El rebut de l’IBI costarà el mateix tot i la baixada del valor cadastral dels immobles

El govern municipal puja el tipus impositiu de l’IBI en un 23,5% després de la revisió del valor cadastral dels immobles, que ha baixat un 18% de mitjana. L’objectiu: “recaptar el mateix que fins ara”. “La gent pagarà el mateix en el rebut de l’IBI”, sostenen des de la sociovergència. Aquesta revisió del cadastre beneficia, sobretot, a les rendes més altes. 

D'esquerra a dreta: Xavi Paz, Joan Joan Casals, Ramon Sànchez i Miguel Zaragoza // Ajuntament de Molins de Rei

D’esquerra a dreta: Xavi Paz, Joan Joan Casals, Ramon Sànchez i Miguel Zaragoza // Ajuntament de Molins de Rei

L’Ajuntament de Molins de Rei ha demanat a Hisenda la revisió del valor cadastral després de 10 anys sense fer-ho. El resultat: una reducció mitjana del 18% del valor cadastral dels immobles molinencs. Això podria afectar greument les arques municipals perquè l’impost més important que recapta l’Ajuntament, l’IBI (Impost de béns immobles), es calcula a través d’una fórmula que combina el valor cadastral amb el tipus impositiu, valor que el consistori decideix en funció de la seva política econòmica. Per evitar aquesta situació i aconseguir “recaptar el mateix al 2016 que al 2015”, el govern municipal format per Convergència i PSC ha decidit pujar el tipus impositiu en un 23,5%.

“Estem obligats a ajustar el tipus per tenir els mateixos ingressos que en anys anteriors”, es justifica el nou regidor de Finances, Ramon Sànchez (Convergència). Això signifiquen 8.400.000 euros aproximadament. Al combinar-se la pujada del tipus impositiu amb la rebaixa del valor cadastral, “la gent no notarà un canvi en la factura de l’IBI”, ha emfatitzat l’alcalde, el convergent Joan Ramon Casals, en roda de premsa.

Baixa la “pressió fiscal” sobretot entre les rendes més altes

“Tot i que no en els municipals, aquesta rebaixa del valor cadastral farà que els impostos dels molinencs baixin l’any vinent”, ha dit l’alcalde Casals. I és que el valor cadastral també intervé en el càlcul d’altres pagaments com l’impost sobre la renda, les plusvàlues, les transmissions patrimonials, l’impost de donacions, el de successions o el de patrimoni. Pel tipus d’impostos que són, les persones amb una renda més elevada seran les que es beneficiïn més d’aquesta “rebaixa de la pressió fiscal” en paraules de Sànchez. I és que aquests impostos, normalment, afecten més a les persones més poder adquisitiu o amb més propietats.

En el cas de l’IRPF, per exemple, l’habitatge habitual està exempt de tributació i només se’n beneficiaran d’aquesta rebaixa les persones amb més d’una propietat. En l’impost del patrimoni el valor mínim per tributar és de 700.000 euros i els primers 300.000 euros d’habitatge habitual no computen. Per tant, has de tenir un nivell adquisitiu considerable per beneficiar-te de la rebaixa. En l’impost sobre transmissions patrimonials es paga sempre però hi ha un valor mínim que, en part, depèn del valor cadastral i si aquest és més baix tens més possibilitats de que Hisenda no intervingui. En definitiva, aquells que tinguin més poder adquisitiu o més d’una propietat tenen més possibilitats de beneficiar-se de la rebaixa.

Difícil acord amb l’oposició

Tot i que la majoria absoluta de la sociovergència farà que la seva proposta d’ordenances s’aprovi en el ple municipal extraordinari del pròxim cinc de novembre, des del govern s’està negociant amb les forces de l’oposició per aconseguir més suports. De moment, pels comentaris fets per alguns polítics de l’oposició a les xarxes socials i les cares dels regidors del govern quan se’ls ha preguntat sobre les negociacions, és complicat que aquestes negociacions arribin a bon port.

