La participació ciutadana dels pressupostos es focalitza en els instituts

El 43,8% de la participació ciutadana en els pressupostos arriba per part del jovent gràcies a la implicació dels instituts. L’Ajuntament recull 1.107 propostes de 609 persones, un 2,78% de tots els que tenien dret a col·laborar. Consideren la xifra “èxit”. 

Paz, Casals i Folquer durant la roda de premsa // Jose Polo

Paz, Casals i Folquer durant la roda de premsa // Jose Polo

Un total de 609 persones han presentat 1.107 propostes en la “prova pilot” de pressupostos participatius que el govern municipal format per CDC i PSC està realitzant per iniciar la legislatura. Un 47,8% d’aquests participants tenen entre 12 i 18 anys. El motiu: la implicació dels instituts de Molins de Rei.

“Els caps d’estudis dels instituts es van interessar en la proposta quan vam anar a presentar-la i ho han incorporat en els seus programes”, ha explicat en roda de premsa la regidora de Participació, Eva Folquer (CDC). “Ho han enfocat com una pràctica de democràcia”, ha incidit Folquer, explicant com els centres d’educació secundària han format part del projecte. “Els alumnes han participat de forma voluntària”, ha assegurat la regidora.

Sociovergència satisfeta

Els 609 participants signifiquen un total del 2,78% de les 21.928 persones que tenien dret a participar per estar empadronades a Molins de Rei i tenir més de 12 anys. Tant l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), com el primer tinent, Xavi Paz (PSC), s’han mostrat satisfets amb la xifra i, fins i tot, l’han qualificada d’‘èxit”. “Ens ha anat molt millor del que ens esperàvem i per això hem hagut de canviar les dates de la resta del procés”, ha assegurat Casals. I és que l’Ajuntament esperava poder valorar totes les propostes en 15 dies però ha decidit que necessita més temps. “Hem hagut de superar la barrera de la novetat i que més de 600 molinencs hagin participat es valora positivament”, ha argumentat Paz per la seva banda.

Allargant els terminis previstos, l’Ajuntament qualificarà les propostes ciutadanes entre viables i no viables i quantificarà el seu cost econòmic perquè la gent sigui conscient del preu de cada acció quan s’hagi de votar. Les votacions, que es podran fer online i de forma presencial, començaran el dia 18 d’abril i s’allargaran fins al 8 de maig. Els ciutadans s’han d’inscriure abans per poder-hi participar. Cada barri de Molins de Rei té un pressupost assignat per realitzar les accions i es duran a terme totes les accions possibles, per ordre de votació, fins que s’esgoti el pressupost.

Entitats veïnals mobilitzades 

A més dels instituts, les entitats de veïnals de Molins de Rei s’han mobilitzat especialment. Segons Paz, els pressupostos participatius també han actuat d’element “dinamitzador d’algunes entitats”. Amb 218 (18,79%), ha estat el barri del Canal el que ha aportat més propostes, seguit del Centre Vila amb 176 (15,9%) i La Granja amb 125 (11,29%). Els barris amb menys participació han estat Sant Bartomeu de la Quadra i Vallpineda, amb vuit i dues propostes respectivament.

Participació online i paritària

El 79,47% de les propostes s’han fet arribar per Internet, mentre que el 20,53% s’han realitzat de forma presencial. Amb un 13,63% de participació, han estat els majors de 65 anys els que menys han participat. Trencant tòpics, la ciutadana de major edat que ha fet arribar la seva proposta té 96 anys i ho ha fet a través d’Internet.

La diferència entre homes i dones és gairebé inexistent. Hi han participat un total de 307 homes i 302 dues dones.

Recomanacions personalitzades