La sociovergència es queda sola per aprovar els primers pressupostos de la legislatura

CDC i PSC aproven els pressupostos del 2016 amb la seva majoria absoluta. Tots els partits de l’oposició voten en contra. 

El govern municipal de Molins de Rei, format per CDC i PSC, no va ser capaç de persuadir cap altre partit del ple municipal per tal d’aprovar el pressupost de l’any 2016. La CUP, ERC, Ciutadans, Molins Camina i Iniciativa-MES van votar, sense excepció, en contra d’una proposta que per primera vegada inclourà una mica de participació ciutadana, preveu incorporar la plaça de la Creu a la plataforma única del Centre Vila i aposta per elaborar un Pla de Clavegueram, la solució més ambiciosa presentada fins al moment al reincident problema de les inundacions. No va passar, doncs, com amb les ordenances municipals, on la sociovergència va aconseguir l’abstenció de dos grups municipals: ERC i Ciutadans. Tot i això, el pressupost es va aprovar igualment gràcies a la majoria absoluta de la sociovergència.

La CUP demana un pla de xoc contra la crisi

Tot i que el principal partit de l’oposició, la CUP, va començar el debat agraït l’esforç del govern en despesa social i el Pla de Clavegueram, va votar en contra dels pressupostos. Una de les principals reivindicacions expressades per aquest partit va ser la realització d’un pla de xoc contra la crisi, prioritzant-lo per davant de reformes “de façana”.

Els cupaires van recordar la proposta d’IBI progressiu que van expressar durant el debat d’ordenances i van demanar una auditoria dels serveis externalitzats que el govern no va acceptar. Una altra reivindicació, aquesta ja històrica en la ideologia de l’esquerra independentista molinenca, va ser la de reduir el cost de l’estructura política del consistori. Una vegada més, va ser negada. D’altra banda, van demanar un augment de les partides destinades a les mesures acordades en la Taula Local d’Habitatge i a l’execució del Pla Local d’Habitatge, a plans d’ocupació i foment del cooperativisme, a la millora del model de recollida de residus, a polítiques de gènere i a la creació d’un Pla d’Acció Animalista. També van exigir transparència amb els cànons com el de l’aigua. Irònic, el portaveu Roger Castillo es va felicitar perquè el 2016 sí que hi havia partida per començar a construir la nova Biblioteca Pau Vila.

ERC retira el vot de confiança al govern

ERC va retirar “el vot de confiança” donat al govern en les ordenances per sumar-se al vot en contra de la resta de partits de l’oposició. Els republicans van trobar a faltar en els pressupostos la proposta estrella de CDC en la passada campanya electoral, la reforma de les avingudes Barcelona i València, amb la qual ells també estaven d’acord. La portaveu republicana, Sílvia Guillén, va reclamar una disminució de les llistes d’espera en Serveis Socials i en el servei de teleassistència i va polemitzar amb la regidora d’aquesta àrea, Carme Madorell (CDC), assegurant que tenen “un concepte diferent de llista d’espera”. Guillén també va ser dura amb el govern respecte els plans d’ocupació, mai fets amb recursos municipals i sí amb diners d’altres administracions. “Al·lucino amb el govern!, cada vegada diu un motiu diferent per no fer plans d’ocupació”, va denunciar la periodista.

Des d’aquest partit es va reclamar la creació d’un òrgan ciutadà consultiu, anomenat Consell de Vila, per fomentar la participació ciutadana, com reclamaven ells i Iniciativa durant la campanya. ERC va incidir en prioritzar la despesa en l’ajut a les persones que ho passen malament per la crisi per davant del “retorn dels crèdits al banc o les inversions en infraestructures”. També van proposar que el Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica decideixi què es fa amb el romanent de l’exercici anterior.

Ciutadans argumenta el sentit del seu vot

El grup de Ciutadans va fer els deures en el debat de pressupostos. Si en les ordenances no van argumentar la seva abstenció, en els pressupostos fins i tot van fer propostes abans de negar-li el suport al govern. Posant com a model Sant Joan Despí, el regidor Francisco García va proposar la realització d’un “projecte de ciutat plurilingüe” amb l’objectiu de “potenciar l’anglès”. El PSC va expressar que estava d’acord amb aquesta proposta. A més, des de Ciutadans es va reclamar un augment de les partides en enllumenat públic i salut.

Molins Camina fa una esmena a la totalitat

Per part de Molins Camina es va denunciar que “la mateixa tarda” de la votació es va rebre una modificació de la proposta del govern i es va fer una esmena a la totalitat dels pressupostos, criticant-los punt per punt. Especialment, es va denunciar que baixaven conceptes com “sanitat o foment de l’ocupació” mentre pujaven “els costos salarials” del govern. Des del govern se’ls va recriminar per no presentar propostes concretes.

Una vegada més, el partit que uneix Podemos, Equo i Procés Constituent en l’àmbit local va tornar a demostrar seriosos dubtes sobre el projecte de construcció del nou barri de Les Guardioles. A més, la regidora Ana Aroca va titllar el pressupost 2016 de “copy-past” del de l’any anterior i va denunciar que l’Ajuntament era una “agència de col·locació”. Tanmateix, Aroca va assegurar que el regidor de Finances, Ramon Sánchez (CDC), li havia “donat llargues” en l’entrega de la documentació del pressupost.

Iniciativa vol millorar les condicions dels treballadors

Des del grup d’Iniciativa per Molins de Rei-MES es va assegurar que el pressupost podia haver servit per millorar les condicions laborals dels treballadors de l’Ajuntament. “Si hi ha voluntat política, hi ha instruments per millorar les condicions laborals del personal”, va assegurar el regidor Pere García, qui també va alertar que “la realitat comptable de l’Ajuntament no parla de recuperació econòmica”.

Els ecosocialistes van reclamar un impuls en les inversions en “estalvi energètic” i més esforç en “polítiques actives d’ocupació” reclamant, també, plans d’ocupació propis abans de, com la resta de partits de l’oposició, votar en contra dels primers pressupostos de la segona versió de la sociovergència molinenca.

 

Recomanacions personalitzades