Un viatge per la història del còmic en català

Ca n’Ametller acull l’exposició “Vinyetes: història del còmic en català”, un recorregut pels personatges, revistes i dibuixants que han marcat una època de la literatura catalana. L’exposició també ret homenatge al dibuixant molinenc Josep Maria Madorell, responsable dels dibuixos com Massagran o Jep i Fidel.

Vinyetes: història del còmic en català // Marc Pidelaserra

Vinyetes: història del còmic en català // Marc Pidelaserra

El Centre de Normalització Lingüística i la Biblioteca Pau Vila han organitzat l’exposició “Vinyetes: història del còmic en català”, a la sala d’exposicions de Ca n’Ametller. La mostra transcórrer pels moment clau del còmic en català, des del seu naixement a la premsa amb exemples com l’Esquella de la Torratxa, fins a analitzar la salut actual d’aquest gènere literari que combina text i imatges. L’exposició explica l’impuls que va tenir el còmic en català gràcies a les traduccions de mítics de l’escola nord-americana (en especial els còmics de súper-herois), com els de l’escola franco-belga (amb Astèrix i Tintín com a referents). La consolidació del còmic vingué gràcies al naixement de revistes infantils i juvenils, on n’és el màxim exponent el Cavall Fort.

La mostra neix en el sí del Saló del Còmic de Barcelona, i en la seva versió molinenca hi ha un apartat especial per l’autor local Josep Maria Madorell, dibuixant de còmics mítics com Les Aventures de Massagran o els germans Jep i Fidel. L’alcalde Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC), va exaltar-ne la seva figura durant la inauguració de l’exposició, i va explicar que “el còmic ha estat un agent socialitzador fonamental per normalitzar l’ús del català“. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC), va declarar que el còmic “ha estat un element de màxima importància per la promoció de la lectura entre els més joves“.

L’exposició serà a Ca n’Ametller fins el 9 de febrer, i els horaris de visita són: de dimarts a dissabte, de 19 a 20 h del vespre, i diumenges, d’11 a 14 h del migdia. El cap de setmana de la Fira de la Candelera, dies 6 i 7 de febrer, es podrà visitar d’11 a 14.30 h del migdia i de 16 a 20.30 h del vespre.

Imatges de la inauguració

Recomanacions personalitzades