Unanimitat política per demanar més recursos per poder acollir refugiats sirians

Tots els grups polítics demanen a la Unió Europea, al govern d’Espanya i a la Generalitat de Catalunya més fons públics per poder gestionar l’arribada de refugiats sirians a Molins de Rei. A més, el consistori es compromet a donar 3.000 euros en ajuda humanitària a la guerra de Síria. 

Moment de l'inici de la concentració // Jose Polo

Moment de l’inici de la concentració el passat mes de setembre a la plaça de la Creu// Jose Polo

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Molins de Rei es va mullar a favor a l’acollida dels refugiats que són víctimes dels conflictes armats com el de Síria. Tots els partits polítics en bloc van demanar que les administracions públiques dotin de més eines als Ajuntaments per poder fer front a la situació. Durant la passada sessió plenària, la regidora de Solidaritat i Cooperació, Jessica Revestido (PSC), va ser l’encarregada de llegir una declaració que ja havia estat consensuada prèviament per la resta de grups polítics.

Revesitdo es va referir al govern espanyol perquè demani a la Unió Europea més recursos pel “suport jurídic, assistència, acollida i integració” de les persones refugiades, alhora que reclamava transferir-ne les gestions als municipis. També va voler fer públic la necessitat d'”augmentar el nombre de places i el pressupost” del govern espanyol i la Generalitat de Catalunya perquè l’acollida d’aquest col·lectiu pugui ser de qualitat. A part de reclamar més ajuts econòmics, també es va demanar que augmenti el període d’acollida dels refugiats, que en l’actualitat es troba en els sis mesos, fins als dos anys.

3.000 euros municipals

Però no tot van ser retrets, sinó que també es van assolir alguns compromisos. Per exemple, el d’aportar 3.000 euros de les arques de l’Ajuntament de Molins de Rei en ajuda humanitària a la guerra de Síria o el de prometre que a Molins de Rei es “facilitarà” tant l’empadronament com l’accés als serveis bàsics dels refugiats que vinguin del conflicte.

Ampliar el concepte de refugiat

Que “tota persona que es vegi obligada a abandonar el seu país per motius econòmics” sigui entesa com a refugiat, no únicament els que marxen d’un conflicte armat. Aquesta és la proposta que llençava Revestido des de la sala de plens, que va ser aplaudida tant per Molins Camina com per la CUP. “És fonamental que es tingui en compte des de les institucions” afirmava Ana Aroca, de Molins Camina, qui considerava que cal donar a collida a tothom “tan si fugen de violència financera o política”.

La CUP critica Convergència

El portaveu de la CUP, Roger Castillo, després de mostrar-se “satisfet” del text que llegia Revestido, va deixar anar una allau de crítiques. Començant per assenyalar “el capitalisme” com l’orígen de totes les guerres, seguint per culpar de “responsables del conflicte” als governs occidentals, i titllant de “deplorable” la resposta de la Unió Europea, Castillo va centrar el seu blanc en Convergència, el partit de l’alcalde Joan Ramon Casals. “Convergència va negar el dret d’autodeterminació del poble kurd, palestí i saharauí“, va criticar el regidor, referint-se a una votació al Parlament de Catalunya. L’alcalde convergent va contestar a la CUP etzibant que l’orígen dels conflictes es deu a que certs grups polítics “no condemnen la violència o a vegades la justifiquen”.

Als discursos dels grups polítics també hi va haver clares referències al moviment popular ‘Molins Acull’. Un exemple van ser les paraules de l’únic representant d’Iniciativa, Pere Garcia, qui va encoratjar els molinencs a “seguir endavant” amb aquesta plataforma. Per la seva banda Francisco García, de Ciutadans, va manifestar que el respecte als dret humans ha passar sempre “per sobre de les ideologies”.

Recomanacions personalitzades