Roger Castillo: La nova biblioteca, cronologia d’una mentida

Roger Castillo // Guillem Urbà

Roger Castillo // Guillem Urbà

El mes de gener de 2013 un estudi de patologies de l’Àrea Metropolitana de Barcelona alertava del mal estat de l’edifici històric del Molí i l’equip de govern (CIU+PSC) demanava un informe a l’AMB per fer un estudi geològic del terreny, que indicava que l’edifici es podia conservar a «un preu raonable». Atenent a això, l’equip de govern va demanar més informes a l’AMB durant el 2013 per valorar els costos estimats de construir una nova biblioteca en un solar municipal o bé fer-la a l’edifici del Molí. La primera opció costava 2,8 milions d’euros, la segona opció uns 3,3 milions d’euros, inclosa la rehabilitació de l’edifici (xifrada en 1,5 milions d’euros).

Tota aquesta informació és la que ens va fer arribar l’equip de govern en una junta de portaveus extraordinària el dia 10 de gener de 2014. Fins aquell moment no ens havia comunicat res. El mateix dia 10 l’Emilio Ramos (PP) ho esbombava a la ràdio, 3 dies després els regidors de l’equip de govern en parlaven obertament als mitjans de comunicació locals i al cap de setmana la CUP també hi dèiem la nostra. Finalment, el 22 de gener de 2014 l’equip de govern va explicar públicament que havia presentat un projecte per portar la nova biblioteca a l’edifici del Molí (amb un cost estimat de 3,3 milions d’euros).
La sociovergència va fer molts esforços, moltíssims, per convertir una idea en un projecte estrella de mandat. El procés traçat per l’equip de govern per fer arribar als caparrons dels molinencs la idea «El Molí és la Nova Biblioteca» va ser impressionant, basat principalment en utilitzar el Balcó de la Vila i les notes de premsa com a eines de comunicació de l’equip de govern (i no de l’ajuntament, que és el què pertocaria).
El Balcó de la Vila ens remet a l’edició del març de 2014 en què titulava «es proposa recuperar el Molí per ubicar-hi la nova biblioteca» i s’acompanyava la notícia amb opinions ciutadanes, majoritàriament favorables al projecte. També en faria referències més subtils al següent número, de maig de 2014.
De totes les notes de premsa fetes són destacables la del 13 de febrer de 2014, en què en ple balanç de l’ús de la biblioteca Pau Vila durant el 2013 es donava per fet el binomi Molí-Biblioteca amb l’expressió «definir com hauran de ser els serveis del nou equipament quan aquest es traslladi a El Molí», o la nota de premsa publicada el 29 d’abril de 2014, en què es lligava l’actuació contra els tèrmits a l’edifici amb el projecte de Biblioteca.
Planta superior de la biblioteca Pau Vila // Ajuntament de Molins de Rei

Recreació de la planta superior de la nova biblioteca Pau Vila // Ajuntament de Molins de Rei

