La sociovergència tanca la porta a una consulta sobre la mobilitat al Centre Vila

L’equip de govern tomba una proposta d’ERC de fer una consulta sobre la mobilitat al Centre Vila al·legant que el que ara toca és “aplicar el Pla de Mobilitat”. El regidor de Mobilitat, Miguel Zaragoza (PSC), demana “més concreció” en el plantejament mentre que la regidora de participació, Eva Folquer (CDC), creu que “no cal” aplicar cap procés participatiu sobre mobilitat. 

Potenciar el carrer Rafael Casanova com espai comercial i de passeig és un dels objectius // David Guerrero

Imatges d’arxiu del carrer Rafael Casanova // David Guerrero

La sociovergència molinenca s’ha imposat a l’oposició per tancar el debat de la mobilitat al Centre Vila. ERC Molins de Rei ha plantejat en el ple municipal del mes d’octubre fer una consulta popular vinculant per preguntar als molinencs com es volen moure pel Centre Vila. En paraules del regidor republica Marc Rebulà, aquesta és la manera “més democràtica” de tancar un debat que “fa molts anys” que es manté obert. Un debat, però, que per l’equip de govern format per Convergènia i PSC ha quedat resolt amb l’aprovació del Pla de Mobilitat (2015-2020) feta durant la passada legislatura, encara que calgués el vot de qualitat de l’alcalde per poder-lo aprovar.

El PSC demana replantejar la consulta i Convergència no la vol

Tot i que d’una manera molt elegant i gairebé de puntetes, l’equip de govern ha escenificat certes discrepàncies. El regidor de mobilitat, Miguel Zaragoza, (PSC) s’ha mostrat “partidari” a fer la consulta, malgrat ha reclamat més serenor. “Regulem-ho, decidim la pregunta, a qui la farem i com l’articularem”, ha dit Zaragoza a ERC. En canvi, des del vessant convergent, la regidora de Participació Ciutadana, Eva Folquer, ha sentenciat taxativament que “no es tornarà a aplicar” un procés participatiu pel que fa als aspectes de mobilitat, considerant que el debat ha quedat “tancat” amb l’aprovació del Pla de Mobilitat.

Una versió, la convergent, ratificada per l’alcalde Joan Ramon Casals. “Hem fet processos participatius”, ha dit satisfet, escudant-se en els premis concedits per la Generalitat, que no impliquen, en cap cas, participació directe per part dels ciutadans. L’alcalde convergent, que va prometre accelerar la participació ciutadana en campanya electoral, ha respost a Rebulà assegurant que les eleccions han servit per avalar aquesta proposta en concret. “Si s’hagués d’aprovar ara el Pla de Mobilitat, el meu vot de qualitat no hauria calgut”, ha refermat.

No és la primera vegada que s’escenifiquen diferencies de criteri en el govern municipal respecte aquest tema. CdC sempre ha estat més partidària dels pas dels cotxes per aquest punt de Molins de Rei i el PSC ha estat més a prop de les tesis de l’oposició. El resultat de tot plegat ha estat la peatonalització parcial vigent en aquests moments.

L’oposició, a favor de la consulta

Iniciativa, la CUP i Molins Camina han votat a favor de la proposta d’ERC, que només ha comptat amb l’abstenció de Ciutadans. Pere Garcia, d’Iniciativa-MES, ha estat el que més suport ha volgut mostrar. “És una vella reivindicació nostra”, ha recordat, esperant que els republicans “tinguin més sort” que la que van tenir els ecosocialistes quan eren al govern. Ana Aroca, de Molins Camina, ha llençat un advertiment a Folquer demanant que es prengui la seva regidoria “més seriosament”.

Qui s’ha mostrat més crític ha estat la CUP. Amb arguments molt similars als dels socialistes, el cupaire Josep Raventós ha demanat afrontar el debat tenint en compte “tota la mobilitat” del municipi, i ha considerat que, tal com la planteja ERC “falta informació” respecte a la consulta ciutadana.

 

Recomanacions personalitzades