La Guàrdia Urbana es nega a fer hores extres per reclamar millors condicions de treball

Els agents de la Guàrdia Urbana reclamen que s’obrin places de treball per poder substituir les constants baixes que pateixen i també exigeixen un canvi de sistema en el cobrament de les hores extra que es veuen obligats a fer. No fer més hores, complicant la seguretat de serveis especials com Carnestoltes, és la seva forma de pressionar el govern municipal.

La Guàrdia Urbana va exposar la nova flota de vehicles davant els mitjans de comunicació // Ajuntament de Molins de Rei

Agents de la Guàrdia Urbana amb alguns vehicles // Arxiu — Ajuntament de Molins de Rei

Conflicte laboral entre la Guàrdia Urbana i l’Ajuntament de Molins de Rei. Després de l’última assemblea de la Guàrdia Urbana amb representació dels quatre sindicats presents al cos (UGT, SFP, CCOO i SPPM), els treballadors municipals aposten per “no realitzar hores extres” com a mesura de pressió per aconseguir algunes reivindicacions laborals, segons consta en l’acta de la reunió entregada al consistori a la qual ha tingut accés Viu Molins de Rei. Com que no tenen dret a vaga, des de la Guàrdia Urbana es vol complicar serveis especials com la cobertura del Carnestoltes, la sortida del Camell, els Tres Tombs o els caps de setmana no fent hores extres per així forçar el govern municipal (CDC i PSC) a un canvi de postura en les negociacions.

Dues són les reivindicacions principals dels agents de la Guàrdia Urbana. En primer terme, exigeixen que s’omplin les “places vacants” existents al cos. Actualment, hi ha una plaça d’inspector, una plaça de caporal, una de sergent i dos d’agent que estan sense cobrir de forma il·limitada. A més, durant els darrers anys s’ha anat completant la plantilla amb personal eventual mitjançant comissions de serveis – màxim de dos anys treballant al mateix municipi – i amb hores extres fetes per la plantilla. Una situació frustrant per alguns treballadors que veuen que no poden fer carrera a Molins de Rei. Amb tot, des del cos de seguretat s’entén que hi ha menys personal del que fa falta i es “precaritzen” els llocs de treball. En segon terme, arran de la nova normativa del Parlament de Catalunya els agents interpreten que haurien de cobrar les hores extres com a grup C-1 i no com a grup C-2 (menys remunerades), que és com ho havien anat fent fins ara.

El malestar de la plantilla ja ve de lluny. Moltes de les reivindicacions es remunten al 2011 i fa set anys que no s’obre cap plaça d’oferta pública per substituir el personal. En un comunicat entregat a l’Ajuntament el passat 28 de gener i al qual també ha pogut tenir accés aquesta redacció ja amenaçaven amb no fer hores extres just abans de la celebració de la Fira de la Candelera però la corda s’ha trencat del tot ara, abans del Carnestoltes. En l’última assemblea un total de 18 agents, més de la meitat de la plantilla disponible, i tots els sindicats han donat suport a les mesures de pressió.

Carnestoltes amb menys agents

La decisió del cos de seguretat complica el servei de seguretat que es desplegarà per Carnestoltes. “Farem mans i mànigues amb les dotacions ordinàries per cobrir el servei”, assegura el regidor Seguretat Ciutadana, Antón Pedrola (CDC), a Viu Molins de Rei. S’haurà d’inventar un desplegament diferent de l’habitual però la seguretat està garantida per aquesta ocasió. En altres municipis el paper de cosos de voluntaris com Protecció Civil donen el cop de mà necessari. Un element que a Molins de Rei de moment no existeix i que, en algunes ocasions, ha estat substituït per la inestimable ajuda de l’ADF Puigmadrona-Olorda.