Cap a la precampanya
El debat plenari del pressupost municipal 2015 es va fer el 9 de desembre de 2014 i va comptar amb la previsió d’1.225.000 € al capítol d’inversions destinats al concepte «Biblioteca Municipal». Durant el ple (i com ja havíem fet prèviament) vam demanar a l’equip de govern que canviés el nom de la partida, ja que la inversió prevista es destinaria exclusivament a la rehabilitació de l’edifici del Molí i no pas a la nova biblioteca. No ens en vam sortir.
El 10 de febrer de 2015 la sociovergència local convocava una roda de premsa per presentar la rehabilitació de l’edifici del Molí que es transformava en la presentació del projecte de la nova biblioteca amb un cost de 4 milions d’euros (al titular de la nota de premsa) que s’enfilava als 4,56 milions d’euros al cos de la notícia, i lligava la restauració de l’edifici i la creació de la nova biblioteca. Llavors les dues accions ja es presentaven com a indestriables.
El mes de març l’ajuntament editava un «Balcó de la Vila extra balanç 2011-2015», que més enllà de canviar el format i convertir-lo en una eina d’autoelogi de l’equip de govern, anunciava en lacontraportada que «aquest mes d’abril començaran les obres al Molí» i lligava de nou la restauració de l’edifici amb la creació de la biblioteca. El cost anunciat, un cop més, va ser de 4 milions d’euros.
El 9 d’abril de 2015 l’equip de govern va publicar una nota de premsa titulada «Ja han començat les obres de la nova biblioteca al Molí», amb un primer paràgraf destacat que ressaltava la següent informació: «Aquest dimarts han començat les obres de la nova biblioteca que s’allotjarà a l’edifici del Molí i que no acabaran fins a la tardor de l’any 2017. Les primeres actuacions consistiran en enderrocar alguns murs i mòduls annexes i en preparar la posterior estabilització de la nau principal. El projecte té un cost de 4’5 milions d’euros i permetrà multiplicar per cinc la capacitat de la biblioteca actual».
Poques setmanes més tard, just començat el mes de maig (i quan quedava només una setmana per iniciar la campanya electoral), l’equip de govern va instal·lar un cartell al costat de l’edifici que continua palplantat allà mateix a dia d’avui i que diu: «construïm per a Molins de Rei la Nova Biblioteca Pau Vila»
En el darrer debat electoral que vam fer a La Peni el passat 20 de maig, en el bloc sobre el Molí i la Biblioteca, vaig afirmar el següent en nom de la CUP Molins de Rei:
«Estem en un moment en què l’equip de govern ha fet una propaganda mediàtica espectacular relacionant la rehabilitació del Molí, amb un cost d’1.653.397,13 euros, amb el projecte de la Biblioteca, que s’enfilarà a 4,5 milions d’euros pendent de sumar-hi, més endavant, el cost de dotar de contingut la Planta Baixa i la Primera Planta. Això ha desvirtuat el debat perquè ha portat els vilatans a pensar que el Molí és la Biblioteca. I això encara no és així, això no està aprovat».

El procés de licitació
Casals i Francés, amb el trencaclosques a mig fer, i les màquines de les obres de la nova biblioteca al fons // Jose Polo

Imatge d’un acte de campanya electoral de CiU Molins de Rei amb les màquines al fons treballant en el Molí // Jose Polo

Passades les eleccions i revalidada la sociovergència, en la comissió informativa d’Economia i Serveis Generals prèvia al ple de juliol (i feta el dia 15/07/2015) l’interventor municipal en funcions ens va explicar que el crèdit per a les obres de rehabilitació del Molí s’havia formalitzat a principis de juliol, concertat a través del programa de crèdit local de la Diputació i concretat a través del Banc Sabadell.

