La participació ciutadana dels pressupostos es focalitza en els instituts

El 43,8% de la participació ciutadana en els pressupostos arriba per part del jovent gràcies a la implicació dels instituts. L’Ajuntament recull 1.107 propostes de 609 persones, un 2,78% de tots els que tenien dret a col·laborar. Consideren la xifra “èxit”. 

Paz, Casals i Folquer durant la roda de premsa // Jose Polo

Paz, Casals i Folquer durant la roda de premsa // Jose Polo

Un total de 609 persones han presentat 1.107 propostes en la “prova pilot” de pressupostos participatius que el govern municipal format per CDC i PSC està realitzant per iniciar la legislatura. Un 47,8% d’aquests participants tenen entre 12 i 18 anys. El motiu: la implicació dels instituts de Molins de Rei.

“Els caps d’estudis dels instituts es van interessar en la proposta quan vam anar a presentar-la i ho han incorporat en els seus programes”, ha explicat en roda de premsa la regidora de Participació, Eva Folquer (CDC). “Ho han enfocat com una pràctica de democràcia”, ha incidit Folquer, explicant com els centres d’educació secundària han format part del projecte. “Els alumnes han participat de forma voluntària”, ha assegurat la regidora.

Sociovergència satisfeta

Els 609 participants signifiquen un total del 2,78% de les 21.928 persones que tenien dret a participar per estar empadronades a Molins de Rei i tenir més de 12 anys. Tant l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), com el primer tinent, Xavi Paz (PSC), s’han mostrat satisfets amb la xifra i, fins i tot, l’han qualificada d’‘èxit”. “Ens ha anat molt millor del que ens esperàvem i per això hem hagut de canviar les dates de la resta del procés”, ha assegurat Casals. I és que l’Ajuntament esperava poder valorar totes les propostes en 15 dies però ha decidit que necessita més temps. “Hem hagut de superar la barrera de la novetat i que més de 600 molinencs hagin participat es valora positivament”, ha argumentat Paz per la seva banda.

Allargant els terminis previstos, l’Ajuntament qualificarà les propostes ciutadanes entre viables i no viables i quantificarà el seu cost econòmic perquè la gent sigui conscient del preu de cada acció quan s’hagi de votar. Les votacions, que es podran fer online i de forma presencial, començaran el dia 18 d’abril i s’allargaran fins al 8 de maig. Els ciutadans s’han d’inscriure abans per poder-hi participar. Cada barri de Molins de Rei té un pressupost assignat per realitzar les accions i es duran a terme totes les accions possibles, per ordre de votació, fins que s’esgoti el pressupost.

Entitats veïnals mobilitzades 

A més dels instituts, les entitats de veïnals de Molins de Rei s’han mobilitzat especialment. Segons Paz, els pressupostos participatius també han actuat d’element “dinamitzador d’algunes entitats”. Amb 218 (18,79%), ha estat el barri del Canal el que ha aportat més propostes, seguit del Centre Vila amb 176 (15,9%) i La Granja amb 125 (11,29%). Els barris amb menys participació han estat Sant Bartomeu de la Quadra i Vallpineda, amb vuit i dues propostes respectivament.

Participació online i paritària

El 79,47% de les propostes s’han fet arribar per Internet, mentre que el 20,53% s’han realitzat de forma presencial. Amb un 13,63% de participació, han estat els majors de 65 anys els que menys han participat. Trencant tòpics, la ciutadana de major edat que ha fet arribar la seva proposta té 96 anys i ho ha fet a través d’Internet.

La diferència entre homes i dones és gairebé inexistent. Hi han participat un total de 307 homes i 302 dues dones.

