L’Ajuntament al·lega que el pla INUNCAT estava desactivat la nit de les darreres inundacions

La sociovergència destaca que l’últim episodi d’inundacions es va produir amb el Pla INUNCAT desactivat. El dia abans, s’havien pres algunes mesures preventives per prevenir els aiguats que van ser insuficients per suportar els entre 100 i 120 l/m2 caiguts en poc més de dues hores. 

El Rafael Casanova inundat // David Guerrero

El Rafael Casanova inundat el passat dia 3 // David Guerrero

El govern municipal format per Convergència i PSC fa públic que durant les inundacions del passat dimarts 3 de novembre el pla INUNCAT estava desactivat. Aquest dispositiu responsabilitat de la Generalitat es va desactivar des de les 20 hores del dia anterior, un cop va passar l’episodi de llevantades que es va saldar amb una ferida a Molins de Rei. Quan va caure la gran tempesta que va propiciar l’última de les múltiples inundacions que han afectat Molins de Rei durant els últims mesos, i que en aquesta ocasió ha afectat tota la zona baixa del municipi i no només el Centre Vila, no estava activat.

El dia abans de les inundacions, quan l’INUNCAT sí que estava activat, es van obrir els sifons dels embornals del carrer Rafael Casanova i es va fer una neteja de fulles específiques a les zones “més sensibles”, segons informa el govern municipal a través d’un comunicat de premsa. La darrera neteja del clavegueram d’aquesta zona, inundada gairebé cada vegada que hi ha una tempesta de certa magnitud d’ençà de la seva reforma, va ser el dia 13 d’octubre. A més, durant el mateix dilluns es va demanar als equips d’esporga que retiressin les branques i fulles que havien treballat. També es va demanar el mateix als responsables de les obres del nou barri de Les Guardioles.

Entre 100 i 120 l/m2

Després d’haver fet obres i actuacions d’importància precisament per intentar evitar noves inundacions, la sociovergència ha argumentat que la tempesta va ser tant “excepcional” i “estàtica” – que només va caure sobre un punt concret, en aquest cas Molins de Rei – per explicar els últims aiguats. Des del principi, han al·legat que van caure 120 litres per metre quadrat durant les dues hores que va durar l’episodi, el que significaria un 30% de tota l’aigua caiguda a Molins de Rei durant tot el que portem de 2015. Ja en les hores posteriors a la tempesta, els serveis meteorològics de Televisió de Catalunya, donada les diferències de criteris entre les estacions meteorològies del municipi, indicaven una xifra més prudent: 112 litres per metre quadrat. Ara les dades del pluviòmetre manual, que serveix per contrastar l’automàtic, situat a escassos metres de l’automàtic a la zona de Bonavista – d’on es treuen les dades de Meteoclimàtic que l’Ajuntament dóna per bones – encara baixa una mica més la xifra de litres i els situa al voltant dels 100 per metre quadrat. En tot cas, ja siguin 100 o 120, aquesta seria la tempesta més important dels últims anys a Molins de Rei, superant els 80 libres per m2 de setembre de 2014.

 

Recomanacions personalitzades