Simultàniament, des de la CUP hem anat seguint el procés de licitació obert a l’Àrea Metropolitana de Barcelona a través de la seva pàgina web sota el nom «Obres per l’execució del projecte executiu de consolidació estructural de l’edifici del molí, nau A, al municipi de Molins de Rei» i iniciat el 13 de juliol de 2015, pràcticament dos mesos després de les eleccions municipals, just després que l’ajuntament de Molins de Rei concertés el crèdit privat amb el Banc Sabadell. Per cert, el preu de licitació era finalment de 1.292.006,11€ sense IVA.
Fa un parell de setmanes la Junta de Govern de l’AMB anunciava l’acord per la classificació de les ofertes presentades i iniciava el requeriment de les garanties al GRUPMAS EDIFICACIÓ, S.L. com a empresa millor classificada, que a hores d’ara ja deu haver presentat formalment. A partir d’aquí s’ha d’iniciar el procés d’adjudicació i contractació i esperar l’inici d’unes obres que podrien començar ja al 2016 i que compten amb una previsió d’11 mesos per executar-les. Així doncs, el novembre de 2016 Molins de Rei podria celebrar que l’edifici històric del Molí està rehabilitat, una notícia més que benvinguda per a una vila que el 1998 va lluitar a través de la Plataforma Cívica Salvem el Molí per reivindicar un edifici que ens remet al tèxtil, a la nostra pròpia història.
Per contra, el projecte executiu de la nova biblioteca Pau Vila anunciat el gener de 2014 i presentat ara fa exactament 9 mesos, anunciat per tots els fronts possibles (rodes de premsa, nota de premsa, cartells al carrer, materials enviats als domicilis de la vila) i utilitzat com a arma de propaganda electoral (en debats, als programes dels partits que formaven part del govern, en entrevistes i un llarg etcètera) continua essent un projecte. Res més que això. Un projecte executiu sense dotació pressupostària, sense fonts de finançament previstes i sense cap procés de licitació en marxa. És possible que això canviï quan l’equip de govern ens faci arribar la proposta de pressupost municipal 2016, que té previst debatre al ple del proper dijous 26 de novembre. A falta de 15 dies per al debat, a falta d’informació, tot són incerteses.
Quatre conclusions
1) Durant el mandat 2011-2015 les úniques obres que es van fer a l’edifici del Molí van ser per resoldre un problema de tèrmits durant el 2014 i per enderrocar murs i edificis adjacents durant el mes d’abril, on l’oposició no sempre vam ser prou amatents. Dos obres de costos econòmics molt petits en comparació a les xifres de tot plegat. L’actuació contra els tèrmits no va tenir visibilitat pública; els enderrocaments, .
2) Atent a la primera conclusió, durant el mandat 2011-2015 no es va rehabilitar l’edifici del Molí nies va construir la nova biblioteca. Però no és només això: tampoc es van iniciat els tràmits administratius per fer cap d’aquestes dues obres.
3) Els enderrocaments duts a terme pel govern municipal durant el mes d’abril es podrien haver programat, fàcilment, durant l’estiu o bé la tardor. I per què tanta pressa per fer-ho durant la primavera? L’única resposta possible és que iniciar-los en precampanya electoral va permetre al govern explicar a la població que el nou projecte de la biblioteca ja estava en marxa i, en definitiva, vendre fum.

4) El cartell «construïm per a Molins de Rei la Nova Biblioteca Pau Vila» continua essent a dia d’avui una mentida rotunda, una vergonya electoralista i un descrèdit enorme per a la sociovergència local.

Ara per ara, el Molí no és la nova biblioteca.
Roger Castillo és regidor portaveu de la CUP Molins de Rei
 • Carles Joan

  ; però també hi ha una cronologia de la demagògia, Roger, molt fàcil. La nova Biblioteca es farà, i crec que ho saps. No costa res vendre fum, tant a Manresa com a Molins de Rei. No la voleu la Biblioteca?. #

  • Roger Castillo Bosch

   Bona tarda Carles Joan,

   procuro no vendre fum, ni a Manresa ni a Molins. Sí que volem una biblioteca que respongui a les necessitats de la nostra vila i diria que és un desig que compta amb un ampli consens a Molins. I jo també crec que la nova biblioteca es farà, però entre sensacions-promeses-desitjos i les accions polítiques concretes, de moment, hi ha un decalatge prou important que intento explicar a l’article.

   No m’interessa la demagògia en el debat polític i per això he mirat de cenyir-me als fets en la cronologia, que són aclaridors per si mateixos, i que, com dic a l’article, comporten un descrèdit enorme per a la sociovergència local.

   Salut!

 • idelfons

  Desprès de llegir l’article del Sr. Castillo tinc
  moltes dubte con les següents :

  1.- No he vist cap cartell ( ai això que teniu
  molta experiència en penjar cartells en llocs no permesos- via publica i espais
  privats) de cap assemblea per posicionar-ne a favor o en contra de la Nova
  Biblioteca del Molí. Per tant, la vostra
  senyal d’identitat en aquest cas no es veu enlloc en un tema tant important.
  Això si cal fer moltes xerrades d’un problema que fins l’any 2022 noi té cap
  solució (Aigua)

  2.- Sobta com a mínim, parlar de posicionament
  en campanya respecte a un tema , quant en cap moment es vareu posicionar.

  3.- La tàctica de posar dates i esdeveniments
  es molt antiga , ja que sembla un recull dels mateixos per formar una idea i
  deixa les dubtes com :

  – Quin lloc o quin espai públic (solar
  municipal)era adient per fer la nova Biblioteca .

  – En aquest cas, quina es la solució pel Molí
  ?