“Entenc la gran majoria de reivindicacions dels agents”, opina Pedrola sobre les demandes de la Guàrdia Urbana. “No parlem de demandes desorbitades”, sentència. I és que els treballadors, a més de les places i el conflicte de les hores extra, reclamen un que s’apliqui un plus de tornicitat, un protocol de seguretat que recoloqui els agents que ja tenen una certa edat i no poden fer aquesta feina de forma adient, implantar un sistema de roba per punts que els possibiliti aconseguir un millor material com armilles noves amb els diners de roba que els compren i que realment no necessiten, un organigrama de comandaments que indiqui com han d’organitzar-se quan falten superiors i el plus de ART, és a dir, que quan s’hagi d’agafar una responsabilitat superior a la seva siguin recompensats econòmicament.

Una negociació que s’allarga

En l’escrit del 28 de febrer els agents acusen l’equip de govern de donar “llargues, llargues i més llargues” en les negociacions. No opina igual el regidor de Recursos Humans, Pep Puiggarí (PSC), amb qui estan negociant. El socialista reconeix a Viu Molins de Rei que els agents tenen “tota la raó del món” en una de les seves principals reivindicacions, l’obertura de més places de treball i afirma que els hauria agradat ser “més àgils” amb aquest tema. “La voluntat del govern municipal és treure l’oferta de places pública el més aviat millor”, afirma Puiggarí, qui es marca com a termini “el primer semestre del 2016”. Així doncs, una de les principals reivindicacions podria veure’s solucionada pròximament.

No passa igual amb el cobrament de les hores extres. Segons el govern municipal la Diputació de Barcelona “no recomana” que les del grup C-2 passin a ser remunerades com a grup C-1. Els treballadors consideren, després de consultar a les centrals sindicals, que els hi pertoca cobrar més seguint el seu conveni. Les posicions semblen divergents i enrocades en aquest sentit. “És un tema complex que estem estudiant, hi ha Ajuntaments com el de Corbera que han fet el canvi i altres com L’Hospitalet de Llobregat o Santa Coloma que no”, indica Puiggarí. Els constants actes culturals i recreatius els caps de setmana, que requereixen el servei de la policia municipal, eleva els costos econòmics d’aquests serveis. De fet, hi ha agents que en un mes poden arribar a acumular un sobresou de més de 2.000 euros mensuals en hores extres. Però els diners ja no compensen les extenuants jornades laborals en cap de setmana i haver d’agafar en algunes ocasions responsabilitats superiors al seu rang. Amb tot, el consistori és el primer interessat en implantar una nova organització per tal d’estalviar-se els costos que generen.

El conflicte ha esclatat l’any que ha de renovar-se el conveni de la Guàrdia Urbana que generarà unes noves condicions laborals i després que al mes de desembre la totalitat dels sindicats amb representació a l’Ajuntament demostrin la seva rotunda disconformitat amb les polítiques de gestió del personal municipal de la sociovergència.

Recomanacions personalitzades

  9 comments for “La Guàrdia Urbana es nega a fer hores extres per reclamar millors condicions de treball

 1. David
  14/02/2016 at 20:13

  2000 euros de sobresou? 2000euros de sou? Total 4000 euros? Encara volen més?

  El salari mínim interprofessional és de 655 euros… Cobren 6 vegades més? Encara volen més?

  Això semblen mercenaris!

  Joan Ramón, no acceptis el xantatge! Endavant! Sinò la propera vegada ho demanarem nosaltres!!!

  • jose
   14/02/2016 at 21:18

   David…Estas segur que guanyen això??? informat be abans , perque ja et dic jo que no…..hi ho se per que he treballat a la Guàrdia Urbana de Molins de Rei….i si ben just ho guanyes, es a base de fer hores…que si…que es pasta…pero a base de fer hores….. i ja entro a respondre a alguna persona que sortira amb allo de “pues ya lo quisiera ganar yo!!!!!”, doncs apa…a estudiar, que si aconsegueixen el que reivindiquen, molts tindreu l’oportunitat d’opositar i viure “tan be”.
   Saludos a los compis desde el BAix Penedes, ojala consigais algo.