 • dclosa

  A falta de “exito” y de asistentes en las Audiéncias Publicas de Palau , vemos que el actual equipo de gobierno, no le ha quedado más remedio que hacer uso de las mismas tácticas usadas por CIU para votar en el 9N sobre el independentismo en Cataluña , que 7 de cada 10 ciudadanos no acudieron a votar, votaron un millón ochocientos mil ciudadanos y no fueron a votar seis millones trescientos mil ciudadanos con derecho a voto, y se permitió votar a menores de 16 años y extranjeros sin censar.
  Ahora incluso se admite a los niños “ciudadanos” de 12 años. Recordemos que en las pasada elecciones municipales los 19.081 ciudadanos empadronados en Molins de Rei mayores de 18 años con derecho a votar , sólo 12.053 , un 63 % , fueron a votar
  Es impresionante el juego y el entretenimiento a que nos tienen sometidos los (sin ideas) del actual equipo de gobierno (CIU+PSC) con eso de la Participación, y sus declaraciones, que ha sido : todo positivo, todo positivo, con muy buena respuesta, al día de hoy con más de 1000 propuestas de miyora del barri, 83 % hechas desde internet por los niños de 12 años de los institutos.
  No es de extrañar que por puro protagonismo y afinidad política teledirigida, fuesen els caps d’estudis dels instituts els que es van interessar politicament de la proposta de participació quan CIU+PSC van anar a presentar-la , i ho han incorporat en els seus programes de pràctiques d’internet per els seus alumnes, ”, “com una pràctica (¿puntuable como la religion?) de democràcia”.
  Unos y otros, entretenidos y satisfechos, pasan la mañana,.. Els 609 participants de hace una semana significaban un total del 2,78% de les 21.928 persones que tenen dret a participar per estar empadronades a Molins de Rei i tenir més de 12 anys. Ahora ya son 1300, Todo un ‘èxit”. Ahora el funcionariado de l’Ajuntament tiene otro pasatiempo más, el de valorar totes les propostes en 15 dies i ha decidit que necessita més temps, Ver todas las chiquilladas de les propostes de los niños de los institutos, llamados ya a su corta edad “ciutadans” sabiendo que no han pagado y tardarán en hacerlo un recibo de la contribución municipal, discernir entre las ideas viables i no viables i quantificarà el seu cost econòmic perquè la gent sigui conscient del preu de cada acció quan s’hagi de votar. Otro entretenimiento más, és que les votacions, es podran fer online i de forma presencial, i començaran el dia 18 d’abril i s’allargaran fins al 8 de maig. Els ciutadans s’han d’inscriure abans per poder-hi participar. Cada barri de Molins de Rei, incluso que no tengan las AA/VV la mayoría de ellas adcritas al PSC ya se llevan el donativo de 26.000 € del presupuesto municipal, a pesar de no aparecer en la Web de barrios del Ayuntamiento, también pueden participar el Barri de : La Cadena, Riera Nova, S,: Bartomeu , etc que no és lo mismo que las AA/VV de : Rierada, Vallpineda, Mercat, Graner, Angel, El Mas, Incresa, Conserves, Bonet i La Granja . Cada barrio (aún en el imaginario) té un pressupost assignat per realitzar les accions i es duran a terme totes les accions possibles, per ordre de votació, fins que s’esgoti el pressupost.
  Penoso que, sabiendo que la mayoría de los ciudadanos que paga religiosamente los impuestos municipales no tiene tiempo para estos entretenimientos o no sabe manejar Internet, sea que el 79,47% de les propostes s’han fet arribar per Internet, mentre que el 20,53% s’han realitzat de forma presencial, lo que conforma lo dicho, el dato que amb un 13,63% de participació, han estat els majors de 65 anys els que menys han participat. Deberia analizarse con lupa, y para altos estudios sociológicos, si esa ciutadana de 96 anys que ho ha fet a través d’Internet no le ha rellenado el impreso su nieta.

 • Pingback: S'inicia el període de votacions dels pressupostos participatius | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: 565 veïns participen en les votacions dels pressupostos per barris | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Les votacions dels pressupostos participatius obren buscant més electors que l’any passat | Viu Molins de Rei()