  Es molt fàcil fer critiques sense aportar
  solucions.

  4.- Des de l’any 2007 , la CUP es present amb
  representació al nostre Ajuntament , en dos tipus de governs diferents
  (ICV-ERC-CiU) i (PSC-CiU) en 8 anys fins
  ara, tot el que s’ha fet amb els dos governs
  s’ha fet malament ? Cap iniciativa dels dos governs a estat bona ? La
  vostra posició a sigut NO a tot i com a molt una Abstenció, sembla la mateixa
  posició que es sembla molt a l’època de Aznar.

  5.- En tot cas, una democràcia i més ara que
  quasi es impossible majories absolutes es la negociació i a vegades deixar de
  banda certs posicionaments i menjar “sapos” (veurà ahir el programa Salvados amb
  l’expresident d’Uruguai Sr. Mujica un exemple de honradesa i rectitud ) i sembla que la vostra democràcia
  solament es la vostra opinió.

  6..- Per cert, en cap moment feu cap critica a
  l’AMB del retard de la licitació i en
  cap moment poseu en dubte res…..ahhhh podria ser el suport a BComu, a vegades
  la política no es tant d’assemblees sinó de càlculs politics

  • Roger Castillo Bosch

   Bona tarda Idelfons,

   1 – El debat sobre la biblioteca l’hem plantejat en assemblea oberta en més d’una ocasió, convocades a través de cartells i a través d’altres canals. Els darrers cops, al Punt de trobada sobre participació que vam fer l’11 d’abril a l’Ateneu Mulei i a l’assemblea oberta per determinar les prioritats del Programa Polític de la CUP per a les eleccions municipals, feta el 4 de maig a la sala d’actes del Poliesportiu Municipal.

   En tot cas, t’animo a venir en properes assemblees obertes a expressar el teu parer.

   2 – El nostre posicionament des de gener de 2014 sobre la biblioteca ha tingut tres eixos principals:
   * Defensar la rehabilitació de l’edifici del Molí.
   * Defensar una nova biblioteca a Molins de Rei
   * Definir la ubicació, estructura, espais i projecte de la Biblioteca a través de la participació vilatana.

   3 – La proposta concreta de la CUP és el procés de participació, ja que la proposta del govern era diferent de la que es va consensuar en el darrer pla d’equipaments (2006-2015) i del Pla d’equipaments culturals (2011-2015). Posar dates no és una tàctica: és el que ajuda l’article a convertir-se en una cronologia.

   Estic d’acord que és molt fàcil criticar sense aportar i per això sempre mirem de fer propostes. En aquest cas, malauradament, la nostra proposta no ha estat acceptada per l’equip de govern en cap moment.

   4 – Aznar tenia com a projecte polític enfonsar els drets socials i nacionals del nostre país i, per extensió, els de la nostra vila i la seva gent, en favor de les classes benestants. Nosaltres som una esmena a la totalitat al seu projecte polític. Malgrat la teva impressió que som un obstacle i que anem a la contra de tot, m’atreveixo a dir que al llarg d’aquests 8 anys hem votat més cops a favor que en contra els punts que s’han debatut als plens municipals. I d’abstencions n’hem fet una bona pila.

   Sense desviar-nos del tema de l’article, hem donat suport a la rehabilitació del Molí (i al crèdit de 1.250.000 euros per fer-la possible) perquè ens semblava una bona mesura, a proposta del govern municipal.

   De tota manera, no tenim cap intenció de deixar de criticar les accions que són contràries als nostres plantejaments, les inaccions, la mala praxis, les tergiversacions polítiques o la manca de transparència que ens hem anat trobant des de 2007 a l’Ajuntament.

   Tot i que a partir d’aquí ja no planteges dubtes sinó que tan sols expresses el teu parer, miro d’aportar-hi consideracions per si són del teu interès:

   5 – A diferència de governs (com el del mandat 2011-2015 de l’ajuntament de Molins de Rei) que consideren que els resultats a les urnes els atorguen el poder per fer i desfer a la seva manera, nosaltres apostem per una democràcia participativa i directa, on el parer vilatà sigui determinant més enllà d’eleccions. El grup municipal de la CUP a Molins de Rei ha negociat un munt de coses aquests darrers anys amb l’equip de govern. No sempre assolint fruits concrets. I no sempre amb un interlocutor disposat a escoltar i treballar a l’altra banda de la taula.