   • manel
    15/02/2016 at 20:21

    Saludos a los compis
    ..no hace falta decir mas

    • jose
     17/02/2016 at 6:00

     Desde luego….para poner solo que mentiras…..no hace falta poner mas

 2. dclosa
  16/02/2016 at 19:27

  “Eramos pocos y pario la abuela”, Con la flojera del actual gobierno municipal PSC+CIU, sólo nos faltaba eso, que els agents de la Guàrdia Urbana reclamen que s’obrin places de treball per poder substituir les constants baixes que pateixen, ¿Bajas por depresión y estrés en el trabajo, quizás?, ¿ Cuan es el índice de bajas de los funcionarios municipales en Molins de Rei , en comparación con las de la empresa privada? , En plena crisis económica , bien pueden darse por afortunados de tener un trabajo , y no están en condiciones de exigir un canvi de sistema en el cobrament de les hores extras que es veuen obligats a fer, por las cuatro tonterias que hacen, que bien lo puede hacer tranquilamente un Agente Cívico, con esos inventos de la seguretat de serveis especials com Carnestoltes, etc. , etc, No es momento de presionar a nadie , ni muchisimo menos al govern municipal.
  Primero empezaron los trabajadores públicos manifestándose en el pleno municipal , ahora el conflicte laboral entre la Guàrdia Urbana i l’Ajuntament de Molins de Rei, presionados por la última assemblea de la Guàrdia Urbana amb representació dels quatre sindicats presents al cos (UGT, SFP, CCOO i SPPM), los guardias votan “no realitzar hores extres” com a pressió laboral.
  Sólo faltaría que por lo que hacen, unas multas por ahí , unos paseos por alla, otro paseillo con el perro, etc etc, sólo tuviesen dret a vaga. Mejor sería rebajar la plantilla de la GU y puntualmente contratar a empresas de seguridad privadas para serveis especials, dada su sencillez , que bien la podría hacer un niño de EGB , com la cobertura del Carnestoltes, la sortida del Camell, els Tres Tombs o els caps de setmana que todos quieren ir al cine y a la playa…
  Sólo faltaría que cediésemos a las pretensiones de la CUP-Molins y de Podemos-Molins de quererlo municipalizar todo, que exigeixen que s’omplin les “places vacants” existents al cos, la plaça d’inspector (el depresivo), la plaça de caporal, una de sergent i dos d’agent que estan sense cobrir de forma il•limitada. Estamos en plena crisis económica y los del Ayuntamiento quieren seguir montados en el dólar y no quieren bajarnos los impuestos como el IBI , Como en la empresa privada la plantilla de la GU debe seguir amb personal eventual mitjançant comissions de serveis i amb supressió d’hores extres fetes per la plantilla a favor de la privada. ¿Cómo es eso de que no poden fer carrera a Molins de Rei?, ¿Carrera de multeros, grup C-1 i grup C-2?
  Desde el 2011 no hay incremeto de población y es natural que fa set anys que no s’obre cap plaça d’oferta pública per personal GU , Con los 30 agentes que tenemos es más que suficiente. ¿ El cos de seguretat per Carnestoltes, no és a cargo de los de ADF com a cosos de voluntaris com Protecció Civil, con sus flamantes coches amarillos? . Inadmisible, ver que los socialistas PSC-Molins ,acostumbrados a disparar con pólvora dela Rei, con sus poltronas conjuntas con CIU, reconeixen que els agents tenen “tota la raó del món” i més places de treball, En todo ello , ¿ Quen manda? , ¿El govern municipal o la Diputació de Barcelona que no la ha votado nadie? , Inadmisible también que con tanto parados, que hi ha agents que en un mes poden arribar a acumular un sobresou de més de 2.000 euros mensuals en hores extres y que pobrecitos quedan extenuants les jornades laborals en cap de setmana i haver d’agafar responsabilitats superiors al seu rang, ¿Les extenuan los paseillos en coche , quizás? .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *