L’Ajuntament multarà amb 400 euros els propietaris de pisos buits

Les noves ordenances municipals inclouen una taxa de 400 euros als propietaris que tinguin pisos buits de manera injustificada. La mesura es començarà a aplicar al mes de gener, tot i que arriba dos anys tard. 

Imatge d'un bloc de pisos // Jose Polo

Imatge d’un bloc de pisos // Jose Polo

Els propietaris que tinguin pisos buits de manera “permanent i injustificada” a Molins de Rei es poden anar preparant per pagar una multa. El govern municipal, format per Convergència i PSC, començarà a aplicar la llei de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, aprovada pel Parlament de Catalunya al juliol del 2015, i que preveu que els pisos que hagin estat buits més de dos anys siguin sancionats si no es reconverteixen en lloguer social.

Les noves taxes es detallen a les Ordenances Municipals del 2016, traçades i aprovades per la sociovergència. Es multarà amb 400 euros tot aquell que no sigui capaç de justificar perquè té un pis desocupat durant més de dos anys. A més, la mesura preveu sancionar també si, tot i la multa, els propietaris mantenen el pis en el mateix estat. Aquesta segona sanció és de 154,15 euros i pot ser acumulativa.

Aquestes multes són només el principi. S’obrirà un expedient a tots els sancionats, per tal d’iniciar un procediment judicial que pot acabar comportant més multes, i molt més quantioses.

Una multa pels bancs

“Està pensat sobretot pels bancs i entitats financeres que fan un ús especulatiu de les vivendes” ha explicat a Viu Molins de Rei el regidor d’Habitatge, Pep Puiggarí (PSC). El mateix regidor ha confirmat que en el cas dels propietaris que no siguin bancs el consistori no serà “tan expeditiu”, sinó que intentarà buscar solucions per omplir l’habitatge.

La taxa es començarà a aplicar a gener del 2016, que és quan es fan efectives les noves ordenances municipals. Llavors farà tot just dos anys que, a petició de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el govern municipal es va comprometre a multar els bancs que fossin propietaris de pisos buits.

Després de trigar més d’un any en informar les entitats bancàries sobre la proposta, ara sembla que es començarà executar allò que el ple municipal va aprovar.

Recomanacions personalitzades