   6 – No tinc cap document que constati el retard de l’AMB en la licitació de les obres. I amb BComú no tinc cap interès en fer-hi càlculs polítics de cap mena. Però vaja, motius per criticar l’AMB no me’n falten, des de la seva opacitat i els seus càrrecs de confiança fins a l’empresa mixta de gestió de l’aigua.

   espero haver ajudat a aclarir bona part dels dubtes que plantejaves,

   Salut!

   • idelfons

    Bon dia Roger,

    En primer lloc agrair-te la resposta; però a
    la vegada en referma en com tu dius al nom del teu article “mentides de la
    Sociovergencia” en les teves mitges veritats ( tracto de no desqualificar )i si de cas
    analitzem punt per punt de la teva resposta :

    1.- El plantejament de debat de la Biblioteca
    com dius tu no es va donar mai publicitat , les vostres jornades van ser les següents
    :

    ·
    L’esport

    ·
    Model energètic i gestió de
    residus

    ·
    Lluita antipatriarcal (8 d’Abril del

    ·
    Democràcia Interna

    ·
    Situació d’habitatge

    Aquesta cronologia d’actes apareix en un
    article del Viu Molins.

    No parlaré per ara en els temes ( cartells i adhesius
    ) perquè sembla que la cançó anirà per “llibertat d’expressió” la d’uns en
    contra dels altres

    2.-
    Dius que el vostre posicionament des
    de gener 2014 ha tingut tres eixos

    * Defensar la rehabilitació de l’edifici del Molí.

    * Defensar una nova biblioteca a Molins de Rei

    * Definir la ubicació, estructura, espais i projecte de la Biblioteca a través
    de la participació vilatana.

    Sembla que el
    teu article “mentides” abdueixes
    diferents qüestions que sembla que no es parlar de biblioteca si no de
    rehabilitació del Molí, un tema semàntic “ que es primer l’ou o la gallina” per
    fer una biblioteca es evident que s’ha de rehabilitar l’espai .

    Si amb els dos punts primers ho tens clar , en
    sembla que la tercera part queda molt clara desprès d’unes eleccions on uns
    partits portàvem una idea i sembla que van tindre majoria i altres defensàvem
    unes altres posicions.

    Però podem parlar de participació ciutadana,
    mitjançant assemblees ? on 50 persones
    com a màxim assoleixen un model per 19.298 votants de les municipals del 2015 .

    Quins criteris de participació en una consulta
    tindria validesa ?

    Es molt bonic parlar de participació però caldria
    mullar-se una mica en quin grau de legitimitat es tindria o sigui quin grau de
    participació s’hauria de tenir en compte per prendre una decisió ?

    3.- Quant parles del Pla d’Equipaments (2006-2015) i els
    culturals (2011-2015) estem parlant d’una nova biblioteca amb Auditori amb un
    cost de 10 milions d’euros ? Llavors a la moció del mes de febrer del 2015
    presentada per ERC que parla a més de
    participació ( no existeix abans amb el Pla d’Equipaments) parla de l’endeutament
    ( es demana préstec d’un milió d’euros)la CUP evidentment dona suport. On esta
    la defensa de la rehabilitació i defensa d’una nova biblioteca ?

    4.-Sembla que agafes el suport a mocions ( a
    nivell nacional) o internacional ( Sàhara,Palestina , etc ) el vostre suport a
    sigut molt gran, però a temes municipals de la Vila el tema recolzament o abstenció no son ni de lluny majoria.

