El rebut de l’IBI costarà el mateix tot i la baixada del valor cadastral dels immobles

El govern municipal puja el tipus impositiu de l’IBI en un 23,5% després de la revisió del valor cadastral dels immobles, que ha baixat un 18% de mitjana. L’objectiu: “recaptar el mateix que fins ara”. “La gent pagarà el mateix en el rebut de l’IBI”, sostenen des de la sociovergència. Aquesta revisió del cadastre beneficia, sobretot, a les rendes més altes. 

D'esquerra a dreta: Xavi Paz, Joan Joan Casals, Ramon Sànchez i Miguel Zaragoza // Ajuntament de Molins de Rei

D’esquerra a dreta: Xavi Paz, Joan Joan Casals, Ramon Sànchez i Miguel Zaragoza // Ajuntament de Molins de Rei

L’Ajuntament de Molins de Rei ha demanat a Hisenda la revisió del valor cadastral després de 10 anys sense fer-ho. El resultat: una reducció mitjana del 18% del valor cadastral dels immobles molinencs. Això podria afectar greument les arques municipals perquè l’impost més important que recapta l’Ajuntament, l’IBI (Impost de béns immobles), es calcula a través d’una fórmula que combina el valor cadastral amb el tipus impositiu, valor que el consistori decideix en funció de la seva política econòmica. Per evitar aquesta situació i aconseguir “recaptar el mateix al 2016 que al 2015”, el govern municipal format per Convergència i PSC ha decidit pujar el tipus impositiu en un 23,5%.

“Estem obligats a ajustar el tipus per tenir els mateixos ingressos que en anys anteriors”, es justifica el nou regidor de Finances, Ramon Sànchez (Convergència). Això signifiquen 8.400.000 euros aproximadament. Al combinar-se la pujada del tipus impositiu amb la rebaixa del valor cadastral, “la gent no notarà un canvi en la factura de l’IBI”, ha emfatitzat l’alcalde, el convergent Joan Ramon Casals, en roda de premsa.

Baixa la “pressió fiscal” sobretot entre les rendes més altes

“Tot i que no en els municipals, aquesta rebaixa del valor cadastral farà que els impostos dels molinencs baixin l’any vinent”, ha dit l’alcalde Casals. I és que el valor cadastral també intervé en el càlcul d’altres pagaments com l’impost sobre la renda, les plusvàlues, les transmissions patrimonials, l’impost de donacions, el de successions o el de patrimoni. Pel tipus d’impostos que són, les persones amb una renda més elevada seran les que es beneficiïn més d’aquesta “rebaixa de la pressió fiscal” en paraules de Sànchez. I és que aquests impostos, normalment, afecten més a les persones més poder adquisitiu o amb més propietats.

En el cas de l’IRPF, per exemple, l’habitatge habitual està exempt de tributació i només se’n beneficiaran d’aquesta rebaixa les persones amb més d’una propietat. En l’impost del patrimoni el valor mínim per tributar és de 700.000 euros i els primers 300.000 euros d’habitatge habitual no computen. Per tant, has de tenir un nivell adquisitiu considerable per beneficiar-te de la rebaixa. En l’impost sobre transmissions patrimonials es paga sempre però hi ha un valor mínim que, en part, depèn del valor cadastral i si aquest és més baix tens més possibilitats de que Hisenda no intervingui. En definitiva, aquells que tinguin més poder adquisitiu o més d’una propietat tenen més possibilitats de beneficiar-se de la rebaixa.

Difícil acord amb l’oposició

Tot i que la majoria absoluta de la sociovergència farà que la seva proposta d’ordenances s’aprovi en el ple municipal extraordinari del pròxim cinc de novembre, des del govern s’està negociant amb les forces de l’oposició per aconseguir més suports. De moment, pels comentaris fets per alguns polítics de l’oposició a les xarxes socials i les cares dels regidors del govern quan se’ls ha preguntat sobre les negociacions, és complicat que aquestes negociacions arribin a bon port.

“Si congelem els tipus hi hauria una rebaixa dels ingressos municipals al voltant de 2 milions d’euros”, declara Casals, reafirmant-se en la seva postura. “Qui digui que deixaria el tipus congelat que expliqui quins serveis socials hauria de tancar o si voldria acomiadar treballadors de la casa”, assegura dirigint-se a la resta de forces polítiques. “Qui digui que l’IBI està pujant un 23% està, simplement, mentint”, el fa costat el seu soci de govern, el primer tinent Xavi Paz (PSC). Sembla difícil, doncs, que el govern faci algun canvi en la seva proposta d’IBI.

Algunes forces de l’oposició s’han queixat a Viu Molins de Rei que el govern ha presentat la proposta d’ordenances davant la premsa abans que acabin les negociacions. “Això indica que tenen molt poques ganes de negociar”, assenyalen aquestes fonts, que també demanen més marge de temps per poder estudiar les ordenances amb més calma. Presentar les ordenances abans que aquestes passin pel ple municipal és una pràctica habitual de la sociovergència que ja s’ha fet en altres ocasions.

 

 

 

 

Recomanacions personalitzades