Molins de Rei té 50 pisos buits durant més de dos anys

L’Ajuntament presenta l’esperat cens de pisos buits. L’estudi, fet per la Diputació i la UPC, revela que Molins de Rei té 50 habitatges desocupats durant més de dos anys, període reglamentari per considerar un immoble buit. 

Puiggarí explicant l'estudi amb Casals i Paz al fons // Ajuntament de Molins de Rei

Puiggarí explicant l’estudi amb Casals i Paz al fons // Ajuntament de Molins de Rei

El novembre del 2012 s’aprovava al ple municipal la realització d’un estudi que analitzés quants pisos buits hi ha a Molins de Rei. Ara, tres anys després, l’Ajuntament de Molins de Rei ha presentat els resultats. Abans de fer-ho, s’han començat projectes urbanístics que canviaran la fisonomia del municipi com el nou barri de Les Guardioles, que significarà la construcció de 680 habitatges nous i que es va presentar abans de les darreres eleccions municipals. “Més val fer-ho lents i fer-ho bé”, ha explicat el regidor d’Habitatge, Pep Puiggarí (PSC), argumentant la lentitud en la realització del minuciós estudi.

Els resultats: Molins de Rei té al voltant de 9.000 habitatges i 1.129 dels quals no estan ocupats de forma habitual. D’aquests 1.129 hi ha només 122 que han estat desocupats durant un període de dos anys, el que estipula la llei per considerar un immoble legalment buit. I d’aquests 122, després de fer un treball de camp durant mesos i fer “més de 200 entrevistes” amb propietaris i veïns, s’ha considerat que a Molins de Rei només hi ha 50 habitatges veritablement buits. 49 d’aquests són propietat de persones físiques i només un ho és d’una entitat jurídica que, a més, no és una entitat financera. L’estudi ha estat realitzat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Ajuntament de Molins de Rei.

“En els 72 pisos de diferència entre els 122 i els 50 que considerem buits hi ha errors de cadastre, processos d’herència o altres s’han ocupat a mesura que anàvem fent l’estudi“, explica Puiggarí. El regidor d’Habitatge considera que 50 habitatges buits són “pocs” i afirma que l’Ajuntament tindrà una actitud dialogant amb els propietaris perquè ningú els ha dit que vol tenir “l’habitatge buit”. L’estratègia del consistori és intentar que aquests pisos es posin en el mercat de lloguer i, si pot ser, en la borsa de lloguer social. Com a últim recurs, s’ha aprovat recentment una taxa per sancionar els propietaris. De fet, des del consistori són conscients que l’estudi és una radiografia del moment actual però que la situació és “variable” amb el pas del temps.

“Es pot tenir la sensació que hi ha molts pisos buits però realment no és així”, afirma l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), qui assegura que amb aquest cens s’ha “complert un compromís”. “Molins de Rei té més demanada que oferta d’habitatge”, afegeix el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC). “Tenim moltes esperances en poder fer polítiques públiques d’habitatge”, sentència Paz sobre els pròxims passos de l’Ajuntament en aquesta temàtica.

Recomanacions personalitzades