    D’altra banda com que sembla que la part mes
    evident que esteu emprenyats es l’ utilització de mitjans públics (Balco de la
    Vila) i la transparència. Us encoratjo
    en aconseguir el mateix a Navàs governat per vosaltres podeu veure el butlletí
    municipal “La Placeta” i veureu que es publicitat d’un govern municipal i si
    parlem de transparència cal dir que a la seva web apareix fins al numero de
    novembre del 2014

    5.- En aquest apartat sempre amb la mateixa cançó
    “- A diferència de
    governs (com el del mandat 2011-2015 de l’ajuntament de Molins de Rei) que
    consideren que els resultats a les urnes els atorguen el poder per fer i desfer
    a la seva manera, nosaltres apostem per una democràcia participativa i directa,
    on el parer vilatà sigui determinant més enllà d’eleccions. nosaltres
    apostem per una democràcia participativa i directa, on el parer vilatà sigui
    determinant més enllà d’eleccions. “ Com deia anteriorment i a tall d’exemple: Feu una reunió de les bases
    amb 1.500 persones a Manresa que decideixen postura davant possibles pactes 823
    persones son la part majoritària d’una de les respostes i vots recollits a les
    eleccions 337.794 o sigui amb un 0,24 % del vostre electorat es decideix. Ara
    si de cas, estaria be tornar a plantejar quant parlem de democràcia
    participativa de que parlem ? dels partits u organitzacions que tenen més
    activades les seves bases i estan a l’oposició ? Parlem d’una participació mínima
    per tindre legitimitat.

    Per últim, quant parles de al altra banda de
    la taula no tenen ganes d’escoltar ( o desconec) però caldria conèixer que s’està
    disposat a que cedeixes com qualsevol
    negociació.

    • Roger Castillo Bosch

     Bon dia de nou,

     1 – En vam parlar a les dues assemblees que t’he esmentat sobre participació i sobre programa i ho havíem fet amb anterioritat. De tota manera, reitero que la CUP no hem resolt la proposta d’ubicació de la Biblioteca al Molí perquè hem prioritzat traslladar aquest debat al conjunt de la població.

     2 – En unes eleccions els vilatans voten un programa polític que inclou mesures molt diverses. El vot no es pot entendre com un “sí a cegues” a totes les mesures proposades. Per aquest motiu, en temes transcendents, i de la mateixa manera que hem defensat un referèndum sobre la independència en clau de país, apostem per consultes vinculants després que s’hagin obert processos participatius i d’informació entre els vilatans. No és senzill, però sí més enriquidor. Els criteris de participació podrien definir-se en un Reglament Orgànic Municipal. I la distinció entre la rehabilitació del Molí i la Biblioteca la faig atenent a la realitat: són dos projectes diferents i dues licitacions diferents.

     3 – Als dos plans es preveia construir-la en un espai determinat de la vila i l’equip de govern del mandat anterior va projectar-la en un altre espai. Em refereixo a això, no al projecte concret presentat per l’anterior equip de govern. Si no em confonc de moció, la d’ExMdR plantejava una consulta per definir la nova biblioteca i per aquest motiu hi vam donar suport.

     4 – He posat com a exemple un punt d’acció de govern. En el darrer ple, en els punts d’acció de govern vam emetre 4 vots a favor, 1 abstenció i cap en contra, i reitero que són els posicionaments més habituals. En les grans decisions, però, acostumem a diferir força dels plantejaments de la sociovergència, amb el conseqüent vot en contra. T’animo a repassar totes les actes dels plens per comprovar-ho.

     5 – Crec que confons el funcionament assembleari de la CUP amb model de democràcia directa de forma deliberada. En tot cas, per afegir una altra idea al debat, la legitimitat la té qui s’organitza en defensa dels drets col·lectius.

     No sóc partidari de convertir un article en un debat sobre altres qüestions, així que deixaré les meves consideracions aquí. En tot cas, i malgrat que discrepem en bona part del què planteges/plantejo, gràcies per llegir-te l’article i expressar els teus dubtes. T’animo a trobar-nos un dia i debatre sobre democràcia directa / representativa, sobre la biblioteca o sobre allò que consideris oportú. De ben segur que serà profitós,

     Salut!

 • Pep Vila

  us esteu treient la mascara, per sort aixo es la vostre decadencia i per sort de Molins.

  Salut

 • Pingback: Lluís Carrasco: El dret a decidir quin Molins de Rei volem | Viu Molins de Rei()