“Si congelem els tipus hi hauria una rebaixa dels ingressos municipals al voltant de 2 milions d’euros”, declara Casals, reafirmant-se en la seva postura. “Qui digui que deixaria el tipus congelat que expliqui quins serveis socials hauria de tancar o si voldria acomiadar treballadors de la casa”, assegura dirigint-se a la resta de forces polítiques. “Qui digui que l’IBI està pujant un 23% està, simplement, mentint”, el fa costat el seu soci de govern, el primer tinent Xavi Paz (PSC). Sembla difícil, doncs, que el govern faci algun canvi en la seva proposta d’IBI.

Algunes forces de l’oposició s’han queixat a Viu Molins de Rei que el govern ha presentat la proposta d’ordenances davant la premsa abans que acabin les negociacions. “Això indica que tenen molt poques ganes de negociar”, assenyalen aquestes fonts, que també demanen més marge de temps per poder estudiar les ordenances amb més calma. Presentar les ordenances abans que aquestes passin pel ple municipal és una pràctica habitual de la sociovergència que ja s’ha fet en altres ocasions.

 

 

 

 

 • dclosa

  ¿Qué significa y cual és objeto del impusesto IBI?, ¿Acaso es un impuesto cuyos dineros , en vez de destinarse a la renovación urbanística , sirve para pagar sueldos de políticos, cargos políticos de confianza, becas comedor , etc. mientras las calles están hechas unos zorros? ,
  Mal lo tenemos la ciudadanía de Molins de Rei, si los que debieran defendernos de tal injusticia (Podemos, CUP , etc) la mayoria de sus componentes no han pagado nunca un IBI , y mal serán nuestros defensores , si sin apenas mover un dedo, los politicos locales se ensacan, por el simple hecho de asistir a un pleno, cada regidor, de los 21 que tenemos, cobra por el morro, 380 € (63.000 Ptas) , y que cada pleno municipal nos cuesta : 21 x 380 = 8.000 € (1.328.000 ptas) / Pleno , y que todo
  el tinglado político en Molins de Rei, entre sueldos del alcalde, regidores a dedicación completa, cargos de confianza, regidores de oposición, etc. se nos llevan 874.114,64 € /año (145 milions Ptas ) de nuestro Pressupost Municipal , dineros que nos sacan en vena del IBI
  Cuál sería la reacción de todos esos políticos emergentes, si una Cia. Eléctrica o del Gas , aumentase el recibo un 23, 5% , si en realidad los precios hubiesen bajado un 18 % de mediana, argumentando simplemente de que quieren “recaptar el mateix que fins ara” , para sus beneficios de su accionariado?
  Ningún partido político local se ha atrevido a defender a la ciudadanía de Molins de Rei y poner remedio a esa ”estafa” en el valor cadastral de los pisos en Molins de Rei : En la actualidad (2015) el valor de
  mercado de un piso es la 1/2 ( la mitad) del valor de mercado del 2006 , y el valor del cadastro del 2015 és la 1/2 (mitad) del cadastro del 2006 , entonces, ¿como és que el Ayuntamiento por en el IBI 2015 sigue ingresando lo mismo o más de lo que ingresaba en el 2006?. ¿Los contribuyentes pagamos más de IBI si el piso (el valor) vale menos? . Aquí hay gato encerrado, y lo más penoso és que en todos estos 4 años la oposición ICV, ERC , CUP, no han tenido suficiente valentía ni personal de suficiente talla en sus filas para abordarlo, Esto si que és una verdadera desidia y corrupción, al mejor estilo Pujol. Eso si que quien lo solucione, sería “estar a prop del ciutadà i dels seus problemes REALS.
  ¿ Qué medios de comunicación local y políticos de la oposición, sabian ya que l’Ajuntament de Molins de Rei había demanat a Hisenda la revisió del valor cadastral després de 10 anys sense fer-ho? , ¿Cuando lo hicieron? , ¿ Es correcto contradecir lo que dice Hacienda de que ha habido una reducció mitjana del 18% del valor cadastral dels immobles molinencs?, ¿ No és esto anticonstitucional?
  Bueno sería que de tantas charlas que hace la CUP sobre el agua, la CUP , ERC , ICV, Podemos, etc fuesen capaces de hacernos unas charlas sobre este impost , el més important que recapta l’Ajuntament, l’IBI (Impost de béns immobles), que es calcula a través d’una fórmula que combina el valor cadastral amb el tipus impositiu, valor que el consistori (CIU+PSC) caprichosamente , (pito-pito-colorito) decideix en funció de la seva política econòmica recaptar el mateix al 2016 que al 2015 ,
  Si todos, con eso de la crisis, nos hemos apretado el cinturón, los del Ayuntamiento están obligats a no ajustar el tipus per tenir els mateixos ingressos que en anys anteriors?, ¿ En qué planeta viven esa gente? , Seguro que “la gent no notarà un canvi en la factura de l’IBI”, pero, si lo ha notado en el 30 % de sus salarios por la crisis, No nos sirve el consuelo , la palabrería barata, de que : Baixa la “pressió fiscal” sobretot entre les rendes més altes
  No nos creemos ese juego de palabras trilleras de que : en el cas de l’IRPF, per exemple, l’habitatge habitual està exempt de tributació i només se’n beneficiaran d’aquesta rebaixa les persones amb més d’una propietat. En l’impost del patrimoni el valor mínim per tributar és de 700.000 euros i els primers 300.000 euros d’habitatge habitual no computen. Per tant, has de tenir un nivell adquisitiu considerable per beneficiar-te de la rebaixa.
  La oposición (ERC, CUP, ICV) año tras año más, durmiendo en la paja, y CIU + PSC harán que su proposta d’ordenances s’aprovi, si o si, en el ple municipal extraordinari del pròxim 5 de novembre, des del govern s’està negociant amb les forces de l’oposició per aconseguir més
  suports. En vez de luchar per congelar els tipus , aún que hi hauria una rebaixa dels ingressos municipals al voltant de 2 milions d’euros”, y si hay que acomiadar treballadors de la casa gran , pues que,se haga, como se hace en la empresa privada cuando no cuadran loa números. La oposición
  , siempre con el mismo cuento y con la marmota de siempre, de que si el govern ha presentat la proposta d’ordenances davant la premsa abans que acabin les negociacions, de que tenen molt poques ganes de negociar”, de que demanen més marge de temps per poder estudiar les ordenances amb més calma, etc , etc , Cansinos! , Siempre con el mismo cuento, Siempre más de lo mismo…

