la salut pel què fa a la anomenada “contaminació electromagnètica”.  És a dir, aquella contaminació que provoquen les radiacions de les antenes de telefonia mòbil, les xarxes wifi que la majoria té a casa i a la feina, els transformadors de les companyies elèctriques situats en edificis a pocs metres dels habitatges, etc.

És un tema poc conegut, sobretot perquè a les poderoses empreses multinacionals del sector elèctric, de la telefonia i de la comunicació no els hi interessa que ho sapiguem. Però cada cop som més els que anem coneixent les diferents conseqüències de les radiacions electromagnètiques, bé perquè les estem patint o degut a què ens hem anat informant.

Un cop es comença a gratar en publicacions, llibres, experts o estudis independents, es troba amb una evidència científica contundent sobre els seus efectes, que són molts i variats, tot i que depenen de cada persona i el lloc on viu i treballa. Podem trobar des d’insomni, estrès, mals de cap, cansament injustificat, disminució del sistema immunitari, fins a malalties molt greus (amb exposicions intenses i llargues) com càncers, Alzheimer, electrohipersensibilitat, danys en l’ADN, etc.

La bona notícia és que si posem per davant la salut als interessos econòmics, hi ha solucions, algunes d’elles molt fàcils, com substituir el wifi per cable, simplement endollant els nostres dispositius al router, o allunyant les antenes de les cases i disminuint-ne el seu número i potència (els nostres mòbils seguirien funcionant correctament, no patiu!). Fins i tot, moltes d’aquestes solucions milloren el funcionament tecnològic, però això sí, potser no són tan productives per al lucre de les grans empreses.

En la línia del que he comentat fins ara, fa pocs dies s’ha creat la Coordinadora Catalana CEMSA (Contaminació Electromagnètica i Salut Ambiental), a nivell de tot Catalunya, amb el suport de moltes entitats, associacions de veïns, partits polítics, sindicats i moviments socials. L’entitat està totalment a favor de la tecnologia, però d’una tecnologia saludable. L’objectiu és que els partits polítics hi donin suport fent noves lleis, també informar la societat, iniciant un moviment de base, independent i auto governat, per tal de canviar la situació pel què fa a la contaminació electromagnètica, canviant les lleis que la permeten.

La situació a Molins de Rei no és precisament bona. Jo mateix visc al centre i des del meu balcó tinc la mala sort de veure fins a sis antenes de telefonia, algunes ben a prop, cosa que ha fet que m’hagi hagut de protegir davant d’elles com he pogut, arribant a posar cortines apantallants al dormitori entre altres coses, ja que em costava dormir algunes nits (dormo molt millor des de que he pres aquestes mesures). Al meu bloc, amb més de 80 pisos, si busques xarxes wifi amb l’ordinador n’apareixen més de 20. I per si era poc, sóc mestre d’escola, i com tots els meus col·legues de professió, els nostres fills, néts o familiars, pateixo les conseqüències d’uns edificis totalment saturats amb repetidors wifi a cada aula.

Des d’aquí proposo que els veïns, entitats, partits polítics, associacions, etc. ens ajuntem per fer sentir la nostra veu i exigir que es prenguin mesures. En primer lloc a l’ajuntament de Molins de Rei, que amb les seves competències en matèria arquitectònica i d’urbanisme pot ajudar a fer que les antenes no estiguin a prop de les escoles com hi estan, pot no posar wifi al carrer com en altres viles, pot fer campanyes de conscienciació i divulgació, animar a les escoles a substituir el wifi, fer resolucions deixant clar que s’està contra la llei estatal de telecomunicacions, que prima els interessos de les companyies telefòniques, etc.

El millor de tot és que algunes d’aquestes mesures ja s’estan fent en molts pobles, com per exemple Sant Boi, l’Hospitalet de Llobregat o Cerdanyola, on la gent s’ha unit i l’ajuntament els dóna suport.

Faig una crida als molinencs i molinenques a organitzar-nos per revertir aquesta situació, reactivant si cal moviments com els que hi havia hagut contra les antenes de telefonia mòbil o creant-ne de nous. Facilitant, amb aquest objectiu, un correu electrònic que us adjunto a continuació, amb altres enllaços com notícies o pàgines web que poden ser d’interès.

Protegim la nostra salut i la dels nostres veïns!

Toni Romero Roca 

Correu: kaerfinot@gmail.com

Tel: 679213943   Correu: kaerfinot@gmail.com

 

ENLLAÇOS:

http://www.escuelasinwifi.org

http://radiaciones.wordpress.com

http://www.peccem.org

https://www.facebook.com/groups/Peligro.wifi/?fref=ts

http://www.canalsuralacarta.es/television/video/una-amenaza-invisible/1820213/127