 • Jordi Romeu

  Amb les dades que publiqueu és clar que els molinencs, de mitjana, pagaran un 1,27% més d’IBI el 2016. No el mateix de 2015! “Al loro” els grups de l’oposició. Pot ser més greu pels molinencs fer el ridícul que mentir

  • dclosa

   Els grups de l’oposició estan dormin a la palla, Cada any amb la mateixa cantarella, ” No hem rebut la documentació a temps” , De totes maneres queda clara la postura dels seus antics companys ERC, que excepte amb les desacord de les formes de CIU+PSCO , hi estan d’acord amb tot i es van abstenir al ple. En época de Franco los alcaldes ni los regidores cobraban , Ahora con la democracia el tinglado político en Molins de Rei, entre sueldos del alcalde, regidores a dedicación completa, cargos de confianza, regidores de oposición, etc. se nos llevan 74.114,64 € /año (145 milions Ptas ) de nuestro Pressupost Municipal , dineros que nos sacan en vena del IBI , y dejan de arreglar las cloacas de las calles.

 • Pingback: En directe: el minut a minut del ple municipal de Molins de Rei sobre les ordenances 2016 | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La sociovergència aconsegueix l'abstenció d'ERC i Ciutadans en el debat d'ordenances | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Molins Camina acusa al govern municipal de mentir amb la reforma de l'IBI | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El valor cadastral dels immobles torna a baixar però el rebut de l’IBI es mantindrà | Viu Molins de Rei()